Foto: EPA-EFE/WARREN TODA

Rajli Opelka, američki teniser, pokazao je da je jedan od hrabrijih igrača na turu, zbog suprotstavljanja ATP-u.

Nedavno je Opelka kažnjen jer je nosio kačket na ceremoniji dodele pehara u Dalasu, posle šampionske titule.

PROČITAJTE JOŠ

Osvojio je Opelka turnir u Dalasu pobedom nad Džensonom Bruksbijem sa 7:6, 7:6, posle toga je morao da se suoči sa kaznom ATP-a.

Razlog? Nosio je kačket na dodeli pehara, pa mu je „presela“ treća karijerna ATP titula.

Amerikanac je na Tviteru postavio fotografiju na kojoj se vidi pismo u kojem se navodi da je „prekršio ATP kodeks ponašanja“.

„Gospodin Opelka je odlučio da zadrži kapu tokom ceremonije uručenja nagrada“, navodi se u pismu.

Svi komentari su bili jednoglasni, da je pravilo idiotsko, jedan navijač je pitao Opelku da li će ga prvi čovek ATP Andrea Gaudenci moliti da obriše tvit.

„Previše je zauzet nesmanjivanjem plata zaposlenima u ATP, dok je to uradio igračima“, sarkastičan je bio Opelka, a tu se nije zaustavio.

Andrea Gaudenzi Foto:ATP Tour

Već danima proziva prvog čoveka ATP-a Andreu Gaudencija, koji je već dugo u sukobu interesa. Prozvao je i Masima Kalvelija, izvršnog direktora ATP-a, koji je na funkciji od 1. januara 2020.

„Gaudenci i Masimo moraju što pre da smanje plate, imali su dve godine da se reše sukoba interesa širom sveta i da daju igračima punu transparentnost o svim ATP turnirima i događajima. Ništa nisu uradili“, prozvao ih je direktno na tviteru Opelka.

Ne manjka mu smisla za humor.

„Više puta su rekli kako neće smanjiti plate i članovi njihovih odbora rekli su da ne žele da ih ‘deranžiraju’, pokazuje to koliko poverenja imaju u svoju poslovnu etiku. Da li postoji još neko ko ne vidi komičnost i disfunkcionalnost svega ovoga? U jednom saopštenju o konfliktu interesa, govorili su da postoji rešenje o prelaženju određenog praga, što je veoma širok i neodređen opis. Šta je prag? Da li se dozvoljava direktorima, agentima i trenerima da budu članovi raznih odbora? Problem sa finansijskom transparentnošću je daleko od rešenja, ovo što Gaudenci radi je sramota za podelu dobiti“, naveo je Opelka.

Inače, Opelka je i ranije pokazao da nema problem da se suprotstavi ATP-u, to je pokazao i podrškom Novaku Đokoviću.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

„Uvek sam imao sjajan odnos sa Novakom, ništa ludo. Nekoliko puta smo se dopisivali ponekad, prilično slično sa mnogim momcima koje viđam u svlačionici, veoma je prijateljski nastrojen i otvoren. On je čovek sa kojim može da se priča, pa većina nas ima dobar odnos s njim i nemam ništa loše da kažem o njemu, uvek sam ga video dobro raspoloženog“, iskren je bio Amerikanac nedavno u intervjuu za Nova.rs u Melburnu.

Prethodno, branio je Novaka na duhovit način, ali uz dozu opreza zbog toga što ATP sve dočeka „na nož“.

Napisao je i da se više plaši ptičjeg gripa nego Đokovića bez vakcine i napomenuo da je u teniskom svetu čak i to kontroverzan tvit.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Kada je u pitanju sam sukob interesa, taj problem je za Nova.rs objasnila Katarina Pijetlović, koja je u Novakovoj organizaciji PTPA zadužena za pravna pitanja.

Ona je reagovala na izjavu Gaudencija koji je nipodaštavao čelendžere.

„Nije čudo što je on to izjavio, on ne samo da je čelni čovek ATP, on je i direktor ATP Media, što je komercijalni deo te operacije, dakle regulator je i komercionalni operativac,  i postoji jedan veliki konflikt interesa. On je čovek koji bi prema pravilima u teniskoj upravi na glavnom i odlučujućem izvršnom odboru, gde postoje tri predstavnika turnira i tri predstavnika tenisera, koji se dogovaraju oko svega, trebalo da bude prelomni glas. Sad neko kad pogleda to, pomisliće da teniseri imaju glas i da se upravlja kako treba. Ali kad je 3-3, kada igrači i turniri ne mogu da se slože oko nečeg, čovek koji razbija taj izjednačeni rezultat, to je Gaudenci. U istoriji, pre njega, bio je tu Kermod, ja nemam statistički podatak tačan, ali ogroman broj odluka bi uvek išao na stranu turnira, ne igrača.“

BONUS VIDEO Novak psuje nakon poena, Ivanišević se smeje na tribinama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar