Tenis nikako ne može bez bure, pa čak i kada je nema, i iz čistog neznanja se prave talasi poput onih u Nazareu (čuveno surfersko mesto i gradić u Portugalu gde su izmereni najveći talasi na planeti).

Novak Đoković će igrati na Završnom turniru u Torinu, a Elena Ribakina se ne takmiči na Završnom turniru dama u Fort Vortu (13. grad po broju stanovnika u SAD). Naime, oboje su osvojili Vimbldon i nisu dobili bodove za ATP/WTA listu ili trku. Ipak, bitna razlika je što ATP znatno više poštuje šampione od WTA.

ATP je od 2000. godine uveo pravilo koje pokušava da sačuva osvajača grend slema, pa će onaj ko osvoji jedan od četiri velika turnira igrati na Završnom mastersu ako ostane u Top 20 u ATP trci. Reklo bi se sasvim očekivana odluka, ali mnogi ne smatraju da je to pošteno.

PROČITAJTE JOŠ

Ili ne shvataju da je to pošteno jer su želeli da se oni nađu u Italiji od 14. do 20. novembra.

Poslednja bura se podigla kada je Kameron Nori prokomentarisao da je začuđen odlukom da Đoković igra na Završnom turniru u Torinu.

„Novak se očigledno kvalifikovao sa Vimbldona, tako da to izgleda malo čudno. Ne znam da li je to pravilo bilo i ranije, ali mi deluje nepravedno. Valjda i za Nika Kirjosa. Izgubio je finale i nije dobio ništa“, rekao je Nori.

Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reagovao je i Stjuart Dugi, agent Nika Kirjosa.

„Prvo i najvažnije, Novak zaslužuje da bude u Torinu! Ali čini se proizvoljnim da je on jedini igrač koji ima koristi od nastupa na Vimbldonu“, naveo je Dugi.

I sasvim je razumljiv ovaj pogled na stvari (uostalom i Kirjos je napisao da je trebalo da se nađu u Torinu i u singlu, ne samo u dublu sa Tanasisom Kokinakisom), ali pravilo nije izmišljeno da bi se išlo Novaku „uz dlaku“. Uostalom, ni Đoković nije znao da postoji takva regulativa u pravilniku ATP, prosto nikada ranije se nije desila ovakva situacija. Neću zaboraviti njegovo lice kada saopštava to pravilo koje mu je minutima ranije objasnio menadžer Eduardo Ataldi, a on sa zadrškom kaže „moram da proverim da li je to tako“.

Najviše prašine je podigla Monika Puig, bivša olimpijska šampionka, i to iz čistog neznanja ili neobaveštenosti.

„Pomalo sam zbunjena vestima koje sam pročitala danas. Dakle, Đoković se plasirao na ATP finale u Torinu jer je osvojio Vimbldon (iako nije bilo bodova), ali Ribakina se nije kvalifikovala za WTA finale iako je isto osvojila Vimbldon, jer na njemu nije bilo bodova“, zapitala se Puig.

Njoj je smetalo što postoji razlika između Ribakine i Đokovića, ali je zaboravila da se razlikuju dve krovne organizacije koje imaju različita pravila. Kada je to čula, poručila je da joj je „srce i dalje slomljeno“.

Uostalom, zašto sada ne slušamo onu čuvenu krilaticu „Pravila su pravila“. Zar neko zaista radije želi da gleda Tejlora Frica ili Frensisa Tijafoa pre osvajača 21 grend slem titule? Čak i da to želi, zašto se bune protiv pravila koje je uvedeno pre 22 godine?

BONUS VIDEO Poen koji je „slomio“ Kresija, Đoković sjajan na mreži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar