Novak Đoković ostvario je skoro sve teniske snove, sada mu je preostalo samo da učvrsti status najboljeg tenisera svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Jubilarna, 20. titula na Grend slem turnirima potvrdila je Novakovu dominaciju, u 35. godini mu nema ravnog u istoriji tenisa, igrači i po 10 godina mu ne mogu ništa, a rešio je da „arhivira“ Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Tek sada, posle Vimbldona, vidi se koliko je bitan bio duel sa Nadalom u Parizu.

Pobedivši njega, sprečio je odlazak „kralja šljake“ po 21. Grend slem, što bi otežalo situaciju.

Prilaskom na 19 Grend slemova, dodatno je učvrstio neverovatno samopouzdanje, koje do ludila dovodi Cicipasa, Medvedeva, Beretinija i ostale momke koji će se načekati do svojie prve Grend slem titule.

Samo je Dominik Tim došao do jednog pehara, zna se već i kako, zahvaljujući diskvalifikaciji Novaka Đokovića sa US Opena.

Sada već  zvuči i pomalo bizarno da je samo Laura Klark, linijski sudija koju je Novak nehotice pogodio, zaslužna što Novak još nije na 21. peharu Grend slema.

Imaće priliku Novak to da popravi u Njujorku, što je jedna od tri najveće preostale želje u karijeri.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

UVEĆANJE GREND SLEM RAZLIKE

Novak se neće ovde zaustaviti, odavno je ceo raspored skrojio tako da se sprema samo za Grend slemove.

Na Mastersima je odavno sve rekorde oborio, jedini je koji ima sve Masters titule, što nemaju Nadal i Federer.

Tako mu svi preostali turniri služe samo za pripreme za Grend slem, na kom Novak u 2021. pokazuje najkompletniji miks mentalne i fizičke snage.

Za Rolan Garos se zagrevao u svom Beogradu, za Vimbldon kroz opuštanje u dublu na Majorci, ume da napravi ozbiljnu „rupu“ između turnira kako bi proveo vreme sa porodicom, pa ima idealan balans da se posveti samo Grend slemovima.

Sudeći po kapacitetu i mentalitetu momaka novije generacije, sve je na njemu – i sam je jednom rekao da će „novi talas“ tenisa morati dobro da se oznoji kako bi barem prišao njegovim, Rafinim i Rodžerovim rezultatima.

Foto: ZOPH. / AFLO / Profimedia

Ipak, čini se da momci čije je vreme odavno došlo, nemaju to u sebi i nemaju motiv kakav su Rodžer, Rafa i Novak davali jedni drugima – kao da čekaju da njihovo vreme prođe, ali samo Novak iz ove trojke ima drugačije planove i mogućnosti.

Federeru godine i kolena ne dozvoljavaju da priđe završnici Grend slema, a Rafu je poraz u Parizu toliko uzdrmao da je odustao od Vimbldona i Olimpijskih igara.

Sve karte bacio je na US Open, na kom ima dobru istoriju učešća i titula, za razliku od Vimbldona na kom loše igra u poslednjih 10 godina.

Ipak, poznato je i da je beton Novakova podloga, a motiva neće manjkati posle diskvalifikacije 2020. godine.

Foto: EPA/JONATHAN BRADY

OLIMPIJSKE IGRE

Rafael Nadal ima dva olimpijska zlata, u singlu iz Pekinga 2008, u dublu je trijumfovao u Riju 2016. godine.

Federer je osvajač srebra 2012. u singlu, zlato je osvojio u dublu 2008. godine, a koban 2012. bio je Endi Mari, sa 6:2, 6:1, 6:4 u Londonu.

Novak je osvojio bronzu na Igrama 2008. godine pobedom nad Džejmsom Blejkom, a 2012. je u meču za bronzu izgubio od Huana Martina del Potra.

U Riju, upravo Del Potro je na startu izbacio Novaka i to je Đokovića dovelo do suza, silno je želeo da tada donese zlato Srbiji, ali se to odložilo za 2020. godinu.

Koronavirus je dodao još jednu godinu tom čekanju, ali su mere poremetile Novakove planove.

Nije zamišljao odlazak na Olimpijske igre kao mrcvarenje kovid protokolima, zbog čega je u dilemi da li da nastupi, jer će to uticati i na pripreme za US Open.

Novak Đoković, Olimpijske igre 2016 Rio de Žaneiro
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

„Razočaran sam bio kada sam čuo da neće biti publike. Čuo sam da ima mnogo ograničenja kada je reč o kretanju u selu, da nećemo moći da gledamo druge sportiste i da neću moći da vodim španera, koji je važan deo mog tima. Plan mi je bio da idem na Olimpijske igre, ali sada sam na 50-50. Odlučiću narednih dana, imam ogromnu želju. Imam ogromnu želju, ali za mene Igre znače i otvaranje sa publikom, interakciju sa drugim sportistima, gledanje drugih turnira. Možda zvuči preoštro, ali za mene to nisu onda Igre. Ne znam zašto ne otkažu, ako je situacija takva… Čujem da je i japanski narod protiv“, rekao je Novak.

Svakako, dao je sebi još nekoliko dana da odluči.

“Igranje za Srbiju mi uvek ispuni srce najlepšim emocijama, uvek sam tu za svoju zemlju. Veliki mi je cilj da osvojim zlato. Neko bi mi rekao da je ovo velika prilika i da idem, jer su mnogi otkazali, ali uz sve ove restrikcije… Osvežiću se i doneti odluku u naredna tri, četiri dana“.

Foto: EPA/KAI FOERSTERLING

UPOZNAVANJE DŽORDANA

Majkl Džordan je Novakov uzor i njegovi rezultati su ga inspirisali u tenisu, čak ga je i parafrazirao na konferenciji posle osvajanja Vimbldona.

„To je konstanta borba u sportu da ostaneš u trenutku. Nekada emocije i iskustvo prevladaju, imaš i momenat anticipacije budućnosti, šta ako se desi ovo ili ono… To je stalni rad i proces da sve sjediniš u momenat koji je aktuelan, da budeš u njemu. Kada si u trenutnom momentu, tu je samo naredni poen. Onda si u mogućnosti da pokažeš najbolje. Ako si stalno u procepu prošlosti i budućnosti, teško je držati nivo tenisa. Dešava se to i meni, imao sam i ja teške momente karijere, gubio sam finala Grend slema, to je kao ono što je rekao Džordan, padao sam, padao, padao, i zato sam uspeo. To je proces učenja, što više radiš, stvaraš iskustvo, onda se osećaš komfornije na terenu i sa samim sobom“, rekao je Novak.

Svojevremeno je objasnio i ko je bio na listi snova za upoznavanje.

„Oduvek sam sanjao da upoznam svoja tri sportska idola. To su bili Džordan, Sampras i Tomba jer dolazim iz porodice skijanja, a i ja kao strastveni skijaš sam obožavao Tombu. I do tog trenutka nisam upoznao nijednog, sećam se da je prvi bio Sampras. Znam da sam se pitao: Šta sad, šta sad?! Da li da ga pitam da igramo? I naravno, pitao sam ga i on je prihvatio i to je bilo veliko nadahnuće za mene“, rekao je Novak u intervjuu za „Vicesports“.

-„Sa Džordanom imam zanimljivu anegdotu, nisam ga upoznao do sada, Tombu jesam i nekoliko puta je bio u Srbiji, razvili smo prijateljski odnos. Nisam nikad skijao sa njim, a to mi je velika želja. A Džordan? Pa, on je bio u Monte Karlu gde ja živim već deset godina i sećam se imao sam pauzu između dva treninga. Moja žena je otišla da se prošeta gradom sa svojom sestrom i meni zvoni telefon. Mislim, to je bilo pre nego što smo postali roditelji dok smo još imali mogućnost da se malo odmorimo. Stavio sam telefon da nema zvona sa strane, malo zatvorio oči, malo da odmorim. Kada vidim nešto svetli, svetli, vibrira. Reko ko me zove?! Ona me zove! Pet propuštenih poziva! Ja se javim sećam se tog trenutka kao da je juče bilo“, rekao je Novak.

Onda se javio i Jelena mu je rekla da je Džordan tu, na pet metara od nje, ali je Novak rekao da ima trening popodne i da mora da odmara.

„Majke mi, spustio sam slušalicu i razmišljao naravno posle deset minuta preznojavanja sam se pokupio i otišao, ali njega više nije bilo. I to je taj trenutak, ali nema veze. Imaćemo priliku da se negde upoznamo, znam da je strastveni golfer“, rekao je Novak i ostavio još jednu želju za budućnost.

BONUS VIDEO – Neprijatnost na susretu ambasadorke Srbije i Novaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram