Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Znalo se nedeljama unapred da će 20. mart biti istorijski.

Posle tačno 6.538 dana Rafeal Nadal više nije član Top 10 elite. Prvi put još od 25. aprila 2005. godine je „Bik sa Majorke“ ispao iz Top 10.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je Nadal prvi put ušao u Top 10 Đoković je bio tek 153. igrač sveta, a Rodžer Federer je imao samo četiri grend slem titule. Istovremeno je aktuelni broj 1 Karlos Alkaraz imao samo dve godine.

Nadal je počeo 2023. godinu kao drugi teniser sveta, ali je nakon fijaska na Australijan openu i povrede koja ga je udaljila od tenisa izgubio veliki broj bodova. Ostao je nedavno bez 500 poena u Akapulku, a onda i bez 600 koliko je imao za finale Indijan Velsa prošle godine.

Nadal se zaustavio na tačno 912 sedmica zaredom u Top 10 što je više nego bilo koji drugi igrač u istoriji, a sledeći na toj listi je Džimi Konors sa 789 sedmica.

Apsolutni rekorder je Martina Navartilova koja je neverovatnih 1.000 nedelja bila deo Top 10 WTA liste.

Nadal će se vratiti na teren kada počne sezona na šljaci, a objavljeno je nedavno da je upravo on prvi prijavio turnir u Monte Karlu (jedini masters za koji se igrači i dalje prijavljuju, a nije automatski).

Feliks Ože-Alijasim je napredovao za četiri pozicije i sada je šesti, a iznad njega su redom Danil Medvedev, Kasper Rud, Stefanos Cicipas, te Đoković i Alkaraz koji su rotirali pozicije u odnosu na prethodnu sedmicu.

Top 10 zaokružuju Andrej Rubljov, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric.

Miomir Kecmanović je pao za četiri pozicije i sada je 35. igrač sveta sa 1.120 bodova, Laslo Đere je imao istovetni pad, pa je 58. sa 845 bodova. Dušan Lajović je sa 728 bodoova 76. na svetu, a poziciju iza njega je Filip Krajinović sa 715 bodova.

Hamad Međedović je prvi put u karijeri stigao do Top 200 i zauzima 192. poziciju sa 302 boda, a napredovao je za čak 25 poena.

ATP lista 20. mart
Foto: Screenshot atptour.com

BONUS VIDEO Đoković se u broju osvojenih grend slemova izjednačio sa Nadalom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar