Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Za Novaka Đokovića bi 2023. godina mogla da bude najvažnija u karijeri, pa možda i u istoriji tenisa. Po prvi put u karijeri bi mogao da uradi stvari za kojima je jurio čitavu karijeru, ali i stvari koje nisu viđene u istoriji tenisa.

Novak Đoković je dobio zeleno svetlo da se vrati u Australiju i to je početak godine kakav je samo mogao da zamisli do pre nekoliko meseci. Moći će od 16. januara da napadne 22. grend slem titulu i da se na taj način izjednači sa Rafaelom Nadalom. Ipak, kada gledamo čitavu sezonu mnogo toga će zavisiti od toga da li će moći da igra u Sjedinjenim Američkim Državama (revidiranje zakona bi trebalo da se desi do marta).

PROČITAJTE JOŠ

Đoković se odlučio za oprobani recept, pa se za novu sezonu pripremao u Dubaiju pre nego što je krenuo put Australije. Srpski teniser će imati mnogo motiva da u 2023. godini pokaže svima da je najbolji u istoriji. To bi mogao da učini na nekoliko načina, a Nova.rs je pripremila pet hrabrih predviđanja šta bi moglo da se desi u 2023. godini.

Ukoliko ostvari svih pet, verovatno više neće biti nikakve dileme ko je najbolji teniser koji se ikada rodio.

Prvi teniser koji je osvojio svaki grend slem najmanje tri puta

Đoković će sve karte baciti na grend slem turnire uz povremene masterse koje će igrati. Poslednjih godina nije učestvovao na svim mastersima, ali sa obzirom na to da je prošle sezone imao nešto „sporiju“ godinu, ove godine bismo mogli da ga vidimo na svim turnirima.

Najvažniji bi mogao da bude Rolan Garos (28. maj – 11. jun) jer bi u slučaju da tu osvoji titulu mogao da se izjednači ili da prevaziće Rafaela Nadala po broju grend slem titula. Ujedno bi podizanjem trofeja musketara postao prvi teniser u istoriji koji je svaki grend slem turnir podizao najmanje tri puta. Do sada je u Parizu trijumfovao 2016. i 2021. godine, dok je sledeći najmanje uspešan grend slem po broju titula US Opena na kom je trijufmovao „samo“ 2011, 2015. i 2019. godine. Na Vimbldonu je trijufmovao sedam puta (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021. i 2022. godine), dok je na Australijan openu apsolutni rekorder sa devet titula (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020. i 2021. godine).

Đokoviću bi ovo bio još jedan način da pokaže da ni Rafael Nadal nije nedodirljiv u svojoj drugoj kući jer je u Parizu osvojio 14 od ukupno 22 grend slem pehara. Novak je trenutno jedini koji je dva puta uspeo da porazi Nadala u Parizu ikada, a ukoliko to uradi i treći put biće to poruka koja će se dugo pamtiti.

NOvak Đoković Rolan Garos trofej 2021
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus)

Osvaja 100. titulu u karijeri

Đoković je do sada u karijeri podigao čak 91. put trofej na ATP nivou, a nije tajna da bi i po tom parametru voleo da bude najbolji ikada. U ovom trenutku je to Džimi Konors sa čak 109 titula, Rodžer Federer je stao na 103, dok je Rafael Nadal na 92.

Novak je u prethodnoj sezoni ostvario 42 pobede uz samo sedam poraza, ali je imao znatno manje turnira nego što je očekivao. Podigao je pet trofeja (svi iz različite kategorije) i zaradio skoro 10 miliona dolara. Ipak, da bi Đoković stigao do 100. titule morao bi da trijumfuje na devet turnira.

Samo je dva puta u karijeri Đoković osvojio više od sedam titula. Tokom 2015. godine je osvojio 11 trofeja, a tokom 2011. – 10 trofej. To su mu ujedno i najbolje dve sezone u karijeri, pa se često priča koja je bila bolja. To znači da bi Đoković morao da bude blizu svog maksimuma da bi ostvario ovaj cilj.

Ipak, za očekivati je da se pojavi na turnirima na kojima ranije nije igrao, a kako su to uglavnom turniri iz serije 250 i 500 mogao bi lakše dođe to prvih mesta.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Pretiče Štefi Graf po broju nedelja na vrhu liste

Novak Đoković je do sada proveo 373 sedmice na vrhu ATP liste, više nego bilo koji teniser u istoriji. Ipak, samo je jedna osoba koja se bavila tenisom u istoriji imala više sedmica na prvom mestu liste. Legendarna Štefi Graf je apsolutni rekorder sa 377 nedelja na vrhu WTA liste. To praktično znači da bi Đoković u jednom scenariju već nakon osvajanja Australijan opena verovatno mogao da je prestigne.

Želi Đoković da bude i najstariji broj 1 u istoriji, ali i da odmah na početku sezone „namesti stvari na svoje mesto“. Ukoliko bude osvojio Adelejd, Đoković će stići do novih 250 ATP bodova, pa bi titulom na Australijan openu od 16. do 29. januara stigao i do još 2.000 bodova. To praktično znači da bi zauzeo prvo mesto na vrhu liste u slučaju da Karlos Alkaraz ne stigne do četvrtfinala.

Prošle godine je mladog Španca u pet setova uspeo da zaustavi Mateo Beretini u trećoj rundi.

U ovom trentuku je razlika između Đokovića i Alkaraza tačno 2.000 bodova (4.820 naspram 6.820), pa bi Novak ukoliko otvori sezonu sa dve titule mogao da stigne i do prvog mesta na planeti. Naravno, u slučaju da se poklope i neki drugi rezultati.

Đoković želi da postane i najstariji broj 1 što bi bio još jedan pokazatelj da je pronašao barem sportski eliksir večite mladosti. Za sada je rekorder Federer koji je to uradio sa 36 godina i 10 meseci.

Štefi Graf, Aranča Sančez Vikario
Štefi Graf, Aranča Sančez Vikario; Foto: EFE/Javier Cebollada

Pretiče Nadalov rekord po broju grend slem titula

Nadal je do sada osvojio 22 grend slem titule, više nego bilo koji drugi teniser u istoriji. Đoković nikada nije imao više grend slem titula od njega, a samo je jednom bio izjednačen na 20:20. Da bi Đoković to učinio mora da osvoji dve grend slem titule više od Nadala ove sezone, pa će ključna biti pomenuta bitka za Rolan Garos.

Ipak, i bez tog trofeja bi Đoković mogao do prvog mesta u istoriji ukoliko opravda ulogu favorita na Australijan openu i Vimbldonu, a kasnije na US Openu podigne prvi trofej od 2018. godine. Ipak, sve ovo je apsolutni fokus Đokoviću u sledećoj sezoni jer očekuje da bude na najvišem mogućem nivou.

To znači da će ujedno biti i otvoren lov na istoriju.

Foto:REUTERS/Morgan Sette

Ima manje od 7 poraza u sezoni

Još jedan podatak koji zavisi od broja turnira koje Đoković odigra u toku godine. Nekoliko puta je javno isticao da bi voleo da završi sezonu bez ijednog poraza, a koliko to delovalo optimistično u par navrata je delovalo kao realno.

Tokom 2020. je dobio pitanje „Da li želi da završi sezonu bez poraza?“ i odgovorio je u svom stilu.

„Da, to mi je cilj. Šalim se… U stvari, ne šalim se“, rekao je Đoković. I zaista, to samo pokazuje sa kakvim sampouzdanjem igra.

Zapravo od 2019. godine nije imao više od sedam poraza i zbog toga što igra znatno manje mečeva tokom godine. Tokom 2015. godine je imao odnos od 82 pobede i samo šest poraza, tokom 2011. godine 70 pobeda i šest poraza… To znači da to nije nemoguća misija, baš naprotiv.

BONUS VIDEO Novak Đoković i luda proslava fantastičnog poena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare