Foto: EPA PHOTO ANSA/ALESSANDRO BIANCHI

Monika Seleš je davno pre Novaka Đokovića, Ane Ivanović, Jelene Janković i drugih perjanica srpskog tenisa, uspela da skrene pažnju planete na ove prostore. Pre 30 godine uradila je nešto posebno.

Monika, koja je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka vodila žestoke borbe sa Nemicom Štefi Graf, 20. maja na turniru u Berlinu uspela je da uradi nešto izuzetno.

PROČITAJTE JOŠ:

Grafova je 1989. i 1990. bila na vrhuncu moći. Nemica je bila prava mašina za pobede, punih 11 meseci nije znala za poraz. Tačnije, ta serija od neverovatnih 66 pobeda zaredom počela je na Rolan Garosu 1989. Nastavljena je trijumfom na Vimbldonu, potom i na US Openu i Australijan Openu, a Štefi je osvojila i brojne titule između četiri grend slem turnira.

Tog 20. maja 1990. sadašnja supruga bivšeg broja jedan, Amerikanca Andrea Agasija, namerila se u finalu Otvorenog prvenstva Nemačke u Berlinu na Moniku Seleš.

Novosađanka je tog dana blistala, pobedila je sa 6:4, 6:3 i osvojila peti titulu te godine i ukupno šestu u karijeri. Tako je sprečila protivnicu da nastavi niz i eventualno sruši rekord Martine Navratilove od 74 uzastopne pobede.

Martina je to uradila tokom maestralne 1984. godine, a njen niz prekinula je Helena Sukova u polufinalu Australijan Opena.

Monika je pre te pobede nad Grafovom nanizala 23 pobede, bila je tinejdž zvezda u usponu i ispostavilo se narednih sezona najveća protivnica Grafove na svim turnirima.

Sve do onog kobnog 30. aprila 1993. u Hamburgu, kada je umno poremećeni navijač Grafove, Ginter Parhe, zabio nož u leđa i zaustavio je u naponu igračke snage i moći.

O toj pobedi nad Grafovom u Berlinu, Monika, koja je tada imala nepunih 17 godina, rekla je po završetku meča:

„Pobedila sam jedan meč, ne znaći da ću biti prva. Nisam nikada verovala da ću je pobediti. Ipak, prvi set je bio odlučujući. Pobeda nad Štefi je moj najveći uspeh u karijeri“.

Kasnije je priznala da joj je ta pobeda promenila život.

„Sada sam iskusnija i ne plašim se Štefi kao nekada“, poručila je Novosađanka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar