Da li ste se nekada zapitali zbog čega se taj meč ne prenosi na RTS? Na to bolno pitanje je dao odgovor Vladimir Mijaljević, čuveni sportski novinar i voditelj RTS, i sada bacio novo svetlo na ovaj slučaj.

U podcastu „Reketiranje“ se u jednom trenutku povela priča oko TV prava i da li će RTS prenositi teniske mečeve u budućnosti. Neretko se navijači žale što ne mogu na RTS da gledaju mečeve Novaka Đokovića, a sada je konačno poznat i razlog.

PROČITAJTE JOŠ

„Bolno pitanje, da, baš sam… Pre početka podcasta si me pitao koliko sam grend slemova radio, skoro polovinu, 11 Novakovih titula sam ja bio komentator tih finala, bilo je naravno i nekih poraza, on ih je imao, pa samim tim i ja komentarišući njegove mečeve. Sve je nekako lakše bilo dok Eurosport nije kupila velika, velika medijska grupa, sada da ih baš ne reklamiram, znaju ljudi ko je vlasnik. To je kompanija koja je vredna milijarde na svetskom nivou koja se opredelila… Oni su ranije na ovoj teritoriji bili vlasnici prava na Australijan open i US Open, od njih se kupuju prava. Poslednje dve godine i Rolan Garos, Evrovizija je ranije bila vlasnik, ali su oni zahvaljujući finansijskoj moći otkupili prava. Postali su oni koji prodaju prava u Evropi“, počeo je Mijaljević u podcastu „Reketiranje“.

Zatim je pojasnio kako se ponaša gigant kom novac ne predstavlja preveliki faktor.

„Oni žele da u te dve sedmice kada su tri grend slema, znači ukupno šest nedelja, žele da budu oni na ovom tržištu gledani, nikakva finansijska ponuda im ne znači kada je u pitanju otkup prava makar za polufinale i finale, zaista velike svote novca je nudio RTS. Međutim u poslednjih šest godina, praktično od 2019. godine, od finala Đoković – Nadal gde je to bila najveća moguća Novakova dominacija nad rivalom u finalu grend slema, mislim da se Nadal nikada nije nemoćnije osećao nego tada, a to je na svojoj koži osetio i Federer u polufinalu te godine, to je trajalo manje od sat vremena. Od tada nisu više… Imali smo saradnju sa Eurosportom, prodavali su nam prava nekada od četvrtfinala ili od polufinala, za US Open 2018. godine mislim samo finale i mnogo je bilo lepo što je cela Srbija mogla da prati. Taj meč sa Del Potrom jeste bio 3:0, ali jeste bio jedan kvalitetan teniski meč dvojice velikih drugara koji se jako poštuju. Od tada nismo više u mogućnosti da konkurišemo za prvi i poslednji grend slem u sezoni, a od prošle godine ni za Rolan Garos, možda čak i pretprošle.

Poslednji meč Đokovića koji je prenosio RTS postao je antologijski i vanserijski spektakl.

„Te 2021. godine smo imali barem taj meč za titulu i to sam priželjkivao jer samo 2016. godine bio uživo na centralnom terenu i pratio taj prelepi dan i iskustvo podizanja trofeja i to još četvrti zaredom. To je događaj za pamćenje, pre svega Novaku i svima u njegovom timu, ali svima nama koji smo oko tenisa ili u tenisu koji smo to željno iščekivali i nekako je to ipak bio pravi momenat. Koliko god da mu je teško padalo što je izgubio tri finala u prethodne četiri godine i još ona dva polufinala neverovatna sa Federerom i Nadalom, sa onim pecanjem u mreži u petom setu. Tada sam bio uživo, a imao sam priliku da komentarišem taj meč sa Cicipasom sa onim odlaskom sa torbicom u svlačionicu i preokret 0-2. To je prvi put uradio u grend slem finalu i sjajno je bilo što je i to moglo da se vidi baš kod nas na RTS“, poručio je čuveni voditelj RTS.

BONUS VIDEO Novak Đoković: Ove godine mi je drugačiji osećaj, videćemo na RG

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare