Rafael Nadal
Foto: Panoramic / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Mnogi zaista počinju da postavljaju pitanje "Šta to radi Rafael Nadal?", muči se da se vrati, a onda odluči naprasno odigra egzibiciju za koji dobija ogroman novac. Da li ima za cilj da se vrati u sam vrh ili da ima dostojanstven oproštaj?

Iz tabora Nadala već neko vreme stižu poruke da su prihvatili činjenicu da je Novak Đoković najbolji i da Španac sada pokušava da odigra samo što bolje turnire na šljaci. I to je sasvim legitimno, ali zašto onda sebi dozvoljava stvari koje ranije nije bio.

Postao je ambasador tenisa u Saudijskoj Arabiji zbog čega se našao na udaru javnosti, pa je to pokušao da amortizuje novim intervjuom. To nije prošlo najbolje moguće… Najblaže rečeno.

PROČITAJTE JOŠ

I onda dolazimo do toga da u trenutku kada se bori da se vrati on naprasno odluči da odigra egzibiciju u Las Vegasu. I da prihoduje milion dolara samo za dolazak. I da uzme još 150.000 dolara za privatne časove… Kao da je želeo samo da naplati svoju slavu što nikako ne ide uz ono što znamo o najvećem borcu tenisa svih vremena. Nadal mesecima radi na tome da se vrati, a onda na turniru u Brizbejnu (serija 250) doživi novu povredu, na novom mestu, a u istoj regiji.

Ponovo nestane sa tura, otkaže turnir u Dohi (serija 250), a onda poruči da će se pojaviti na Indijan Velsu. Onda par dana pre početka turnira (njegov meč je već zakazan za noćnu sesiju 7. marta u SAD) on poruči da nije siguran da će igrati.

„Ne znam na kom sam nivou, bilo je boljih i gorih trenutaka. Najvažnije da sam ovde – ako je tako, to je već dobra vest. Za mene je najvažnije da provedem nekoliko dana u Indijan Velsu, da treniram sa drugim igračima. Priprema za Indijan Vels nije bila sjajna, a pred Brizbejn je to bilo vrlo dobro. Želim da igram trening setove između egzibicije sa Alkarasom i meča prve runde u Indijan Velsu, u ta tri dana“, rekao je Nadal.

Dakle, Španac je odigrao egzibiciju i time možda čak ugrozio nastup na Indijan Velsu, što je zaista apsurdno za tenisera koji je osvojio 92 titule i uvek je išao na trofeje. Od kada se pojavio kao tinejdžer ništa drugo ga nije zanimalo.

“Za mene je prioritet da zdrav napustim Indijan Vels. Zatim sledi sezona na šljaci, koja može i ne mora da mi bude poslednja – nisam odlučio 100 posto, ali ide ka tome da je poslednja,” rekao je Nadal.

Dakle, u poslednjoj sezoni je više za to da se pojavljuje na turnirima koji nemaju pravi takmičarski značaj, što govori da je možda svestan da maksimum koji može da dostigne nije dovoljan za trofeje. Ili u šta niko ne želi da veruje da, ipak, ima i malo gramzivosti.

I da čitav taj apsurd bude još neverovatniji imamo situaciju da je potvrdio da će igrati na „Slemu šest kraljeva“, a da on istovremeno priča samo o tome da želi da igra na Rolan Garosu, da bude spreman za Monte Karlo i da odigra Olimpijske igre. Uz to navodi da je ovo možda njegova poslednja sezona.

Pojavljivanje na „Slemu šest kraljeva“ će mu doneti 1,5 miliona dolara, a pobednik će odneti kući čak šest.

Prvobitni plan je bio da se ovi mečevi odigraju u februaru, ali nakon problema sa određivanjem kalendara je pomereno za oktobar. To navodi na zaključak da je Rafa planirao da u februaru bude zdrav i da odradi i tu egzibiciju. Ipak, planovi su se onda promenili.

Ono što takođe brine navijače jeste činjenica da sada po prvi put putuje sa porodicom. Obično se dešavalo da ide sam na turnire, a da supruga Marija Ćiska Pereljo bude tu za odlučujuće mečeve. Sada je ona tu, baš kao i Rafael Junior što je pokazatelj da tenis možda nije glavni fokus.

Svi ovi nelogični potezi sa egzibicijama se ne uklapaju u ono što je inače radio, a to je da uvek bude spreman za svaki turnir najbolje što može. Često su ga povrede limitirale da bude na 100 odsto, ali je uvek bio na maksimumu koji je mogao da izvuče iz svog tela.

Ovog puta se čini da želi malo više da uživa u tenisu, u onome što se dešava oko njega i porodici koja sada i putuje sa njim.

To je nelogično za velikog šampiona, ali je logično za veterana koji više razmišlja o penziji.

Ipak, želimo još samo da jednom vidimo Nadala u najboljem izdanju – to je potrebno i tenisu. I to možda već u Indijan Velsu.

BONUS VIDEO Kad je Nadal morao da se presvuče na terenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare