Novak Đoković
Foto: DAX Images/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuveni trener smatra da je takozvana "GOAT debata" završena.

Patrik Muratoglu, čuveni teniski trener, smatra da je Novak Đoković, prvi teniser sveta, najbolji igrač u istoriji.

Pročitajte još

Đoković je ove sezone osvojio tri grend slema, čime je došao do 24 titule na najvećim turnirima ukupno, što je više od bilo kog tenisera u istoriji.

„Interesantno je razmišljati da je Novak iz 2023. bolji igrač nego Novak iz 2015. Mislim da je danas stvarno bolji. Igra mu je evoluirala, samopouzdanje je veće, igrao je mnogo mečeva. Njegova igra je, ako se gleda u odnosu na protivnike, bila na daleko viem nivou, a fizički nije padao. Da jeste, onda bi Novak iz 2015. bio bolji nego ovaj sada. Mislim da su njegovi fizički nivoi isti. Jednako je brz, fleksibilan, u ravnoteži je kada se sprema na udarac, otporan je. Da, danas je bolji igrač“, smatra Muratoglu.

Francuski stručnjak kaže da je zapanjen da je srpski teniser bio u stanju da tako dugo dominira svetskim tenisom.

„Ova 2023. mu je jedna od najboljih u karijeri. Jednako dobra kao one najbolje koje je imao, na primer ta 2015. godina, što je blesavo i pomisliti, jer ima nepunih desetak godina između te dve sezone. Nečuveno je šta on radi sa 36 godina“.

Bivši trener Serene Vilijams nastavio je da hvali Đokovića.

„Čuvena debata oko toga ko je GOAT je potpuno mrtva posle ove neverovatne godine, još tri slema i jednog finala. On drži gotovo sve rekorde, po broju mastersa, nedelja na prvom mestu, broju grend slem titula i još igra, još je na vrhu“.

Uporedio je Novaka sa Rodžerom Federerom.

„Često čujem kako je ono što je Rodžer uradio od 2017. do 2019. jednako dobro onom što Novak radi sada. Kao i da je Rožder bio bolji igrač 2017, 2018. i pre toga. Ipak mislim da postoji važna razlika. Rodžer jeste bio 2018. bolji nego pre iz jednog razloga. Bekhenda. Doneo je važnu odluku, počeo je lopticu ranije da udara sa bekhend strane, da vraća ravno, pre nego slajsom, sistematski. To je napravilko veliku razliku. Ali Rodžer sa 36, 37 nije bio u stanju da osvoji tri od četiri grend slem titule i da bude stalan tokom godine i iznad svoj ostalih igrača. To se nije desilo. Razlika je u tome što je Novak danas jednako fizički dobar kao i sa 26. To je velika razlika. Kada ste na tom fizičkom nivou, možete da budete stalni tokom godine i pobeđujete najbolje igrače na konstantnoj osnovi. Tu je zaista velika razlika“, zaključio je Muratoglu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar