Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Najbolji teniser sveta Novak Đoković verovao je da u 2020. može da obori još jedan teniski rekord, onaj po broju nedelja na vrhu ATP liste, ali to se ipak neće dogoditi.

U pitanju je viša sila, tačnije odlaganje nastavka sezone zbog pandemije koronavirusa, i konačno, odluka teniskih zvaničnika da se „zamrzne“ sistem rangiranja do daljnjeg.

ATP, ITF i WTA su doneli zajedničku odluku da teniskih turnira nema do juna meseca, a samim tim neće se menjati ni ATP i WTA lista, tako da će u tom sistemu najviše profitirati Rodžer Federer, barem kada je reč o rekordu od 310 nedelja na čelu ATP liste.

Švajcarac je do sada teniser sa najvećim brojem nedelja provedenih na čelu teniskog karavana, ali taj rekord je došao u ozbiljnu opasnost posle sjajnih igara i rezultata Novaka Đokovića u poslednjih nekoliko godina.

Đoković se u januaru, po završetku Australijan opena, na kojem je trijumfovao po rekordni osmi put, ponovo vratio na čelo liste svrgnuvši sa trona velikog rivala, Španca Rafaela Nadala.

Očekivalo se da će, posle serije od 18-0 od starta sezone sigurno nastaviti da vlada svetom tenisa, ali je pandemija koronavirusa poremetila i Novakove planove, pa će morati da sačeka sa napadom na Federerov rekord.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

ZAMRZAVANJE ZNAČI – NEMA PROMENA, NEMA POMERANJA

Kako je saopšteno iz ATP i WTA, zamrzavanje poena znači da do daljnjeg stanje na svetskim rang listama ostaje nepromenjeno.

Faktički, na ATP listi ostaje stanje od 9. marta 2020. i na toj listi se računaju rezultati postignuti u prethodne 52 nedelje.

Bila je dilema šta će biti sa prvim otkazanim mastersom, onim u Indijan Velsu, ali je ATP pojasnio da poeni sa turnira igranog 2019. do daljneg ostaju i neće biti brisani.

To znači da će Dominik Tim sačuvati 1.000 poena osvojenih prošle godine, što će usloviti da ostane na trećem mestu ATP liste.

Naravno, niko ne zna kada će se i u kom kapacitetu nastaviti sezona, kao ni kada će otkazani turniri biti igrani.

To komplikuje situaciju kada se igrači budu vratili na teren, jer će tada liste biti „odmrznute“, ali nema dileme da će ATP i WTA naći odgovarajuća rešenja kada pandemija kronavirusa bude okončana, što ja sada svakako najvažnije.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

ŠTA ZAMRZAVANJE ZNAČI ZA ĐOKOVIĆA

Naravno, efekat zamrzavanja liste i poena uticaće i na najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića.

Novak je u momentu zamrzavanja imao 281 nedelju na vrhu ATP liste, što znači da mu do izjednačenja Federerovog rekorda nedostaje još 29 nedelja.

Čak i da se tenis nastavi 7. juna, kako za sada stoji po planu ATP i WTA, do kraja sezone ostaje od tog momenta 24 nedelje, tako da Novak pre prvih dana u 2021. godini neće moći da prestigne Federera, pod uslovom da sve vreme bude na prvom mestu.

Najviše nedelja na vrhu

Rodžer Federer 310

Pit Sampras 286

Novak Đoković 281

Ivan Lendl 270

Džimi Konors 268

Rafael Nadal 209

Naravno to će sa svega 370 poena razlike u odnosu na Nadala biti veoma teško ostvariti, jer ne treba zaboraviti da Novak u drugom delu sezone brani titulu na Vimbldonu kao i na turnirima u Tokiju i Parizu.

To što su otkazani mastersi u Indijan Velsu i Majamiju, oduzelo je Đokoviću priliku da eventualno poveća razliku u odnosu na Nadala, tako da će po povratku na teren, trka za čelo liste opet dobiti na intenzitetu.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

PROFITIRAO FEDERER

Odlukom o zamrzavanju poena, profitirao je ponajviše možda Rodžer Federer koji je lako mogao da sklizne sa četvrte na neku od pozicija u donjoj polovini Top 10 na ATP listi.

Federer je odlučio da se u pauzi podvrgne atroskopskoj operaciji kolena i spremi za sezonu turnira na travi i čini se da je napravio sjajan potez.

Da se kojim slučajem nastavilo igrati, Švajcarac bi izgubio 2.680 poena za turnire u Indijan Velsu, Majamiju (titula), Madridu, Rimu i Rolan Garosu, jer je pre odlaska na operaciju najavio da neće igrati pre sezone turnira na travi.

To ga vraća na kolosek tek početkom juna i turnir u Haleu koji je prošle sezone takođe osvojio.

Tako je zamrzavanje poena Švajcarcu donelo ostanak na četvrtoj poziciji makar do početka juna, kada bude bilo jasnije kako će se dalje računati poeni.
Što se tiče Nadala, on je do Vimbldona trebalo da brani 4.260 bodova, a Đoković 2.635.

Poznato je da Rafa voli da igra na šljaci i da tu po tradiciji osvaja veliki broj poena, a odlaganje Rolan Garosa za septembar, stavlja ga u težak položaj da od 31. agvusta do 4. oktobra brani 4.000 poena koje je osvojio titulama na US Openu i Rolan Garosu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram