Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novak Đoković će igrati u svom desetom polufinalu na Rolan Garosu! Svetski broj jedan je posle 190 minuta igre pobedio Pabla Karenju Bustu iz Španije sa 4:6, 6:2, 6:3, 6:4.

Tako se na neki način osvetio Špancu za jedini „poraz“ u ovoj godini, onu neverovatnu diskvalifikaciju pre mesec dana na US Openu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije ni sada bilo lako, igrao je Pablo veoma dobro i ovde u Parizu, namučio Novaka, ali najvažnije je da će srpski teniser igrati za plasman u finale u petak protiv Stefanosa Cicipasa.

PROČITAJTE JOŠ: Sirtaki u Parizu: Cicipas preslišao Rubljova

Uoči početka meča govorilo se više o toj psihološkoj dimenziji meča, da li će Novak mislima biti više u Njujorku, gde se dogodila ona nesrećna diskvalifikacija u meču sa Karenjom Bustom, ali ovog puta problem je bio druge prirode.

Ušao je Novak u meč sa fizičkim problemom koji je osetio na zagrevanju, koji sat pre početka meča, kada je zatražio pomoć lekara.

Na teren je stigao sa vidnom trakom na desnom delu vrata, a kada je počeo meč, videlo se da ima problem sa levim laktom i to se jako reflektovalo na njegovu igru, posebno na početni udarac koji je u prvom setu bio daleko slabiji od onog koji je imao do sada u toku turnira.

Zatražio je posle prvog brejka za Španca u prvom setu na 2:3 intervenciju, fizio Miljan Amanović mu je masirao vrat, a delovalo je i da ga muči lakat.

Kako god bilo na 3:4, Novak je uspeo da vrati brejk i izjednači, ali Španac je odmah uzvratio ribrejkom i potom posle 51 minuta igre upisao prvi set.

Bio je to ujedno i prvi izgubljeni set za broja jedan ove godine u Parizu.

Uspeo je Đoković početkom drugog seta da sve to potisne u drugi plan, zaigra bolje, vratio mu se i prvi servis i posledica svega bila je bolja i sigurnija igra.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Napravio je u četvrtom gemu brejk, potom je u narednom na svoj servis morao da spašava brejk loptu, ali je odoleo i servis vinerima došao do potvrde brejka i prednosti od 4:1.

Nastavio je sigurno i posle 35 minuta igre u drugom setu stigao do 6:2 i izjednačenja u meču.

Nije beznačajno reći, podigao je u tom drugom setu procenat ubačenog servisa sa 40 na 70 odsto i to je dalo rezultata.

Odlično je šampion turnira iz 2016. započeo i treći set, uz brejk stigao do 3:0 i činilo se da će lako osvojiti set.

Međutim, usledio je mali pad koncentracije, period nešto bolje igre Španca koji je vratio brejk i izjednačio na 3:3 a onda imao priliku i za novi brejk, ali je Novak odoleo u tom sedmom gemu.

Bilo je to ključno, jer je Đoković dobio i naredna dva gema i posle 131 minuta igre imao je u džepu 2:1 u setovima.

U četvrtom setu, morao je Novak da se pomuči za novi brejk, u trećem i petom gemu je propustio ukupno pet šansi, ali nije u tom sedmom gemu, kada je konačno slomio otpor Španca i poveo sa 4:3.

Bilo je to presudno, sačuvao je tu prednost i na kraju stigao do 36. pobede u ovoj sezoni.

Protiv Cicipasa u petak igraće šesti put u karijeri, u pobedama vodi sa 3:2, a prošli meč igrali su u finalu Dubaija ove godine kada je Novak slavio sa 6:3, 6:4.

Biće im ovo i drugi meč na šljaci, prethodni 2019. i Madridu dobio je Novak istim rezultatom.

Sve detalje meča sa stadiona „Filip Šatrije“ mogli ste da pratite uz naš blog uživo.

TOK MEČA: 

ČETVRTI SET:

6:4 – KRAJ MEČA! NOVAK JE U POLUFINALU

Bilo je 15:30, a onda drajv-volej Novaka za 30:30. Novi promašaj Španca, meč lopta broj jedan!

Koristi je Novak, igraće deseto polufinale na Rolan garosu!

5:4 – Španac je za sada odoleo

Uspeo je da osvoji Karenjo Busta gem, ali Novak sada servira za pobedu i deseti plasman u polufinale Rolan Garosa gde ga čeka Stefanos Cicipas.

5:3 – Potvrda brejka!

Uhhhh… Imao je Španac 15:40. Počela je u međuvremenu i kiša, a krov je otvoren.

Dobio je Novak dva poena, spasao te dve brejk lopte, ali je Španac nestvarno odigrao naredni poen za novu brejk priliku.

Sjajna forhend paralela Đokovića, novo izjednačenje! Potom izlazak na mrežu i volej za prednost Đokovića, ali onda je usledila dvostruka servis greška broja jedan. Još malo je potrajao gem, ali onda posle devet minuta igre u gemu, potvrda brejka, 5:3!

4:3 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Maestralna igra svetskog broja jedan u ovom gemu, na 40:15, došlo je do nadmudrivanja na mreži, a onda je Karenjo Busta posle skraćene lopte poslao lopticu u aut! Novak ima brejk, vodi 4:3!

3:3 – Gem s nulom!

Odličan servis gem Đokovića, bez izgubljenog poena je stigao do 3:3.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

2:3 – Nova neiskorišćena šansa za brejk

Imao je Španac 40:0, a onda je Novak stigao do izjednačenja. Pojačava ritam, napada, zna da je vreme za novi brejk.

Ponovo je pogrešio Španac, nova brejk prilika za Srbina, ali je ne koristi. Mali promašaj iz bekhenda po paraleli, prednost za Španca, a potom osvojen i poen za 3:2.

Novak nije iskoristio pet brejk lopti od početka ovog seta.

2:2 – Težak gem

Težak gem, borba bukvalno za svaki poen, ali Novak je izdržao. Nije dozvolio brejk priliku Špancu i sada je 2:2.

1:2 – Nole ne koristi četiri brejk lopte

Stigao je Novak do dve brejk lopte, 15:40, ali onda dva dobra poena Španca, servisi na liniju i izjednačenje.

Sjajnim poenom, Novak je stigao do treće brejk šanse, ali je bekhend slajs završio u mreži.

I onda savršen poen, kakva je to bila razmena, a onda je usledila sjajna kratka dijagonala Novaka za četvrtu brejk loptu. Stoti Novakov poen u meču! Ipak, ni ovu brejk loptu ne koristi i dere se, „Da li je moguće!!!?!

Loša dva poena, drop-šot u mreži, i šanse u ovom gemu od sedam minuta su propuštene.

1:1 – Servis vinerima do izjednačenja

Bilo je tesno i u ovom Novakovom servis gemu. Sjajno je Španac dobio poen za 30:30, ali je Novak dobro odservirao za 40:30. Potom dobar retern Španca za izjednačenje.

Servis vinerom došao je Novak do prednosti, potom još jednim i do gema za 1:1.

0:1 – Gem za Španca

Prekinuo je Karenjo Busta novu Novakovu seriju od tri uzastopna gema. Dobio je početni gem ovog seta.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

TREĆI SET:

6:3 – SET ĐOKOVIĆ!

Uspeo je Novak da dobije gem, napravi novu mini seriju od 3:0 i time i set, 6:3! Jako, jako važno za njega, prošlo je dva sata i 11 minuta od početka meča! Set je završio prvim asom u meču.

5:3 – NOVI BREJK ZA NOVAKA!

Stiže Novak sve! Jednu jako dobro skraćenu loptu pre svega, došao je time do dve brejk lopte, 15:40. Velika greška Španca, forhend dijagonala u autu – 5:3!

4:3 – Novak spasao brejk loptu

Uplašio nas je Novak u ovom gemu. Imao je Španac brejk loptu, ali nije Novak dao rivalu da dobije i četvrti gem u nizu. Uspeo je da dobije gem i povede sa 4:3.

3:3 – Španac se vratio u igru

Prvim asom u meču Pablo Karenjo Busta je dobio gem i izjednačio na 3:3 u trećem setu. Imamo apsolutnu ravnotežu u meč.

3:2 – BREJK KARENJO BUSTA!

Pomogao je vrh mreže Špancu na brejk lopti u ovom gemu, usporio udarac Novaka i usledila je laka realizacija za tenisera iz Hihona. Uspeo je da vrati brejk i smanji na 3:2.

3:1 – Španac prekinuo Novakov niz gemova

Posle 40:15, Novak je uspeo da dobije dva poena i izjednači, ali Španac prekida seriju gemova srpskog igrača i smanjuje na 3:1.

3:0 – Gem bez izgubljenog poena!

Momentum je na Novakovoj strani, dobija servis gem bez izgubljenog poena i time potvrđuje brejk. Vodi sa 3:0 u trećem setu!

2:0 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Borba i u ovom gemu. Imao je Novak 30:30, na 40:30, lob Novaka na koji je Španac vratio tvinerom, ali je Novakov forhend pogodio liniju za 40:40.

Greška Španca iz bekhenda donela je brejk loptu Đokoviću, koristi je predivnim drop-šotom, ima Novak brejk – 2:0!

1:0 – Probudile se emocije, Novak spasao dve brejk lopte!

Sjajan bekhend štop volej Novaka za 30:30! Ali uzvratio je Španac sjajnim drop-šotom za 30:40 i brejk loptu. Nije je iskoristio, Novak je pogodio forhend paralelu za izjednačenje.

Nije potom Karenjo Busta iskoristio ni narednu brejk loptu. Proradio je vulkan emocija kod Novaka! Počeo je da se dere, gestikulira, stalo mu je! Potom je novim volejem došao do prednosti, pa novom greškom Španca do 1:0.

DRUGI SET: 

6:2 – SET ĐOKOVIĆ!

Nestvaran drop-šot Novaka za 0:30! I to posle velikog broja razmenjenih udaraca. Promašio je Španac i naredni udarac, 0:40 , tri set lopte, a onda super ritern i Novak je posle 35 minuta igre u drugom setu stigao do 6:2 i izjednačenja u meču!

Ima 70 odsto ubačenog prvog servisa u ovom setu, što je za 30 odsto bolje nego u prvom.

5:2 – Bez izgubljenog poena

Odličan i brz gem za Novaka iako su dva poena bila veoma duga, u jednom su razmenili čak 25 udaraca. Nije izgubio poen, to je najvažnije.

Zanimljiv podatak što se tiče duhih razmena, tu je Novak bolji. Ima 16:8 u poenima na devet i više razmenjenih udaraca.

4:2 – Brz gem za Španca

Lak gem za Karenjo Bustu, nije izgubio poen, a Novak je po završetku gema morao da stavi i kapi za oči.

4:1 – Potvrđen brejk!

Dva servis vinera pred kraj gema – znak da se servis vraća u normalu? Nadajmo se. Pogrešio je Novak iz bekhenda na 40:30, a onda je lope odigrao prilazni udarac i dao šansu Špancu da vrati brejk.

Sjajno je Novak pogodio iz forenda po paraleli, spasao brejk loptu 16. vinerom u meču. Potom su usledila još dva servis vinera, taman za potvrdu brejka i vođstvo od 4:1.

3:1 – BREJK ZA NOVAKA!

Stigao je Novak do 15:40 i dve brejk lopte, a onda je Karenjo Busta pogodio sam ugao terena iz forhenda i neutralisao prvu.

Naterao je Srbin potom Španca na grešku iz forhenda, pravi brejk i posle 20 minuta igre u ovom setu vodi sa 3:1!

2:1 – Nole spasao dve brejk lopte!

Vratio se delimično Novaku prvi servis, a u ovom gemu spasao je i dve brejk lopte! Najduži gem od početka meča, dobija ga Novak uz dosta sreće, vodi sa 2:1.

1:1 – Španac izjednačio

Jedan osvojen poen na servis Španca i to vinerom iz riterna. Mora Novak mnogo više ako želi da se vrati u meč. Ono što nije dobro je i Novakov izraz lica, odaje mnogo toga što nije dobro…

1:0 – Dobar početak drugog seta

Najvažnije je da je Novak dobio ovaj početni gem u drugom setu. Psihološki je važno. Videćemo kako će dalje igrati.

PRVI SET: 

4:6 – SET ZA ŠPANCA

Set za Karenjo Bustu. Igrao je dobro, iskoristio svoje šanse i posle 51 minuta igre ima prednost. Prvi izgubljen set Đokovića na ovogodišnjem Rolan Garosu. Brine to što ima očigledan zdravstveni problem, uopšte ne deluje kao u prethodnim mečevima ovde…

4:5 – BREJK KARENJO BUSTA!

Evo ga problem i sa kretanjem, Novak se udarao reketom po butinama, nezadovoljan je krajnje, a izdao ga je i prvi servis. Španac „rovari“ igrom, uporan je do iznemoglosti, i rezultat je da opet pravi brejk i vodi sa 5:4.

Do sada je ubacio svega 40 odsto prvog servisa. Očigledno posledica fizičkih problema koje oseća…

4:4 – BREJK ĐOKOVIĆ!

Auh, kakav gem! Brejk za Novaka, ali posle koliko muke… Svaki poen duga razmena, nadmudrivanje, velika borba, ali najvažnije je da se Đoković vratio u set i meč. Idemo Novače!

3:4 – Novak zaigrao bolje

Bolje odigran gem broja jedan, smanjio je na 3:4, nadajmo se da to znači i da mu je već bolje. Izgubio je svega jedan poen.

2:4 – Španac potvrdio brejk

Očekivano, Karenjo Busta je potvrdio brejk i sada vodi sa 4:2. Ne deluje ovo ponovo dobro, ali nadajmo se da će Novaku biti bolje uskoro.

2:3 – BREJK KARENJO BUSTA, NOVAKA MEČI VRAT!

Nešto nije u redu sa Novakom. Ima medicinsku zateznu traku na vratu i leđima, duž desne strane, držao se i u predelu levog lakta… Navodno je i tokom zagrevanja, koji sat pre meča zatražio da ga lekar pregleda.

U ovom gemu se videlo da je problem tu, Karenjo Busta je načinio brejk, a Novak je zatražio da ga izmasira fizio Miljan Amanović.

Više o tome pročitajte OVDE.

2:2 – Uzvraća i Španac

Ne dozvoljava Karenjo Busta Novaku da dođe do prilike za brejk. Novak je ponovo osvojio samo jedan poen.

2:1 – Borba se razvija

Imao je Novak duplu servis grešku u ovom gemu, a posle 30:30 odigrali su izuzetno dugu razmenu u kojoj je posle dvadesetak udaraca Karenjo Busta poslao lopticu u aut. I naredni poen dobio je Đoković, vodi sa 2:1, a Marjan Vajda sve pažljivo prati.

1:1 – Siguran gem i za Španca

Uspeo je Španac takođe sigurno da započne meč. Osvoji je gem izgubivši svega jedan poen.

1:0 – Gem za 60 sekundi

Sjajan početak meča za Novaka, gem bez izgubljenog poena za tačno 60 sekundi!

18.38 Meč je počeo

Počeo je meč, Đoković je na servisu.

18.37 Temperatura 16 stepeni

Prohladno je u Parizu, temperatura je 16 stepeni.

18.32 Igrači su na terenu

Novak i Karenjo Busta su izašli na teren. Zagrevaju, se meč počinje uskoro.

18.27 Cicipas čeka pobednika meča

Završen je četvrtfinalni meč Stefanosa Cicipasa i Andreja Rubljova. Grk je slavio u tri seta, 7:5, 6:2, 6:3.

18.25 Dve pobede Novaka na šljaci

Ako je nešto dobar pokazatelj za Novaka uoči ovog meča, to je da je Srbin dve pobede protiv Španca ostvario na šljaci, obe u Monte Karlu, 2014. i 2017.

18.24 Njihov peti meč

Svi se sećaju prošlog duela dvojice igrača, u Njujorku, na US Openu. Tada se dogodilo ono što Novak želi da zaboravi, pogađanje linijskog sudije u glavu i diskvalifikacija.

To se računa kao jedina pobeda Španca u prethodna četiri duela sa Novakom.

18.20 DOBRODOŠLI!

Novak nastavlja sa bitkama u drugoj nedelji na Rolan Garosu, a sa druge strane mreže je stari znanac, Španac Pablo Karenjo Busta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare