Foto: Printscreen/YouTube/PTPA

Novak Đoković i Vasek Pospišil nastavili su da se bore za prava tenisera i teniserki, a posebno je u fokusu situacija u ženskoj konkurenciji.

PROČITAJTE JOŠ

U novijoj eri tenisa postoji veliki jaz u turnirskim premijama u ženskoj i muškoj konkurenciji, na čemu polako rade Novak i Vasek, a bilo je zamerki da se nisu tome posvetili dovoljno.

Mnoge stvari su čelnici PTPA radili u hodu, u skladu sa svim svojim profesionalnim obavezama koje nisu malog obima.

Ipak, iza Vaseka i Novaka stoje i dame u samom vrhu organizacije, dve su srpskog porekla.

Rebeka Mekdonald (Ubavka Mitić) i Katarina Pijetlović su u vrhu odbora, kao i Keri Gerlah Sesil, koja je zadužena za brend i medijski pristup PTPA, a svojevremeno je čuvena Bili Džin King imala opasku o Novakovom radu u organizaciji.

Naime, pred prošlogodišnji US Open je došlo do osnivanja PTPA, što je ovekovečeno time što je 60 tenisera stalo na jedan njujorški teren.

U skladu sa politikom ATP i strahom od jačanja uticaja ove organizacije, bilo je pritisaka i komentara da žene nisu dovoljno uključene u ovaj proces i borbu za prava igrača.

Đoković je onda stavio svima do znanja da je razgovarao sa velikim brojem teniserki i da će se na svemu polako raditi, a u nedavnom intervjuu za Njujorker, čuvena Bili Džin King je govorila o PTPA.

„Niko iz PTPA nije došao da razgovara sa mnom, pa čak ni ne znam šta tačno misle. Dok sam bio na Vimbldonu, stalno sam tražio od ljudi informacije, ali niko mi nije mogao dati određene upute. Oni su definitivno poboljšali svoju veb stranicu, počeli su da uključuju i žene, u pitanju su velika imena poput Novaka Đokovića, a sva su to za mene relevantne stvari“, priznala je Bili Džin King da uticaj PTPA jača, a u prilog tome idu reči Vejna Greckog, jednog od najboljih sportista svih vremena, koji je podržao organizaciju javno.

U Australiji, Belinda Benčić uputila je reči zahvalnosti Novaku, koji se borio za bolje uslove u rigoroznom karantinu.

„Što se tiče karantina u Australiji, ja to razumem. Shvatam da su najbolji svetski teniseri oni koji privlače najviše pažnje, koji najviše čine za naš sport. Meni je to ok, ali moramo da prestanemo da pričamo da se zalažemo za jednak tretman. Neki teniseri imaju veće, neki manje sobe u hotelu, ja imam sobni bicikl, neko drugi nema. To je nepravedno. Želim da odam priznanje Novaku Đokoviću. Iako je njegov predlog odbijen, on je jedini teniser iz vrha koji nas je podržao. Lepo od njega“, rekla je Benčićeva zimus.

Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Novak je podržao i Naomi Osaku, među prvima joj se javio posle njenog saopštenja da se suočava sa psihičkim problemima, što je tek ona otkrila u svojim javnim porukama zahvalnosti.

Iako je osnivanje PTPA na početku nailazilo čak na podsmeh i poruke da ova organizacija „ne zna šta hoće“, vreme pokazuje drugu sliku i poruke dama iz sveta tenisa govore u prilog tome.

Prihod u singlu
Pobednik $2,500,000
Finalista $1,250,000
Polufinale $675,000
Četvrtfinale $425,000
Osmina finala $265,000
Treće kolo $180,000
Drugo kolo $115,000
Prvo kolo $75,000

Dubl
Pobednici $660,000
Finalisti $330,000
Polufinalisti $164,000
Četvrtfinalisti $93,000
Osmina finala $54,000
Drugo kolo  $34,000
Prvo kolo $20,000

Ispostavilo se i da je osnivanje PTPA u Njujorku bilo pun pogodak. US Open neguje tradiciju koja je u skladu sa filozofijom PTPA, pa će ove godine novčani fond biti rekordan, iako se radi o prvoj sezoni posle pandemije koronavirusa.

Sa 57.5 miliona dolara, biće prevaziđena suma iz 2019. godine.

Iako se zvanično sve dogovara sa WTA i ATP, uslišene su želje PTPA da se podignu novčani fondovi za učesnike prve runde, pa će svi u ovoj fazi dobiti barem 75.000 dolara, što je za 23 posto veća suma u odnosu na prošlogodišnju.

Kako bi ovo bilo izvodljivo, igrači i turnir su došli do dogovora da se šampionski profit sa 3 miliona dolara smanji na 2.5 miliona.

Redukovana je suma i za poražene finaliste, koji će dobiti 1.25 miliona, a sume će biti iste za mušku i žensku konkurenciju, što je tradicija od 1973. godine.

Sume su uvećane u singlu, dublu, miks dublu i takmičenju u kolicima i to će biti još jedna pobeda Đokovićevog tima i nove organizacije, iako to zvanično neće biti objavljeno iz najviših ATP ili WTA krugova – Novak je odavno i izrazio želju da se smanji prihod šampionima kako bi slabije rangirani igrači finansijski mogli da iznesu svoje kraće učešće na turnirima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar