Foto: EPA/ARNE DEDERT

Poznati teniski stručnjak Nikola Pilić, nekadašnji savetnik u Dejvis kup timu Srbije, kaže da je sve do četvrtka radio na terenima u Opatiji, ali da je usled pandemije koronavirusa morao da prekine sa poslom.

Pilić, koji je nakada sa velikim uspehom vodio Dejvis kup timove Nemačke i Hrvatske, apelovao je na sve ljude da slušaju savete lekara i zdravstvenih organizacija kako bi u ovom specifičnom trenutku za ceo svet, sačuvali zdravlje.

„Igrao sam sve do četvrtka, bio aktivan, ali klub je zbog svega što se dešava morao da se zatvori do daljneg. S obzirom na moje godine, moram i sam da budem jako pažljiv i da sedim kod kuće. Svaki dan je u ovoj borbi važan, niko stvarno ne zna koliko će sve ovo potrajati“, kaže Pilić na početku razgovora za Nova.rs.

U poslednjih dve nedelje dosta toga se dogodilo u svetu tenisa, iako nije odigran nijedan turnir.

Prvo je otkazan Indijan Vels, potom Majami, pa redom i ostali turniri u sezoni na evropskoj šljaci. ATP i WTA su rešili da zamrznu liste, a čelnici Rolan Garosa da termin početka turnira pomere za 20. septembar.

„Očekivao sam, iskreno, da te dve nedelje posle US Opena budu rezervisane za Indijan Vels i Majami. Bilo mi je logično, ali vidim da je sad Rolan Garos ušao u taj termin. Grend slemovi svakako imaju prednost, ali kako mi se čini, biće tu još svega i svačega. Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će se dalje dešavati“, ističe Pilić i dodaje:

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Poeni su za sada zamrznuti, nema pomeranja na listi, ali kako će biti kad počne da se igra? Jasno mi je da se poeni ne oduzimaju, jer niko nije mogao da ih brani kada se turniri nisu igrali. To je u redu. Ali, šta će biti dalje? Fudbal je stao, drugi sportovi su stali, Englezi kažu da im ne pada na pamet da održe Vimbldon bez prisustva publike. Izgleda jedino još Japanci tvrde da će biti Olimpijskih igara. Mnogo je pitanja“.

Odluka čelnika Teniske federacija Francuske da bez dogovora sa ostalim faktorima u svetu tenisa, pre svih ITF, ATP i WTA, odlože turnir za period od 20. septembra do 4. oktobra, izazvala je dosta polemike.

Bilo je i najava da bi pojedini igrači mogli da bojkotuju turnir. Njegov termin se preklapa i sa Lejver kupom, čiji je jedan od osnivača i Rodžer Federer, tako da je neizvesno i kako će on reagovati. Pilić smatra da su jedno priče, a drugo stvarne akcije i ono što će se desiti.

„Niko ne može da poredi Rolan Garos sa jednim takmičenjem egzibicionog karaktera kakav je Lejver kup. Rolan Garos je jedan od najatraktivnijih i najboljih turnira, ima dugu tradiciju, prema tome, nema igrača koji će zbog Lejver kupa odbiti da igra grend slem!“

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Na pitanje, može li Federer to da učini, Pilić je odlučan:

„Svaka čast Federeru na svemu što je uradio do sada, jedan je od najvećih igrača u istoriji, ali on sa skoro 39 godina više nije tako uticajan! Uostalom, njemu Rolan Garos nije tako važan kao što su mu Vimbldon ili US Open, a ni on nije tako bitan za Rolan Garos, čini mi se. Jednom ga je osvojio i to je to. Da je ovakva situacija bila recimo pre osam godina, onda bi možda imao neku težinu. Sada, ne verujem. Više nije ni broj jedan na svetu, da jeste, možda bi sve imalo drugačiju konotaciju. Mislim da će i on doći da igra tamo“, jasan je Pilić.

Bojkot je reč koja za Nikolu Pilića ima veliku težinu. Poznata je činjenica da je on od strane Teniskog saveza Jugoslavije, što je kasnije podržao i ITF, suspendovan 1973. jer nije hteo da igra meč Dejvis kupa, iako je do tada redovno bio član reprezentacije.

Zbog toga, nije mogao da igra na Vimbldonu 1973. godine i u znak solidarnosti sa njim, čak 81 profesionalac je odbio da dođe u London i igra turnir. Bio je to jedan od najslabijih turnira u istoriji Vimbldona, kada je šampion bio Jan Kodeš iz Čehoslovačke. Pilić kaže da je situacija tada bila drugačija i da je tako nešto danas nezamislivo.

„To se neće više nikad ponoviti. Znate, nas igrače su tada tretirali kao da smo krompiri! Posle toga što se desilo 1973. godine, znate da je stvoren ATP kao izuzetno jaka organizacija. Mi smo do tada bili tretirani na neadekvatan način, posle toga, sve je drugačije. Bez ATP se više ne može zamisliti savremeni tenis, tako da ne verujem da bojkota igrača može biti“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nikola Pilić je jedan od najzaslužnijih za uspon i razvoj Novaka Đokovića. Dobro je poznat period kada je Novak kao tinejdžer, boravio u njegovoj akademiji u Minhenu gde je godinama trenirao i radio. Pilić sada kaže da je Đoković u odličnoj formi i da je šteta što je sve stalo, jer veruje da bi nastavio sa dobrim rezultatima.

„U Australiji se izvukao protiv Tima, ali videlo se da je u odličnoj formi. Šteta je što je morala da se prekine sezona, verujem da bi i dalje pobeđivao. Verujem da će igrati dobro kada se sve bude nastavilo“, kaže Nikola.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je reč o trci za najboljeg tenisera u istoriji, takozvanu titulu GOAT, koja je postala nezaobilazna tema u svetu tenisa poslednjih godina, kako su na sceni igrači „velike trojke“, Federer, Đoković i Nadal, Pilić kaže da Novak ima dobre šanse da prestigne rivale.

„Meni je ta trka nekako više medijska, nego što je igračka. Pregurao je vidim 280. nedelju na vrhu ATP liste. Verujem da će pre tu prestići Federera, nekako, to bi pre moglo da se dogodi. Nije daleko ni po broju grend slem trofeja, Švajcarac je na 20, Novak na 17. Za ovu godinu niko ne zna šta će biti, ali ako pretpostavimo da će igrati sva trojica još jedno tri ili četiri godine, mogao bi da ga stigne“, poručuje Pilić i dodaje:

„Stalno ponavljam, ako bude ostao zdrav i ako bude bio maksimalno spreman, onda ima velike izglede da bude najbolji. To je uslov“, konstatuje hrvatski stručnjak.

Za kraj, rekao je da je važno da u periodu kada smo u izolaciji, svi održavamo kondiciju.

„Igrači će nastaviti da treniraju, za njih ne brinem. Broj jedan je da svi ostanemo zdravi. Znam da će mnogima od tenisera biti neobično što odjednom imaju tako mnogo vremena, jer su navikli da se stalno sele, putuju, igraju na turnirima. Treba se mentalno i fizički održavati, to važi za svakog od nas. Bitno je da iz svega ovog izađemo zdravi, kao pobednici“, zaključio je Pilić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram