Novak Đoković
Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Mogli bi da vidimo situaciju kakva je retko kada u istoriji tenisa viđena. Mogao bi da odluči broj osvojenih gemova...

Novak Đoković je izgubio od Janika Sinera sa 7:5, 6:7(5), 7:6(2) u drugom kolu Završnog mastersa, ali to ne znači da je Italijan obezbedio polufinale ili da je Srbin ostao bez šanse. Naprotiv.

PROČITAJTE JOŠ

To drugo kolo je često znalo da mu komplikuje život na Završnom turniru, pa mu je na 16 učešća skor tačno 50 odsto (8-8). Tako je bilo i ovog puta.

U jednom od najluđih scenarija ikada viđenih mogli bi da vidimo situaciju u kojoj će Đoković, Siner i Rune imati isti broj pobeda, isti broj osvojenih i izgubljenih setova i mogao bi da odluči gem količnik. Kako?

Dakle došlo bi se do scenarija koji u Srbiji često nazivaju „brojanjem krvnih zrnaca“. Ali, ponekad je razlika na samom vrhu upravo takva – milimetarska.

Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Neophodno je da Rune sa 2:1 u setovima savlada Sinera, a da Đoković bude bolji od Huberta Hurkača, koji je upao kao alternativa za povređenog Stefanosa Cicipasa, sa 2:0. Tako bi svaki od tri igrača imao dve pobede i set količnik 5:3.

Tako bi se došlo do situacije da će se gledati broj osvojenih i izgubljenih gemova. U ovom trenutku Siner ima +6 (32:26), Đoković ima +1 (37:36), a Rune -3 (16:19). To znači da može da se desi u jednom od najluđih scenarija ikada viđenih i da po ovome budu izjednačeni i da će odlučiti broj osvojenih gemova.

Siner i Đoković su odigrali fenomenalan meč, jedan od boljih ove godine, a po prvi put je Italijan uspeo da sruši srpskog tenisera (međusobni skor je sada 1-3). Ujedno je ovo bio njihov prvi meč na betonu, a Srbin je imao i nekoliko sukoba sa publikom, sudijom, pa čak i sa sopstvenim timom kada je tražio nešto da mu donesu.

Đoković je odlučio da ironično diriguje dok su mu Italijani zviždali, ali je posle poraza pokazao zbog čega ga ljudi smatraju možda i najdostojanstvenijim u porazu od svih igrača. Poklonio se Sineru.

„Mislim da sam naučio da u nekim trenucima moram biti malo odlučniji. Danas nisam bio. To je u redu. Neki put pobediš, neki izgubiš. Većinu svoje karijere sam pobeđivao ovakve mečeve. Neke sam izgubio, kao ovaj. Ne mislim da sam uradio previše stvari pogrešno u smislu moje igre. Samo je on bio odlučniji i hrabar u trenucima kada je trebalo da se bude. On je imao nekoliko neverovatnih poena, odigrao tačno potrebne udarce. Treba mu skinuti kapu“, rekao je srpski as.

Janik Siner
Foto: Marco Alpozzi / LaPresse / Profimedia

Svestan je da svi žele da ga pobede i to mu ne smeta ni najmanje, štaviše deluje da mu laska.

„Žele da uzmu skalp. Janik je to uradio večeras. Normalno je da izgubim neke od ovakvih mečeva. Zadovoljan sam borbom, borbenim duhom. Uspeo sam da se vratim iz seta zaostatka, da napravim brejk u trećem. Igrao sam u zaista izazovnim i teškim uslovima na terenu danas. Ponosan sam na borbu koju sam pružio. To jednostavno nije bilo dovoljno za pobedu“.

Novak će imati izuzetno težak zadatak jer mu u poslednjem kolu dolazi trenutno možda i najbolji server na ATP turu na nikada bržoj podlozi u Torinu.

To znači da će posao biti izuzetno komplikovan, a poznato je kako mu je trebalo dva seta da srušio visokog Poljaka na Vimbldonu ove godine. Do sada Hurkač nikada nije uspeo da savlada Đokovića (6-0), a Novak svakako ne želi da se to desi ni ovog puta.

Srpski teniser je do sada šest puta osvojio Završni masters, a ukoliko ove godine odbrani titulu postaće najtrofejniji u istoriji. U ovom trenutku je izjednačen sa Rodžerom Federerom koji je takođe u tri različita grada osvojio šest titula.

BONUS VIDEO Novak Đoković izgubio od Janika Sinera u sjajnom meču u Torinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare