Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Sjajnim startom u 2020. godini najbolji teniser sveta Novak Đoković ponovo je skrenuo pažnju na svoje fantastične mogućnosti. Vlasnik je brojnih rekorda koji će teško biti dostižni.

Novak je pobedama na ATP Kupu u Brizbejnu i Sidneju, titulama u Melburnu i Dubaiju i sa tri pobede iz Madrida prošle godine, u nizu od 21 uzastopne pobede i na tragu je svojih najboljih sezona.

Ko zna kako bi sve išlo da zbog pandemije koronavirusa sezona nije prekinuta. Bez tenisa ćemo biti makar do početka maja, a kako je krenuo, Novak je bio na dobrom putu da ponovi neke od vanserijskih sezona kakve su bile 2011. ili 2015.

Kada se pogleda spisak dostignuća vlasnika 17 grend slem trofeja, lista je zaista impresivna, ali ovde ćemo izdvojiti neke od njih za koje se veruje da će biti u sferi nedodirljivih.

Foto: EPA/Robert Ghement

VLASNIK SVA ČETIRI GREND SLEMA ISTOVREMENO NA TRI PODLOGE

Ovo je rezultat koji će zaista teško biti oboren. U pitanju je period karijere Novaka Đokovića klada je bio bukvalno nezadrživ.

Period je krenuo na Vimbldonu 2015. godine kada je Novak u fantastičnom ritmu stigao do pehara, a u tom velikom finalu protivnik mu je bio Rodžer Federer.

Srpski as je slavio sa 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4,6:3 i tako stigao do svog trećeg pehara na čuvenom turniru.

Potom je u Njujorku žrtva ponovo bio Federer u finalu koje je Novak dobio sa 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

Kada je u Melburnu 2016. podigao pehar pobedom u finalu nad Endijem Marijem, 6:1, 7:5, 7:6 (3), bilo je jasno da je na pragu istorijskog podviga, da postane vlasnik sva četiri grend slem turnira u nizu.

To je uradio na Rolan Garosu pobedom u finalu, ponovo nad Marijem, 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. Tako mu je uspelo da postane prvi igrač u istoriji da je vlasnik sva četiri grend slema istovremeno, ali na tri različite podloge, što nikom u istoriji nije uspelo.

Kada je Rod Lejver 1962. i 1969. imao istovetne rezultate, treba imati u vidu da nije bilo terena sa tvrdim podlogama, igralo se samo na šljaci i na travi.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

BROJ TITULA U MELBURNU

Ako se za Rafu Nadala može reći da je kralj Rolan Garosa, a Rodžera Federera da je neprikosnoveni princ Vimbldona, onda je Đokovićevo carstvo Australijan Open.

Čuvena teniska trojka uspela je da uradi neverovatne stvari u poslednjih 17 godina, pa tako i da svako od njih postane rekorder na pomenutim turnirima.

Nadal sa 12 pehara na Rolan Garosu prednjači, Federer je osam puta slavio na Vimbldonu, koliko i Đoković u Melburnu.

Novak je već rekorder Australijan Opena, ima dve titule više od Roja Emersona i Rodžera Federera. Iako Švajcarac još igra, teško je verovati da on, pre svega zbog godina, može da osvoji toliko trofeja da prestigne Novaka, a svi ostali aktivni igrači su miljama daleko. Recimo Rafael Nadal ima samo jedan na prvom grend slemu sezone.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

TRI FINALA ZAREDOM NA SVA ČETIRI GREND SLEMA

Još jedan rezultat svetskog broja jedan, vredan je pažnje. Reč je o tome da je Novak jedini teniser do sada koji je uspevao da tri godine zaredom igra finale na svakom od grend slem turnira.

U Australiji je tri uzastopna finala igrao 2011, 2012. i 2013. (sva tri je dobio), u Parizu mu se to dogidilo 2014, 2015. i 2016. (slavio 2016), a na Vimbldonu 2013. (poraz od Marija), 2014. i 2015. (pobeđivao Federera).

Konačno u Njujorku, imao je niz finala 2011. (pobedio Nadala), 2012. i 2013. kada je gubio od Marija i Nadala.

Stvarno, neverovatan niz mečeva za titulu koji govore u kakvoj formi je igrao od 2011. do 2016. godine.

VLASNIK GREND SLEM TITULA U TRI RAZLIČITE DEKADE

Pobedom u finalu Australijan Opena nad Dominikom Timom, Novak je uradio još jednu neverovatnu stvar – postao je jedini teniser koji ima grend slem trofej u tri različite dekade.

Za njega je sve počelo baš u Melburnu kada je 2008. protiv Žoa Vilfreda Conge osvojio svoj prvi pehar turnira velike četvorke.

Onda je od 2011. do isteka 2019. godine osvojio još 15 grend slem titula, da bi 2020. u januaru uzeo pekar i u trećoj dekadi.

Istina, to dostignuće možda nije u rangu onih najnedostižnijih, jer mu se u tome mogu prodružiti još Rodžer Federer ili Rafael Nadal, ali kako Novak igra trenutno, niko ne može da garantuje da ni po ovom parametru neće ostati usamljen na listi teniskih rekorda.

Foto: EPA/TANNEN MAURY

TEŠKO DA ĆE I OVE REKORDE NEKO MOĆI DA OBORI

U Đokovićevim dostignućima je i činjenica da je jedini igrač u istoriji koji je vlasnik titula sa svih devet masters turnira – Indijan Velsa, Majamija, Monte Karla, Madrida, Rima, Rodžers kupa, Sinsinatija, Šangaja i Pariza.

Uz sve to, Novak je i igrač sa najvećim brojem „Sanšajn dabl“ titula, ukupno četiri. Da ne bude zabune, reč je o tome da je Indijan Vels i Majami osvajao uzastopno četiri puta, a čak tri puta u periodu od 2014. do 2016.

PROČITAJTE JOŠ:

Vredi istaći i rekordan broj ATP poena na listi i to upravo kada je osvojio titulu na Rolan Garosu 2016. Tada je akumulirao neverovatnih 16.950 poena, što je bilo više nego što su zajedno u tom trenutku imali Endi Mari (8.915) i Rodžer Federer (6.655).

Kakva je Novak sila pokazalo se i 2015. kada je Srbin zabeležio rekordnu 31 pobedu nad igračima iz Top 10. Tada je šest puta pobedio Marija, pet puta Federera, a četiri Nadala, svoje najveće rivale.

Iz tog perioda je i rekord od 30 uzastopnih pobeda na Grend slem turnirima. Zaustavio ga je Sem Kveri na Vimbldonu 2016.

Iz rekordne 2011. godine vredi istaći rekorda je bio teniser koji je najbrže u istoriji izborio plasman na završno ATP tur finale, posle svega 18 nedelja i šest dana.

Mnogo posla za statističare i one koji vode knjige rekorda, ali Novak je spreman za nove podvige. Samo da prođe pandemija koronavirusa, njegovi rivali će ponovo strahovati sa druge strane mreže.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram