Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novak Đoković će u nedelju igrati po peti put za titulu na Rolan Garosu! Najbolji teniser sveta je posle 238 minuta igre u polufinalu nadigrao šestog tenisera sveta, Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1.

Epski, težak i dug meč, ali za Novaka je najvažnije da će u nedelju po 56. put igrati klasik sa Rafaelom Nadalom.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak će imati šansu da se dokopa druge grend slem titule u Parizu, prethodnu je osvojio 2016. godine.

Biće mu to ujedno i 27. grend slem finale i treće u Parizu protiv velikog rivala iz Španije od kog je u mečevima za parisku titulu izgubio 2012. i 2014.

PROČITAJTE JOŠ: Nadal: Potreban mi je super tenis i novi scenario za Novaka

Pobedom nad Cicipasom, četvrtom u karijeri, Đoković je ostvario 27. pobedu ove sezone i 74. na turnuru u Parizu.

Biće to osmi Novakov i Rafin meč u Parizu, Španac je daleko uspešniji, vodi sa 6:1, ali je poslednji meč, taj u četvrtfinalu 2015. dobio Đoković.

Kada je reč o meču sa Cicipasom, sve je išlo besprekorno za svetskog broja jedan.

Frustracije za Grka počele su još u prvim gemovima meča kada je propuštao olako brejk prilike.

U tom početnom gemu meča imao je četiri brejk šanse, ali je Novak bio čvrst, potom je Srbin napravio brejk u drugom gemu i lako stigao do potvrde istog, 3:0.

Imao je Cicipas i u sedmom gemu šansu, nije je iskoristio, da bi Novak posle 42 minuta igre stigao do početnog seta, 6:3.

I drugom setu, Novak je pom sličnom receptu stigao do velike prednosti.

Opet je u drugom gemu bio suočen za brejk loptama za Grka (dve), ali ih je neutralisao, da bi stigao do brejka u petom gemu.

Dobio je potom Đoković još tri gema u nizu i već posle 81 minuta igre imao je u džepu komotnih 2:0 u setovima.

Strpljivo je srpski teniser igrao i u tom trećem setu, nizao poene, čakao priliku i konačno je dočekao u devetom gemu.

Prva brejk lopta u setu, iskoristio je svetski broj jedan i potom stigao do 5:4 i servisa za pobedu.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

I onda neverovatna stvar, prilika za Novaka da reši meč, imao je u tom servis gemu meč loptu, ali je nije iskoristio. Cicipas je iskoristio jednu od tri brejk lopte, vratio brejk, a potom dobio naredna dva gema u nizu i smanjio prednost Đokovića u setovima na 2:1.

Momentum je u tim momentima bio na strani Grka i činilo se da će meč opasno da se iskomplikuje kada je Stefanos napravio brejk i poveo sa 2:0, ali je novak odmah uzvratio ribrejkom, prekinuo njegovu seriju i izjednačio na 2:2.

Međutim, neverovatno se dogodilo – Novak je do kraja seta iskoristio samo jednu od 11 brejk prilika, a Cicipas je iskoristio svoje maksimalno, 2/2 i na 5:4 Grk je sa 40:15 za Novaka uspeo da se vrati, dobije taj gem, time i set i izjednači na 2:2.

Ponestalo je snage Cicipasu u setu odluke, time i koncentracije, iskustvo broja jedan u ovakvim mečevima došlo je do izražaja.

Posle mnogo muka i propuštenih prilika, Đoković je konačno uspeo da slomi otpor protivnika, stigne do dva brejka i potom prednosti od 5:1.

Tu je bio kraj, Novak je potom napravio brejk i za kraj, iskoristio je treću meč loptu i tako stigao do velike pobede.

Sve detalje meča sa stadiona „Filip Šatrije“ mogli ste da pratite uz naš blog uživo.

TOK MEČA:

PETI SET:

6:1 – KRAJ MEČA!

Novak koristi treću meč loptu, u nedelju u finalu igra sa Nadalom!

5:1 – Još samo korak

Dobar gem za Novaka, potvrda i drugog brejka, vodi 5:1. Potreban mu je gem za peto finale Rolan Garosa!

4:1 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Sad se već lakše diše, Novak ima još jedan brejk u petom setu. Da li smo konačno blizu završetka meča? Nadajmo se, Đoković vodi sa 4:1.

3:1 – Potvrđen brejk, idemo Novače!

Strašan tenis na ivici snaga… Bliže se četvrtom satu igre. Novak je uspeo da potvrdi brejk!

2:1 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Konačno brejk! Uspeo je Novak posle toliko pokušaja u četvrtom i ovom petom setu da dođe  brejka. Stigao je do 40:15, Cicipas je potom volej udarcem spasao prvu, ali ne i drugu loptu – sevnuo je drop-šot Đokovića, 2:1!

1:1 – Novak izjednačio

Psihološki strašno važan gem za Novaka, kako bi zaboravio onu brejk priliku od malopre. Mora da pojača, jer je momentum sad na strani protivnika.

0:1 – Nova brejk prilika… Ništa

Nova brejk šansaqa, treba li reći… Nije iskorišćena. Kao da je Cicipas nekako omađijao Novaka, broj jedan nikako ne uspeva da dođe do tog zlata vrednog poena.

ČETVRTI SET:

4:6 – SET CICIPAS!

Neverovatan rasplet, Novak od 40:15 ne uspava da dobije gem. Dve brejk lopte Cicipasa u celom setu, obe koristi, a Novak samo jednu od 11. Imamo dramu, peti set!

4:5 – As Cicipasa na brejk lopti

Na brejk lopti za Novaka, osmoj u setu, Cicipas je pogodio as! Igraju prelep tenis u ovom momentu, ono malo publike na tribinama zaista uživa, a Cicipas ne da Novaku da se raduje. Novak će sada servirati za ostanak u setu.

4:4 – Novi dobar gem Novaka

Lakše dobija Novak svoje servise, u ovom je izgubio samo poen.

3:4 – Drama! Novak ne koristi nove četiri brejk lopte

Imao je Novak 15:40, ali se Grk čudesnim udarcima izvukao, 40:40.

Usledio je sjajan pasing šot Novaka iz bekhenda, šesta brejk lopta u ovom setu, ali je Cicipas iskonstruisao poen fenomenalno i završio ga smeč udarcem.

Volej Novaka – sedma brejk lopta, četvrta u ovom gemu! I ne koristi je, ponovo….Jednoručna bekhend paralela Cicipasu je donela gem loptu, potom je usledio novi poen Grka. Preživeo je, vodi sa 4:3.

3:3 – Lak gem, konačno

Konačno nešto lakši servis gem za Novaka. Izgubio je jedan poen, ali je sada sve u redu. Igraju već tri sata.

2:3 – Šta se dešava sa Novakom? Tri brejk lopte otišle u vetar…

Ono što je radio Cicipas do pred kraj trećeg seta, sada čini Novak. Tri puta je imao šansu za brejk u ovom gemu, ali ne koristi ih! Da li je u pitanju koncentracija, umor, teško je reći.

Cicipas u međuvremenu u pauzi između gemova traži pomoć lekara…Popio je neku pilulu.

2:2 – Ravnoteža u setu

Uspeo je Novak da dobije i ovaj gem i ponovo stvari vrati u ravnotežu u ovom četvrtom setu. Moraće još da pojača riram ako želi da set i meč završi uskoro.

1:2 – RIBREJK ĐOKOVIĆ!

Konačno, konačno gem za Srbina i to na servis Cicipasa! Vratio je brejk, sada mora da se stabilizuje i nastavi kao što je igrao u ovom gemu.

0:2 – BREJK CICIPAS!

Meč se komplikuje. Brejk grčkog tenisera bez izgubljenog poena. Pao je Novak u igri, to je evidentno, a Cicipas je sve agresivniji, oseća da ima šansu da meč uvede u peti set.

0:1 – Novak propušta šansu za brejk

U velikom naletu je Grk! Dug početni gem četvrtog seta, Novak je imao brejk loptu, ali nije je iskoristio. Ovo je četvrti gem u nizu za Cicipasa, moraće Novak pod hitno da sredi redove ako ne želi da se meč dalje iskomplikuje!

TREĆI SET:

5:7 – SET CICIPAS!

Set za Grka! Prvo je Cicipas na 30:40 imao set loptu, ali je Novak drajv-volejem uspeo da je neutrališe.

Agresivni Grk je uspeo ponovo da obezbedi set loptu, a onda je sjajnom forhend paralelom pogodio sam ugao i dobio set sa 7:5. Meč se komplikuje.

5:6 – Grk ne da set

Ne dozvoljava Cicipas Novaku da dođe do novog brejka. Stigao je broj jedan do 30:30, ali ne i da dođe do novih prilika da oduzme servis rivalu. Sada je Grk obezbedio najmanje igranje taj-brejka u ovom setu.

5:5 – RIBREJK CICIPAS!

Nove tri brejk šanse za Grka, konačno, posle osam minuta igre u ovom gemu pravi brejk i tako ostaje u meču, 5:5. Moraće Novak nije iskoristio prvu meč loptu, moraće još da se potrudi da izbori plasman u finale.

5:4 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Urlik Novaka za kraj gema, razumljivo jer je realizovao prvu brejk loptu u ovom setu. I to u kakvom trenutku! Sada će broj jedan servirati za plasman u peto finale Rolan Garosa!

4:4 – Novak siguran

Lagano Novak stiže do izjednačenja u ovom setu. Ponovo je pritisak na strani Cicipasa. Može li Novak do ključnog brejka?

3:4 – Opet kratak gem

Sada se igra brzo, bez mnogo razmena. Uspeo je Novak da pripreti i dođe do 30:30, ali ne i više od toga. Cicipas, za sada, može da odahne.

3:3 – Može Cici? Može i Novak!

Uzvratio je Đoković protivniku istom merom, osvojio je gem bez izgubljenog poena. Sada pritisak polako ide na stranu Grka koji je svestan da u finišu seta ne sme da napravi grešku.

2:3 – Ekspresan gem za Grka

Sada je primetno da Cicipas lakše dobija servis gemove. U ovom nije izgubio ni poen, otuda ima prednost u trećem setu od 3:2.

2:2 – Novak izjednačio

Mirno igra Novak, osvaja poen po poen, strpljiv je. Opet je Cicipas dobio početni poen u gemu, ali je Novak nanizao potom četiri i izjednačio na 2:2.

1:2 – Novi gem za Cicipasa

Uspeo je grčki teniser da zadrži prednost servisa u ovom setu. Ne može se reći da ne igra dobro, ali Novak je preiskusan u ovakvim mečevima, to se vidi u svakom poenu i gemu.

1:1 – Opet spašen brejk!

Osam brejk lopti u meču je imao Cicipas, jednu i u ovom gemu, ali Novak ima sto posto učinak na brejk prilikama za rivala. Tako je izjednačio na 1:1. To mora da bude izvor frustracije za Grka koji igra sasvim solidno, ali kada je najpotrebnije, poene osvaja Đoković.

0:1 – Lagano za Cicipasa

Jedan siguran servis gem za Stefanosa. Nije izgubio poen, tako da je stekao prednost na startu ovog seta.

DRUGI SET:

6:2 – SET ĐOKOVIĆ!

To je to, lagan gem za broja jedan na kraju drugog seta i Novak posle 81 minuta igre vodi sa 2:0 u setovima. Gem i set je završio maestralno, as servisom!

5:2 – NOVI BREJK!

Neverovatno! Opet je Cicipas imao 40:0 i izgubio je gem! Ovog puta na svoj servis. Novak, istina, nije iskoristio prvu brejk loptu, ali zato jeste uspeo drugu i sada će servirati za velikih 2:0 u setovima.

4:2 – Potvrda brejka

Samo je početni poen u gemu dobio Grk, sve ostalo je išlo u korist Đokovića. Potvrdio je maločas napravljen brejk i sada krupnim koracima ide ka osvajanju i drugog seta.

3:2 – BREJK ĐOKOVIĆ!

I evo ga, od 0:40 do brejka! To je Novak Đoković, nikada ga ne smete otpisati. Sjajno je odigrao pet poena u nizu, na kraju mu je vrh mreže pomogao da dođe do tog ključnog poena, ali sreća prati velike…

2:2 – I Novak ne posustaje

Najvažnije je da Novak „prati“ Cicipasa, koji je servirao prvi u ovom setu. Sada je možda vreme i za napad na novi brejk. Videćemo kako će Novak odigrati naredni gem na servis Grka.

1:2 – Cicipas se stabilizovao

Dobar gem za tenisera iz Atine, čuva svoj servis u ovom setu. Igraju tačno već sat vremena.

1:1 – Frustriran Grk, ne koristi nove brejk šanse

Devet minuta igre u ovom gemu. Šta reći, duplom servis greškom Novaka, Cicipas je stigao do 30:40 i šeste brejk lopte u meču, ali je ne koristi.

Stigao je do sedme, odličnim riternom, ali ne, nema brejka! Potrajao je gem, odigrali su još nekoliko zaista atraktivnih poena, ali je Đoković dobio gem i izjednačio na 1:1.

0:1 – Gem za Grka

Cicipas za razliku od početnog seta, drugi započinje osvojenim gemom. Ipak, moraće da igra daleko bolje ako želi da napravi preokret protiv broja jedan.

PRVI SET:

6:3 – SET ĐOKOVIĆ!

Imao je Novak 40:0, pa onda tri lake greške na set loptama za izjednačenje, 40:40.

Greška Cicipasa iz bekhenda, nova, četvrta set lopta za Đokovića. I za kraj seta, servis viner! Novak je odlično započeo polufinale. Što je najvažnije, do sada ni traga od onih problema sa vratom iz ramenom koji su ga mučili u četvrtfinalu.

5:3 – Grk odoleo, za sada

Cicipas je uradio što je bilo do njega, što se tiče servisa, smanjio je na 5:3, ali Đoković sada servira za osvajanje početnog seta.

5:2 – Novak ne da servis, spasao novu brejk loptu

Uhhhh, žestok gem! Cicipas je pojačao tempo, stigao do brejk lopte, pete u meču, odličnim volej udarcem. Međutim, Novak je štop volejem neutralisao! I onda dva maestalna poena, viner za kraj gema i 5:2!

4:2 – Cicipas se ne predaje

Svestan je Grk da mora da podigne igru. Za sadaa, uspeva da ne dozvoli Novaku novi brejk, smanjio je na 4:2.

4:1 – Lak gem za Đokovića

Izgubio je Novak prvi poen u gemu, ali onda je dobio četiri u nizu i to veoma lako, tako da i dalje čuva prednost brejka.

3:1 – Cicipas upisao prvi gem

Prekinuo je grčki teniser Novakov niz, dobio je gem uz jedan izgubljen poen i smanjio rezultat na 3:1.

3:0 – Jedanaest poena u nizu, potvrda brejka

Sjajan start Novaka, ima 11 poena u nizu, potvrdio je tako brejk i već je na polovini obavljenog posla u početnom setu.

2:0 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Tako to radi šampion, za tili čas sve okrene! Izvukao se iz neugodne situacije na početku, a onda odmah napravio brejk. Na 40:15 pogodio je liniju forhend dijagonalom, vodi sa 2:0!

1:0 – Novak spasao četiri brejk lopte

Od 0:40 do osvojenog gema! Čak četiri šanse je Cicipas imao za brejk u ovom početnom gemu, ali je Novak odoleo. Nije bilo panike kod broja jedan. Očigledno mu je trebalo vremena da se zagreje, vodi sa 1:0.

18.38 Meč je počeo

Krenuo je meč, Novak je na servisu.

18.32 Igrači su na terenu

Novak i Stefanos su na terenu, počinju da se zagrevaju…

18.27 Beker pred Novakov meč

Danas je rekao da je Nadal u prednosti, a na pitanje hoće li Novak osećati posledice povrede od pre dva dana, rekao je:

„Imao je slobodan dan, istoriju problema sa vratnim delom. Siguran sam da njegovi terapeuti rade po ceo dan i da rade sjajan posao“, poručio je Beker za „Eurosport“.

Prognoze…

„Nikad ne bih o favoritima. Novak nije bio najbolji u četvrtfinalu. Ne bi me izenadilo da odigraju pet setova“, kaže Beker dok Tim Henman tipuje na Novaka u četiri seta.

18.14 Nadal u finalu

Imamo prvog finalistu, pogađate, u pitanju je Rafael Nadal. Ovo je njegov turnir, igraće u nedelju za 13. trofej u Parizu i jubilarnu stotu pobedu. U polufinalu je posle 188 minuta igre pobedio Dijega Švarcmana, 6:3, 6:3, 7:6 (0).

18.10 Koga su pobedili?

Do sada, Novak je u Parizu bio bolji od Mikaela Imera, Ričardasa Berankisa, Danijela Galana, Karena Hačanova i Pabla Karenjo Buste.

Žrtve Cicipasa bili su Đaume Munar, Pablo Kuevas, Aljaž Bedene, Grigor Dimitrov i Andrej Rubljov.

18.09 Novak vodi u pobedama

Ovo im je šesti meč, Novak je dobio tri, a grčki teniser dva. Igrali su jedno finale u ovoj godini, na betonu u Dubaiju i tamo je slavio Đoković.

18.08 DOBRODOŠLI!

Novak Đoković je stigao do šeste prepreke na ovogodišnjem Rolan Garosu, u pitanju je šesti reket sveta, Grk Stefanos Cicipas. Ulog je ogroman, plasman u finale!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare