Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Najbolji srpski teniser kreće u pohod na sedmi trofej Vimbldona, odnosno 21. grend slem titulu, kako bi se primakao rekorderu Rafaelu Nadalu.

Grafika: Slađana Đermanović

Novak Đoković danas započinje odbranu trona na Vimbldonu, trećem grend slemu u sezoni. Kako to tradicija nalaže, kao šampion će otvoriti program na Centralnom terenu u Londonu, od 14 sati i 30 minuta, a rival će mu biti Sonvu Kvon, trenutno 75. teniser sveta.

Srpski teniser i rival iz Južne Koreje sastali su se samo jednom do sada i Đoković je odneo pobedu sa 2:0 u osmini finala Serbia opena prošle godine. Nakon prve, čini se ne tako teške prepreke, mogao bi da ga sačeka Tanasi Kokinakis ili Kamil Marjržak, koji nisu u dobroj formi.

PROČITAJTE JOŠ

Već u trećem kolu mogli bismo da gledamo srpski derbi, jer su sa iste strane žreba i Laslo Đere i Miomir Kecmanović. Sa obojicom je Novak imao problema ove godine u Beogradu, ali se na travi daleko bolje snalazi od sunarodnika i potencijalnih rivala.

U osmini finala bi za protivnike mogao da ima Rajlija Opelku ili Nikoloza Basilašvilija, koji takođe ne briljiraju u poslednje vreme.

Druga nedelja mogla bi da bude daleko napornija za Đokovića, koji još skoro godinu dana bez grend slem titule. U četvrtfinalu je prognoziran Karlos Alkaraz, koji pravi čuda ove godine i već je osvojio četiri titule. Pored toga, uspeo je da pobedi Novaka u Madridu, pa se željno iščekuje revanš. Alkarazu su u ranoj fazi turnira najveća pretnja Endi Mari i Janik Siner.

Ukoliko stigne do polufinala, Novaka bi prema projekcijama verovatno sačekao Kasper Rud ili Hubert Hurkač, a obojica su imala zapažene rezultate u poslednje vreme. Rud je dogurao do finala Rolan Garosa u kom je poražen od Rafaela Nadala, dok je Hurkač osvojio turnir u Haleu, na travi. Svaki drugi rival sem njih dvojice u polufinalu bio bi prilično iznenađenje, a šansu u tom delu žreba tražiće i Dušan Lajović.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Strana žreba u kojoj je Rafael Nadal je nešto teža od Novakove. Špancu na putu do finala stoje i Mateo Beretini i Stefanos Cicipas, koji su već osvojili titule na travi ove godine i žele da naprave veliki rezultat i na Vimbldonu.

Nadal pohod u Londonu kreće od Franciska Serundola, a na Vimbldonu će pojuriti svoju treću titulu, prvu još od 2010. godine. „Bik sa Majorke“ je prvi put u karijeri osvojio prva dva grend slema u sezoni zaredom, te je i dalje u konkurenciji za osvajanje kalendarskog slema. Pobegao je Đokoviću i Rodžeru Federeru na dva grend slema više i već se intenzivno priča kako je najbolji teniser svih vremena upravo zbog tog parametra.

Iako se i dalje skoro svakodnevno pominje Nadalova povreda stopala i to kako je Đokovič favorit, teško da bi Španac učestvovao na turniru da ne veruje da može da stigne do finiša i pobede. Istina je da mu trava nije omiljena podloga, što se pokazalo i u pripremnim mečevima, ali i na treninzima. Gubio je i od Beretinija i od Feliksa Ože-Alijasima, ali i od nekih manje poznatih tenisera. Ipak, sve se to zaboravlja kad krene turnir, a čini se da je titula u Londonu nešto „teža“ nego inače.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, Novak ove sezone još uvek nije pronašao pravu formu, a osvojio je samo Masters u Rimu. Na Australijan openu nije imao priliku da brani titulu, dok je na Rolan Garosu zaustavljen u četvrtfinalu kada je Nadal „odbranio domaći teren“. Ukoliko poklekne i na Vimbldonu, biće u izuzetno teškoj situaciji, jer mu i u drugom delu sezone predstoje veliki izazovi.

Pored toga što brani titulu na Mastersu u Parizu, pitanje je da li će moći da nastupi na US Openu, zbog toga što nije vakcinisan. Upravo zbog toga je važno da sada prekine Nadalovu dominaciju na najvećim turnirima. Koliko god da je Novak mentalno jak, pitanje je kako bi se još jedan neuspeh ove sezone odrazio na njega, ali ako neko ume da se vrati iz teške situacije to je onda Đoković.

Ono što mu ide na ruku je da ima najveći procenat pobeda na Vimbldonu u istoriji (88,76), a uz to i nestvaran niz koji traje od 2014. godine. Đoković je od tada samo jednom poražen, jednom je predao meč zbog povrede, a na pet turnira je podigao trofej. Vezao je 21 pobedu na Vimbldonu, a ove godine moraće da se izbori sa nešto većim pritiskom nego obično.

Prijatelj specijala MaxBet.

BONUS VIDEO Kondicioni trening Novaka Đokovića pred Vimbldon

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar