Novak Đoković i Rafael Nadal
Foto: EPA-EFE/RITCHIE TONGO

Novak Đoković će u Monte Karlu imati težak zadatak, koji bi godinama kasnije mogao da postane argument koji nije moguće osporiti kada je u pitanju najbolji teniser svih vremena (GOAT).

Ova 2021. godina bi mnogo čemu mogla da bude istorijska u karijeri našeg asa.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom trenutku je jedini igrač na ATP turneji koji nema poraz (devet trijumfa), a sa 2.140 bodova ove sezone predvodi sve igrače u ATP trci za Završni turnir u Torinu.

Ipak, Novak ne bi bio toliko veliki igrač da pred sebe ne stavlja zadatke koje bi mnogi zaveli pod nazivom „nemoguća misija“. Upravo zbog toga će sve oči biti uprte u Monte Karlo, gde bi Novak sa Nadalom mogao da odmeri snage u finalu.

I to može da bude jedno od najznačajnijih finala koje su dva igrača odigrala u karijeri (ukupno 56 mečeva, 29 pobeda Đokovića). Nadal je apsolutni favorit na turniru koji je osvajao čak 11 puta… Primera radi Novak je tek dva puta uspeo da se okiti titulom u Monaku.

Među Top 10 igrača Nadal ima najviše titula na šljaci čak 60 (od toga 13 na Rolan Garosu), a sledeći na listi je Đoković sa 15 titula. Rodžer Federer ima 11, Dominik Tim 10, Aleksandar Zverev pet…

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Nadal opravdano nosi nadimak „kralj šljake“ jer je sa 60 trofeja na ovoj podlozi daleko ispred drugoplasiranog Giljerma Viljasa sa 49 i Tomasa Mustera koji je trijumfovao na 40 turnira.

Ipak, ovo je sezona u kojoj Đoković juri ulazak u istoriju. Sada već tradicionalno želi da sezonu završi bez poraza, ali i da osvoji sva četiri grend slem trofeja. Monte Karlo je, zapravo, generalna proba za Rolan Garos, na kome bi mogli da vidimo reprizu finala iz 2020. godine u kom su Rafa i Novak odmerili snage. Navijači u Srbiji se sada nadaju suprotnom ishodu.

Srpski teniser želi da osvoji kalendarski grend slem, prvi nakon legendarnog Roda Lejvera (uradio to 1962. i 1969. godine), a ukoliko u ovome uspe stigao bi i do 21 grend slem titule. Tačnije, prestigao bi Nadala i Federera po broju trofeja, još jedna, možda i najvažnija referenca za zvanje najboljeg svih vremena.

I sam Nadal se potrudio da rivalu da ogroman motiv. Činjenica da Novak slavi 316. nedelju na vrhu ne samo da nije oduševila Nadala, već je Španac bio gotovo potpuno ravnodušan.

„Poslednjih nekoliko godina mnogo je rekorda oboreno. Tri igrača su ostvarila mnogo važnih stvari u istoriji našeg sporta. Novak je postigao još jedan veliki uspeh, čestitam mu. Šta to znači za istoriju tenisa? Ne znam, to je još jedan oboren rekord. Svaka mu čast“, kratko je prokomentarisao treći teniser sveta.

Kada srušite jedan od rekorda koji se ruše jednom u deceniju ili dve zaslužujete i više od ovog „svaka čast“. Rafa tako ne misli, a to je samo povod da Novak prikaže svoj najbolji tenis.

Da odnos između njih dvojice nije idiličan (naprotiv) pokazala je jedna ceremonija u Monte Karlu, kada se nisu ni pogledali.

Ipak, dalek je put do finala mastersa, ali će oba tenisera lako pronaći motiv da jedan drugome očitaju lekciju.

Nadal želi da sačuva krunu, a Novak da što je moguće više baci senku na tu neprikosnovenost Španca – sve ovo nam garantuje spektakularan tenis ove nedelje u Monaku.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare