Novakov put do pakla na hrvatskom Jadranu

Tenis 23. jun. 202013:44 > 14:39
Podeli:
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatska javnost je bila oduševljena idejom o održavanju "Adrija tura" u Zadru, ali se sve promenilo jednom objavom Grigora Dimitrova.

Bugarski teniser je napustio hrvatski grad pošto je osetio slabost i povukao se sa takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Ceo slučaj je bio obavijen velom tajne, pošto je on učestvovao u revijalnoj košarkaškoj utakmici, društvenim aktivnostima i treninzima tenisera.

Dimitrov je navodno odbijao da se testira, iako se osećao loše i imao temperaturu, u subotu nije igrao, a u nedelju ujutru je otišao u Monako i javio se sa maskom i objavom da je pozitivan na virus.

Turnir je odmah prekinut, a prsti krivice su odmah bili usmereni u pravcu jednog čoveka – Novaka Đokovića.

Srpski teniser je u najavi „Adrija tura“ predstavljen kao spasilac svetskog tenisa i ličnost koja će i u Hrvatsku vratiti sport, ali i turizam.

Na to je posebno ukazao Goran Ivanišević, jedan od Đokovićevih trenera i direktor turnira u Zadru.

Foto: Mario Ćužić / HTS

„Jesu li Hrvatska i hrvatski turizam svesni koliko Novak Đoković radi za njih? To je pravo pitanje, to ćemo videti kad se ovaj turnir završi. Zahvaljujem njemu i celoj njegovoj porodici što su nam pomogli da ovo organizujemo“, rekao je Ivanišević.

Turnir u Zadru se završio. Pre vremena, a Đoković je postao tema, ali na drugačiji način.

Jedan od komentara je stigao od Marka Jerlekovića, novinara zagrebačkog portala „Indeks“.

„Broj onih koji će potencijalno izgubiti život zbog toga što se Đokoviću i ostalima udarala loptica dok je niko u Evropi ne udara nikad neće ni biti poznat. Ako bude žrtava, neće biti moguće odrediti na koji način su se zarazile, barem ne sve. U međuvremenu se saznalo da je prvi deo „Adrija tura“, odigran u Beogradu, verovatno imao slične posledice jer se vesela ekipa tenisera lepo zabavljala u noćnom klubu. Isto se dogodilo i u Zadru, naravno, ako je uopšte potrebno naglašavati, bez ikakvog pridržavanja mera“, naveo je Jerleković.

Ali, kao što je ranije i rekao Rišar Gaske, nisu Đoković i Ivanišević samostalno odlučili da organizuju turnir, već su za to dobili dozvole nadležnih.

General posle bitke bio je i hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

„Pozivam još jednom sve organizatore da se striktno pridržavaju mera koje su preporučene, to više nije preporuka nego zadatak i obaveza. Jasno se zna kako se može i mora organizovati neka aktivnost na otvorenom“, naveo je Beroš.

Tim povodom se čak oglasio i upravnik Zavoda za javno zdravlje Hrvatske Krunoslav Capak, istakavši da neće biti dobro ako Novak Đoković bude pozitivan na koronavirus.

„Epidemiološka situacija se dodatno može zakomplikovati ukoliko se pokaže da je srpski teniser Novak Đoković pozitivan na koronavirus jer je bio u bliskom kontaktu sa mnogo ljudi koji će morati u samoizolaciju“, naveo je Capak.

Na turniru je boravio i premijer Hrvatske Andrej Plenković, što samo po sebi znači da je organizacija turnira imala podršku vrha hrvatskih vlasti, te da samo „preporučivanje mera“ nije bilo dovoljno.

Ipak, hrvatske oči su i dalje uprte u Đokovića, koji je odbio da se testira u Zadru i test obavio u Beogradu, ali je autor Indeksa napomenuo da najveća krivica ide na račun Plenkovića i HDZ.

„Oni nisu reagovali već su dozvolili održavanje teniskog turnira. Kako bi neko mogao da očekuje da se teniseri u Zadru ne odaju provodu, grljenju i ljubljenu posle višemesečnog karantina?“, naveo je Jerleković.

A o komentarima „civila“ ne vredi ni pričati… Svi redom sada pominju „lekovitu vodu“, priču o vakcini, odgovornosti, neodgovornosti…

Put do pakla je popločan dobrim namerama, a Novak je to osetio u Hrvatskoj, gde se, prema rečima njegovog brata Đorđa, direktora beogradskog izdanja „Adrija tura“, dogodio „najgori scenario“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar