Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

Novak Đoković je uspešno prebrodio prvu prepreku na US Openu. Pobedio je Damira Džumhura sa 6:1, 6:4, 6:1 i pokazao da je u odličnoj formi na startu turnira.

Novak je pred novinarima, po završetku meča, pričao o nekoliko tema, a jedna od njih bila je i naredni meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastaje se da Britancem Kajlom Edmundom, koji je bio bolji od Aleksandera Bublika, 2:6, 7:5, 7:5, 6:0.

„Kajl ima zaista dobar servis i forhend, dva zaista velika oružja. Imao sam nekoliko dobrih mečeva protiv njega u prošlosti, sećam se Vimbldona, četiri seta smo igrali pre nekoliko godina. Ne oseća veliki pritisak da igra na velikom terenu. Ustvari, voli izazov. Mnogo ga poštujem. Veliki je radnik, mnogo sati ulaže u to da usavrši svoju igru. Njegovi rezultati su imali uspone i padove, ali ima igru da bude u Top 20, bez ikakve sumnje, očekujem da tu bude uskoro. Biće to težak meč. Siguran sam da nema šta da izgubi u tom meču. Za mene je važno da počnem dobro meč, kao danas“, kaže Novak.

PROČITAJTE JOŠ: Novak opet u okršaju sa sudijom: Zašto to radite?! VIDEO

Pitali su ga i šta misli o tome što nema publike i kako to utiče na njegovu igru.

„Intenzitet je bio tu, definitivno. Igrao sam zaista dobro taj prvi set. U drugom sam izgubio fokus, bio frustriran par puta, urlao sam!“, nasmejao se Novak i potom nastavio – „To je tu, bez obzira na prazan stadion.  Ipak, to je ono što ja iznosim na teren. Mnogo intenziteta i energije. Ponekad moje reakcije nisu pozitivne, ali pokušavam da se vratim. Bilo je teško u tom drugom setu, mnogo dugih razmena, Damir nije mnogo promašivao i bilo je izjednačeno“.

Ove godine jedna od novina na US Openu je i taj veliki ekran kraj terena. Igrači imaju prilike da tako posle meča razgovaraju sa svojim najdražima.

„Pokušavamo svi da se naviknemo na nove okolnosti, imamo taj LED ekran sa strane, kraj samog terena. To što sam video ostatak mog tima i porodicu, prijatelje na njemu, oduševilo me je. Zaista nešto veoma, veoma lepo. Vratilo mi je osmeh na lice, motivisalo me da igram dobro. Pričao sam sa ljudima iz USTA. Još nisu sigurni kad će upaliti ekrane, da li će to činiti posle poena, gemova, setova. Još sve testiraju. Mislim da je to bilo lepo, nama igračima nije smetalo da serviramo i igramo, što je najvažnije, nije smetalo tokom igre. Nije uticalo na igru. Imate barem virtualni utisak da su svi oni sa vama. Svi se trudimo da izvučemo maksimum iz ove situacije, igrači, USTA, svi u organizaciji. Nije lako, svi žele da daju najbolje“, dodao je svetski broj jedan.

Niz od 24 pobede od starta godine, start bez poraza, jedna je od tema. Mnoge je interesovalo kako Novak gleda na to šta je tu najveći problem i kada on oseća da je najverovatnije da će se serija prekinuti, da li je u opasnosti da se opusti i kad počinje da oseća da je nepobediv?

„O tome mogu da govorim samo iz svog ugla. Svaki igrač je drugačiji u tim serijama. Nema mngo igrača i igračica koji su imali niz od 20 i više pobeda. To što sam imao takvo iskustvo nekoliko puta u karijeri mi očigledno pomaže jer sam aprolutno svestan toga, ne mogu da lažem. Takođe, trudim se da ne analiziram to preterano. Time bih samo pojačao pritisak na sebe što mi ne treba u ovom trenutku. Znam da je pritisak privilegija, deo našeg posla i trudim se da ga prihvatim. Nemam problem sa tim jer sam navikao na to“.

Novak dodaje da u svakom momentu na terenu zna kako treba da se ponaša.

„Imao sam mnogo mečeva tokom karijere kada sam gubio na slemovima. Znam šta treba da radim i kako da se ponašam, kako da se smirim i fokusiram na ono što zaista treba da se učini. Zvuči kao fraza, kliše, ali trudim se da se koncentrišem na svaki meč posebno, da nateram tako sebe da mislim na sadašnji trenutak. Šta je potrebno da pobedim nekog određenog dana? Koliko god lako da to zvuči, efektno je, posebno u ovakvim situacijama. Igrati grend slem meč svakog drugog dana je povoljna stvar za mene u ovoj situaciji jer imam dan odmora , vremena da se oporavim, napunim baterije, i mentalno i fizički, tek onda se spremam za naredni izazov. Želim li da se niz nastavi? Naravno. Da li mislim da je to prioritet svakog dana? Ne. To je tu i samo mi je dodatni motiv. Tera me da igram još bolje, jače, daje mi pravi intenzitet za svaki naredni meč“, iskren je broj jedan.

Nije mogao da se još jednom ne osvrne na drugi set i momenat kada je viknuo okrenuvši se ka tribinama.

„Vikao sam ka svom boksu. Nije to prvi put, verovatno ni poslednji. Bio sam frustriran zbog svoje igre, nekim udarcima koje sam tad odigravao. Kanalisao sam to na taj način. Nije to reakcija koju uvek želim. Igra i njen intenzitet donose tako nešto. Ponekad se dese takve stvari“, zaključio je Đoković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar