Došao je trenutak za oproštaj, a neizbežno je bilo i pitanje o tome ko je najbolji u istoriji tenisa.

Rodžer Federer je odlučio da kaže zbogom tenisu nakon što se pune tri godine borio svim silama da bi se vratio na teren.

PROČITAJTE JOŠ

Ukupno tri operacije kolena su ga toliko sputale da nije mogao da dođe ni do potrebnog minimuma da bi se uopšte takmičio na najvišem nivou. Kada je to saznao krajem jula postalo je jasno i da je karijera gotova. Odlučio je da sve objasni, a jedno od pitanja je bilo i „da li je zadovoljan pozicijom koju zauzima u priči o tome ko je najbolji teniser u istoriji“.

„Veoma sam ponosan i srećan zbog mesta koje zauzimam u GOAT debati. Jedan od velikih momenata je bio kada sam osvojio 15. grend slem na Vimbldonu kada je Pit Sampras sedeo na tribinama. Sve posle toga je bio bonus, to je bio rekord. Bilo je tu i drugih rekorda usput, a sada će se samo povećati. Igrači će želeti da jure rekorde, u jednom trenutku sam i ja to radio, ali nisam to radio prvih godina sve dok nisam bio blizu Pitovog rekorda“, iskren je bio Švajcarac i delimično aludirao na Đokovića koji je poznat po tome što je uvek jasno verbalizovao svoje ciljeve.

Pojasnio je na šta se posebno fokusirao i šta mu je bilo primarna briga.

„Bilo mi je bitno kako organizujem raspored, da li sam srećan na terenu i van njega, da li sam voleo svoj život na ATP turu i mislim da jesam, imao sam sjajne momente. Poslednjih nekoliko godina su bile takve kakve su bile, ali sam zadovoljan što sam uspeo da osvojim još pet grend slem titula posle 15. i to je bilo nevorovatno što sam stigao do više od 100 titula. Srećan sam zbog svoje dugovečnosti i ne trebaju vam svi rekordi da biste bili srećni, to mogu da vam kažem“, završio je uz osmeh.

Sponzor Lejver kupa na nova.rs je Erste banka

Lejver kup Foto: TOLGA AKMEN/NEIL HALL/JUSTIN LANE/EPA-EFE, Shutterstock

BONUS VIDEO Pozdrav Novaka Đokovića i Rodžera Federera

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram