Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

London će od nedelje, 15. pa sve do 22. novembra biti domaćin jubilarnog, 50. izdanja ATP Tur finala. U „O2 Areni“ pašće zavesa ne jednu nadasve čudnu tenisku 2020. godinu.

Novak Đoković, najbolji teniser planete, moći će tamo da igra maksimalno rasterećeno – bitku za čelnu poziciju u godini već je dobio, izjednačio je rekord Pita Samprasa, pa će po šesti put biti krunisan kao „kralj sezone“.

PROČITAJTE JOŠ:

To je za Novaka sasvim dobra stvar – neće morati da razmišlja o učinku u „O2 Areni“, pa će sasvim mirno krenuti u napad na šestu krunu sa završnog turnira sezone.

PROČITAJTE JOŠ: Đokovića čeka „balon“ u Londonu

Rodžera Federera tamo nema tako da će Novak Đoković posle „Samprasove šestice“ imati novi, naizgled nevidljiv motiv – da stigne i rivala iz Švajcarske po broju trijumfa na završnom takmičenju sezone.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

POSLEDNJA SVETLA „O2 ARENE“

Navikli smo u poslednjoj deceniji i nešto više, koliko se završni turniri ATP Tura igraju u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva, na onaj pogled na  reflektorima obasjanu tirkizno plavu podlogu i mrak u kojem sa terena jedva da se vide lica na tribinama.

Ova užasna, sportski sablasna 2020. godina, „oterala“ je publiku sa sportskih borilišta, tako da će londonski samit ove godine biti odigran u zaista netipičnoj i neobičnoj atmosferi.

Igraći će biti smešteni u balonu – hotelu odmah do arene, biće testirani već u četvrtak 12. novembra, potom neće biti proveravani do starta turnira.

Svako kršenje pravila o karantinu znači diskvalifikaciju, što znači da će morati svih sedam dana da strogo poštuju pravila o kretanju i merama zaštite u biološkom mehuru.

Kako će sve to uticati na igrače, koji su navikli da publici za kraj sezone prirede spektakularne mečeve, ostaje da se vidi, ali činjenica je da to neće biti London na koji smo navikli.

Jedina pozitivna stvar koja se nameće ove godine je da će igrači, zbog petomesečnog hijatusa usred sezone, biti nešto odmorniji, tako da, ako ništa drugo, bez obzira na izostanak takvog teniskog kolosa kao što je Rodžer Federer, treba očekivati spektakularne mečeve.

Ovo je poslednji londonski kraljevski bal – od naredne godine, ATP Tur finale dobija italo prizvuk, karavan se seli barem na pet sezona u Torino i održavaće se sa znatno većim nagradama, koje su obezbedili sponzori i Vlada Italije.

Zato će i za Novaka Đokovića biti važno da se od Londona oprosti u najboljem mogućem svetlu.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

NOVAK U LONDONU

Dok ovu pandemičnu 2020. i ne želimo da pamtimo i jedva čekamo da se završi, pre svega zbog te užasne situacije koja je uticala na život čitave planete, turnir u Londonu daće odgovor na nekoliko teniskih pitanja, a pre svega na ovo – da li će kralj svetskog karavana posle pet godina uspeti da osvoji pehar?

Zanimljivo je da u ovoj godini kada ATP Tur finale slavi svoj jubilej, 50. godina postojanja, dakle od onog prvog tokijskog finala između prvog šampiona Stena Smita i Roda Lejvera, do ovog prošlogodišnjeg u kom je slavio Grk Stefanos Cicipas, Novak Đoković u takmičenje ulazi sa tačno 50 odigranih mečeva na završnim turnirima!

Njegov skor je 36-14, ima pet titula i zaradio je 13,24 miliona dolara igrajući samo na ovom takmičenju. Impresivno, nema šta.

U Londonu, Novak je prvi put igrao 2009. i tada je završio učešće u grupnoj fazi, a na tom mestu osvojio je četiri trofeja uz skor 32-10.

Prvi je stigao u Šangaju 2008. ostala četiri londonska u neverovatnom rasponu od četiri godine, tačnije od 2012. do 2015. kada je dobio 19 i izgubio samo jedan meč u grupnoj fazi!

Gledajući poslednjih sedam Novakovih nastupa u „O2 Areni“ (2017. nije igrao zbog povrede), ima sjajan učinak, četiri titule, dva finala i samo jedno takmičenje, ono iz prošle sezone, završeno u grupnoj fazi.

Konačno, kao kralj svetskog tenisa i kao neko ko je postavio rekord kao najstariji igrač na prvom mestu na kraju sezone, nema sumnje da će Đoković pokušati da udari svoj pečat na jednu veoma neobičnu sezonu koju je počeo fantastičnim uspesima u Australiji i Dubaiju, nastavio na leto na Mastersu Sinsinati, a potom imao nekoliko takmičenja na kojima nije uspeo da dođe do krajnjeg cilja.

Diskvalifikacija na US Openu, težak poraz u finalu Rolan Garosa i šok gubitak na turniru u Beču, nisu nešto čim Novak ne želi da zaokruži 2020. godinu.

Zato treba očekivati da se ona njegova šampionska glad i želja za trijumfom ponovo vide tamo gde je najteže – u borbi sa najvećim rivalima.

ŽREB I UČESNICI

Nagradni fond turnira je devet miliona dolara, a nepobeđeni šampion uz 1.500 poena dobija i ček na 1,564 miliona dolara.

Pored Novaka Đokovića, učestvuju i Rafael Nadal, Rafael Nadal, Dominik Tim, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Andrej Rubljov i debitant, Dijego Švarcman.

Žreb grupa za turnir u Londonu biće obavljen u četvrtak, 12. novembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar