Novak Đoković
Novak Đoković u Parizu 2019. godine, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novak Đoković će od 1. do 7. novembra najverovatnije učestvovati na turniru u Parizu, na kom je postavio sijaset rekorda. Ipak, dva do kojih bi mogao da dođe ove godine će još jednom podebljati njegovo ime prilikom izbora za najboljeg svih vremena.

Pariz je kroz istoriju često bio početak velikih ofanziva, vesnik promena u najvećim sukobima čovečanstva i grad koji je znao da pokaže svoju žilavost.

Iako je poznato da postoji „pariski sindrom“, koji je najprostije rečeno razočaranost jer nema očekivanog sjaja i luksuza, ovaj grad gotovo nikada nije rastužio Đokovića.

Najbolji teniser sveta drži toliko rekorda na ovom turniru, da verovatno ni sam ne bi mogao da ih pobroji sve, a pedantni statističari bi morali dobrano da se namuče da neki ne zaborave.

Ipak, ovog puta će Pariz biti svetionik novog početka i ulazak u poslednjih mesec dana izuzetne takmičarske sezone.

PROČITAJTE JOŠ

DVA REKORDA KOJE NOVAK JURI

Srbin je do sada uspeo da osvoji 36 masters titula i po tome je trenutno izjednačen sa Rafaelom Nadalom. Upisao je 370 pobeda uz 81 poraz i po tome su ispred njega samo Nadal (398-83) i Rodžer Federer (381-108).

Sa još jednom titulom bi se opet osamio na vrhu, ujedno bi Novak mogao da nastavi impresivan niz jer je od 2010. godine (izuzev 2017. godine) osvojio makar jednu masters titulu.

Novak je najviše titula osvojio u Majamiju (6), a nakon toga slede Pariz i Indijan Vels kao najuspšeniji turnir na kojima je Đoković igrao.

Nakon poraza Danila Medvedeva od Grigora Dimitrova ne mora da strepi da će 1. novembra (doduše na samo sedam dana) ostati bez prve pozicije na ATP listi. Štaviše ima garantovanu ovu poziciju sve do 22. novembra. To znači da će na vrhu provesti najmanje 347 nedelja ukupno i tako će dodatno uvećati prednost u odnosu na rivale.

Ne samo to, već bi Novak mogao da osigura i 353 nedelje na vrhu u slučaju da dođe do finala Pariza, a ako osvoji trofej završio bi i godinu kao najbolji teniser sveta zasigurno.

Sve ovo je možda samo dodatni motiv Đokoviću koji bi tako mogao da sruši i večni rekord Štefi Graf. Bio je poznat pod ovim nazivom jer donedavno niko nije verovao da bi mogao da bude srušen. Legendarku teniserku neće srušiti koleginica, već bi presto mogao da preuzme Novak.

Graf je „brojalicu“ zaustavila na 377 nedelja na svetskom tronu, pa u idealnom scenariju Đoković kao broj jedan na ATP listi može da dostigne njen rezultat 19. juna 2022. godine.

Novak Đoković u Parizu 2019. godine
Novak Đoković u Parizu 2019. godine, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

PARISKA DOSTIGNUĆA PO KOJIMA MU NEMA RAVNOG

U maniru mnogih srpskih đaka koji su iz Pariza krenuli da pišu istoriju i Novak je u prestonici Francuske radio velike stvari. Radio, ali teško i da će uskoro prestati da to čini.

Do sada je u 52 godine dugoj istoriji turnira najuspešniji sa pet titula. Prvu je osvojio još 2009. godine, zatim tri u nizu (2013, 2014. i 2015), dok je poslednju podigao 2019. pobedom nad Denisom Šapovalovom sa 6:3, 6:4.

Izgubio je samo jedno finale koje je igrao, godinu dana ranije od Karena Hačanova, pa je jedini igrač koji je šest puta igrao u meču za trofej.

Novak je jedini koji ima tri uzastopne titule na ovom turniru, a ukupno je do sada odigrao 45 mečeva na zatvorenom terenu u Parizu.

Slavio je na čak 37 njih, a zanimljivo da je imao i 17 pobeda zaredom. Zapravo, jedini rekord koji nema je pitanje dugovečnosti, jer je Fernando Verdasko igrao na 16 izdanja u „Bersiju“.

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar