Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Odustaće, ma neće. Ne može više. To je Rafa on uvek ponovo igra. Veruj mi na reč da će igrati protiv Kirjosa. Sada je nešto veoma čudno.

Grafika: Slađana Đermanović

Tako je otprilike izgledao razgovor svih u četvrtak dok se još uvek nije znalo kakvu će odluku doneti Rafael Nadal. Nema nikakve dileme da ga bije glas da je najveći takmičar, uostalom to će vam reći svaki igrač koji je igrao protiv njega.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, iako je povređen prošao u polufinale niko nije verovao da će odustati. To prosto nije Nadal. On izađe i kada je najteže, kao što se često koristi citat iz „Nebeske udice“, i pobedi. Zaista pobedi. Delovalo je da se potpuno raspada u četvrtfinalu protiv Tejlora Frica, a onda je uspeo da pronađe snagu i da ga izbaci.

Odmah nakon toga je poručio da neće biti siguran da će igrati u polufinalu. Odmah su svi počeli da sumnjaju, kako i ne bi kada je tokom čitavog Rolan Garosa pričao da bi ovo mogao da mu bude poslednji meč u Parizu, a na kraju je osvojio trofej. Sumnjali su i jer je manje ili više hronično povređen, verovali su svi da će nastaviti da nosi taj krst i da će uspeti da prevaziđe fizičku barijeru.

Onda se pojavila informacija u španskim medijima: Nadalu je pukao mišić i ruptura je veličine sedam milimetara. Tu su mnogi pomislili da će Nadal odustati, a onda još jedan preokret. Nadal je zakazao trening, evo i jedne od retkih slika sa tog treninga.

Foto: Nova.rs

Ipak, zakazao ga je na najzabačenijem terenu, terenu na kom nije moguće slikati, snimati (uostalom traži je od Ol-Ingland kluba da se to ne dozvoli). Trenirao je sa strane koja se ne vidi zbog prekrivača na ogradi. Ma niko nije mogao da vidi šta se dešava. Ipak, bilo je evidentno da se na treningu nalazi i Nadalov doktor (isti onaj koji je putovao sa njim i u Pariz) i koji je iskoristio to da dijagnostifikuje u kakvom je stanju Nadal.

Španac je to najbolje sam pojasnio.

„Probleme u abdominalnom delu imam nedelju dana, ali su bili manje-više pod kontrolom. U sredu sam odradio testove, posle meča, mala stvar koju sam imao pre nekoliko dana se sada uvećala. Želim da budem van terena tri, četiri nedelje, nadam se da će mi to biti dovoljno da nastavim da igram ove godine“, otkrio je Nadal uz napomenu da smatra da ne može da pobedi na sledeća dva meča, ali i da bi ga ukoliko povredu ne sanira to odvojila od tenisa na tri, četiri meseca.

Svi su mislili da je to nova Nadalova psihološka igra, da je to način da privuče pažnju, da je to pokušaj da „omeška“ rivale, da potvrdi narativ o velikom ratniku. Ipak, na kraju se ispostavilo da je i on čovek i da je jednostavno morao da odustane zbog problem sa telom, ali je kao pobednik najavio da će se vratiti.

Pričao je sa porodicom, sa timom, sa menadžerom, pričao je sa svima, ali je na kraju sam morao da donese odluku. Jednu od najtežih koju je mogao jer je odustao od sna iako je tvrdio „da ima šansu da osvoji Vimbldon“.

Foto: EPA-EFE/JOE TOTH

Zanimljivo, sličnu povredu je protiv Tejlora Frica zaradio i Đoković prošle godine. Tada je Novaku pukao međurebarni mišić, a ruptura je bila velika 17 milimetara, a do kraja turnira je došla do 26.

Nadalov najveći problem je ne što ne bi mogao da igra sa bolom, već što zapravo ne može da servira. Ne može da napravi nikakvu početnu prednost i u takvoj situaciji nije moguće da se nada pobedi. Zapravo je tokom meča sa Fricom morao da menja neke uobičajene pokrete kako bi ostao u takmičenju, a čak ni nakon insistiranja oca i sestre da se povuče nije odlučio da to uradi.

Nadal je tako ne samo upotpunio kalendarski slem, već i povlačenje sa svakog velikog turnira. Povukao se sa Australijan opena 2010. i 2018. godine, na Rolan Garosu je 2016. godine morao da odustane, na US Openu je odlučio da ne igra 2018. godine, dok je sada to uradio na Vimbldonu.

To je veći pokazatelj sa koliko je problema uspeo da se izbori i koliko ne odustaje nego bilo šta drugo. Mnogi bi u njegovoj situaciji odavno ostavili reket, a on želi da već na US Openu napadne 23. grend slem titulu.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković na provokacije odgovorio poljupcem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar