Foto. youtube.com

Deo PTPA ekipe, koju vodi Novak Đoković u borbi za veća prava tenisera, čini i Katarina Pijetlović, ekspert za sportsko pravo.

PROČITAJTE JOŠ

Rebeka Mekdonald, rođena kao Ubavka Mitić, biće deo savetodavnog tela PTPA organizacije, koju vode Novak Đoković i Vasek Pospišil.

Treći čovek PTPA biće Adam Leri, izvršni direktor koji je napravio revoluciju u NHL kada su u pitanju prava igrača, a Katarina Pijetlović je ekspert upravo za ovu oblast.

Biće deo savetodavnog odbora, a došla je na poziv osnivača, Vaseka Pospišila i Novaka Đokovića.

„Katarina Pijetlović osnivačima i rukovodećem timu PTPA dodaje dragocenu pravnu ekspertizu u antimonopolskom pravu EU, sportskom zakonu i pravima sportista u sistemu upravljanja sportom“, navodi se u prezentaciji PTPa.

Pijetlovićeva je vanredni profesor sportskog prava na Univerzitetu Mančester Metropoliten, na Pravnom fakultetu u Mančesteru, član je MMU Instituta za sport.

„Njena pravna pozadina leži u primeni prava konkurencije u sportskoj industriji Evropske unije. Poznata je po svojoj stručnosti u alternativnim sportskim takmičenjima i autor je „Sportskog zakona EU i ‘odmetničkih’ liga u fudbalu“.

Pijetlovićeva je bila pravni savetnik na nekoliko projekata alternativnih liga i objavljivala je mnogo radova na tu temu. Slično tome, pisala je o osnovnim pravima sportista i pružala pravne savete profesionalnim teniserima, dok se aktivno zalagala za poboljšane standarde sportskog upravljanja. Pijetlovićeva je član uredništva na lawinsport.com, recenzent časopisa „International Sports Loaw Journal“ i član Udruženja za proučavanje sporta i Evropske unije.

Pre nego što se pridružila mančesterskom univerzitetu u martu 2019. godine, radila je u nizu prestižnih međunarodnih akademskih institucija.

„Bila je vođa modula sportskog prava na programu „Football Industries MBA“ na Univerzitetu u Liverpulu, gostujuća međunarodna naučnica sportskog prava sa ISDE master programom za međunarodno sportsko pravo u Njujorku, a na Univerzitetu u Helsinkiju, Pravnom fakultetu u Finskoj, Pijetlović je držala predavanja o konkurenciji i sportskom pravu u Evropskoj uniji“, navodi se.

Pijetlovićeva je stekala doktorski (viši doktorski stepen), doktorski (niži doktorski) stepen iz oblasti konkurencije i sportskog prava EU, završila je magistarske studije ugovornog i privrednog prava na Univerzitetu u Helsinkiju, i sve to sa „magna cum laude“ počastima. Dobitnica je preko 20 akademskih priznanja, nagrada i stipendija.

Deo Katarinine biografije je i da voli putovanja, udomljava životinje i igra tenis na amaterskom nivou, pa je i ljubav prema ovom sportu uz veličinu izazova PTPA bila dovoljna. Poziv Novaka Đokovića se ne odbija, a nema sumnje da će njena biografija biti dobar osnov da se Đoković izbori za status nižerangiranih igrača.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare