Foto: EPA/STEPHANE REIX

Nekada prva igračica sveta, Monika Seleš, u nedelji svetske borbe protiv mentalnih bolesti, otvoreno je pričala o svojim problemima sa anksioznošću.

Selešova, koja je je kao tinejdžerka ostvarila sjajne rezultate,  pod zastavom SFRJ igrala je punih šest godine, od 1988. do 1994. posle čega se preselila u SAD i uzela njihovo državljanstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Monika je tokom plodne karijere osvojilka devet grend slem trofeja i nema sumnje da bi ta brojka bila i veća da 1993. godine nije prekinuta na najsuroviji način, ranjavanjem u leđa nožem od strane navijača Štefi Graf, mentalno poremećenog Gintera Parhea.

Posle tog tragičnog 30. aprila 1993. Monika nije bila ista igračica i nema sumnje da je sve to uticalo na njeno mentalno zdravlje.

„Problem s anksioznošću imam još od detinjstva. Srećna sam što sam na vreme dobila pomoć, ali se i dalje mučim kada se osećam pod stresom i izolovano. Anksioznost nema granice i svi mi, koji imamo taj problem se osećamo drugačije“, izjavila je Selešova.

Ona je godinama unazad daleko van glavne teniske pozornice, retko se pojavljuje u javnosti, čak i na najvećim teniskim takmičenjima.

„Pokušavam da sjedinim bilo koju formu kretanja u svoju dnevnu rutinu. Trčanje, plesanje i moja omiljena rutina, šetnja psa. Uživam da pričam s prijateljima i oni mi zaista pomažu da prođem kroz neke veoma teške periode u životu“, dodala je Selešova.

Ona je imala poruku za sve one koji imaju bilo kakve mentalne probleme.

„Ako ste roditelj ili tinejdžer koji se muči tokom ove krize, molim vas znajte da niste usamljeni u tome“, zaključila je velika šampionka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare