Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Niz katastrofalnih okolnosti je uticao na to da Novak Đoković bude diskvalifikovan sa US Opena.

Najbolji teniser sveta je dobio zabranu takmičenja tokom duela sa Pablom Karenjo-Bustom, pošto je nenamerno lopticom pogodio linijsku sudiju koja se stropoštala na tlo i krkljajući tražila medicinsku pomoć.

PROČITAJTE JOŠ

Pravila tenisa nalažu diskvalifikaciju ukoliko teniser nanese „fizičku traumu“ bilo kojoj osobi prisutnoj na terenu.

U prvom momentu se nije znalo šta se dogodilo, pošto je ugao kamere iz direktnog prenosa bio usmeren ka Novakovim leđima.

Uvidevši da se sudija „ne oseća dobro“ Đoković je pritrčao da pruži pomoć, posle čega je „povređena“ stala na noge i otišla van terena.

Odluku o sankciji za igrača koji prekrši pravilo donose tri osobe, sudija meča, glavni sudija turnira i supervizor.

Glavni sudija Soren Frimel je naveo da se u momentu dešavanja nalazio u kancelariji, te da je morao od kolega da dobije više informacija o tome šta se dogodilo.

I te informacije je dobio od Oreli Tur, francuskinje koja je bila zadužena za deljenje pravde u duelu Đokovića i Karenjo-Buste.

Ona je okupila kolege na mreži i demonstrirala svoje viđenje toga kako je Đoković udario lopticu koja je pogodila linijsku sudiju.

Foto: Screenshot / Youtube

Praktično već tada je pala odluka o tome da Đoković bude diskvalifikovan, a on je samo dobio šansu da se „obrazloži“, da prizna šta je uradio i da pokuša da ukaže na činjenicu da ništa nije urađeno sa namerom da se neko povredi.

Turova se našla u centru pažnje i pre nekoliko nedelja, na Sinsinati turniru koji je takođe održan u Njujorku.

Ona je u meču između Serene Vilijams i Marije Sakari donela odluku koja jeste bila u skladu sa pravilima, ali ne i u skladu sa duhom igre i okolnostima na terenu.

Turova je dodelila Vilijamsovoj kaznu od jednog poena zbog prekoračenja vremena između poena, zbog čega je američka teniserka burno reagovala.

I bila u pravu.

„Ja moram da idem po svoj peškir, koji je na klupi. Ova odluka nije fer. Sledeći put kada budem sedela mi reci ako treba da krenem brže. Čak me nisi ni upozorila“, navela je Vilijamsova.

Na to je stigao odgovor sudije.

„Ja ne mogu da ti dam blago upozorenje“.

To nije bilo dovoljno za Serenu.

„Ja zapravo veoma brzo igram. Upozori me sledeći put. Završila sam razgovor, hvala“, istakla je Serena.

Da, pravila nalažu ograničeno vreme između poena, ali su nova pravila, u sklopu mera protiv širenja koronavirusa, ukazivala na to da teniseri moraju da imaju svoje lične peškire i da ih sami uzimaju sa klupa.

Turova nije imala obzira za to, što je iznerviralo Serenu koja je potom i doživela šokantan poraz od grčke teniserke.

Pravila su tu da bi se poštovala, ali kada se pojedina pravila promene, nemoguće je striktno se držati starih.

A, u slučaju Đokovića, Turova je mogla da iskoristi i svoje primarno zanimanje, medicinskog tehničara, kako bi utvrdila da li je i koliko povređena njena koleginica „linijašica“ koju je pogodila Novakova lopta.

Pošto je to bio finalni argument za diskvalifikaciju – „povređivanje sudije“.

Holandija – Italija

Posle dugo vremena u tim Azura se vraća Đorđo Kjelini, ali u Holandiji Italija nije favorit, jer se kec plaća kvotom 2,40.

Pogledajte sve Mozzart kvote za meč Holandija – Italija.

BiH – Poljska

Odolela je BiH u Firenci, sad hoće pobedu kod kuće za kvotu 2,70.

Pogledajte i ostale kvote Mozzart kladionica za meč BiH – Poljska.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare