Rafael Nadal
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rafael Nadal odlučio je da ne igra na US Openu zbog problema sa zdravljem, ali i da do kraja sezone ne nastupa. Sve ovo je podiglo veliku prašinu u teniskom svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Od polufinala Rolan Garosa kada je poražen od Novaka Đokovića više nije onaj stari. Ranije je odlučio da ne igra Vimbldon, preskočio je i Olimpijske igre, a onda u Vašingtonu odigrao tek dva meča (ubedljivo ga pobedio Lojd Heris).

Ipak, da sve bude utoliko komplikovanije, španski mediji potvrđuju da nije u pitanju „obična“ povreda. Naime, u pitanju je stanje koje donosi igraču znatno više bola, ali istovremeno je i proces koji se ne može zaustaviti, već samo usporiti.

Pričalo se godinama da su slaba tačka Nadala zapravo kolena, a onda se ispostavilo da je do problema stiglo zbog kompenzacije sa bolovima u drugom delu tela. Zapravo je Nadal morao da menja (svesno i nesvesno) način na koji se postavlja za poen, trči i savija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Wass

Naime, Španac ima problem sa jednom retkom bolešću.

Svojevremeno je „Punto de break“, španski teniski portal pisao da je Rafa još 2005. godine primetio da ima ozbiljne probleme sa stopalima. Nakon lekarskih analiza mu je dijagnostifikovana Miler-Vajsova bolest koja napada kosti stopala i izaziva ozbiljne bolove.

„Osetio sam problem dan posle osvojene titule u Madridu. Doktori su mi rekli da se radi o Miler-Vajsovoj bolesti, koja je degenerativno oboljenje kostiju u središnjem delu stopala. Ovu bolest je toliko teško otkriti zbog simptoma“, ispričao je tada medijima Nadal.

Na početku ove godine je časopis „Sage journals“, pisao da je Nadalu bolest dijagnostikovana tek kada je uznapredovala, jer se tada „bol pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, pa ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava“, stoji u objašnjenju specijalizovanog časopisa

Nije poznato u kojem stadijumu je bolest sa kojom se Španac suočava u ovom trenutku.

Ovo je napravio velike probleme Rafi, koji je zbog tih problema sa stopalima često nosio patike broj ili dva manje, kako bi ono bilo fiksirano.

Moma Jakovljević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

O ovom stanju je za Nova.rs pričao i doktor Moma Jakovljević.

„Nadal ima degenerativne promene, koje kreću već od 25. godine života. Znate da nekome okoštavanje kreće u 30. nekom u 50. godini, to je priroda koja čini svoje. Neko je otporniji, neko nije. Jedan čovek može da izdrži do 40. da igra, neko će do 30. i to je to. Pazite, tenis i vaterpolo su enormno naporni sportovi“, upozorava Jakovljević.

Nije se na tome zaustavio, već pojasnio da svaka prethodna povreda utiče.

„Tenis je užasno težak sport. Oni spominju da je Nadalu stopalo problem, ali na osnovu onoga što se piše, reč je o degenerativnim promenama, vraćanje danka starim povredama. Jedno na drugo se nadoveže“.

Bonus video: Novak Đoković i ambasadorka Srbije u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare