Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Da je neko od navijača Novaka Đoković mogao da bira čoveka protiv koga bi Srbin trebalo da igra četvrtfinale verovatno bi među prvima na toj listi bilo ime - Tejlor Fric.

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Amerikanac je rival po meri, pogotovo u ovoj fazi takmičenja, i to pre svega zbog toga što Đoković sigurno neće imati milosti ili zadrške. Biće silno motivisan da od starta pokaže Amerikancu po deveti put ko je glavni na terenu.

PROČITAJTE JOŠ

U prethodnih osam duela je momak iz Kalifornije protiv srpskog asa dobio samo dva seta (od 20). I to u momentima kada je Novak imao rupturu stomačnog mišića zbog koje je izgledalo dugo da bi mogao i da preda taj meč.

Zaboravili ste taj susret? To je možda i moguće, ali niko neće zaboraviti kako je Fric optužio Novaka da laže da je povređen i onda ironično poručio da je srećan zbog Srbina.

„U petom setu, izgledao mi je dosta dobro. Moram da mu odam priznanje, bio je jako dobar. Ne kao u trećem ili četvrtom setu. Servirao je odlično, ništa nije promašivao. Mogao sam tako nešto o da očekujem. Da je bio baš povređen, on ne bi nastavio da igra. Zar ne? Baš sam srećan zbog tog brzog oporavka“, rekao je ironično Fric.

Ubrzo je usledila i replika Đokovića koji je dugo razmišljao da li da objavi medicinske snimke te povrede i one sa kojom je prošle godine stigao do trofeja.

„I danas ima ljudi koji mi ne veruju za ono što se desilo. Imao sam malo kidanje mišića, samo moj tim zna kroz šta sam prošao. Nikada nisam preuveličavao tu situaciju. Na kraju sam osvojio turnir. Pod takvim uslovima je pravo čudo“, rekao je Đoković u intervjuu za „Ekip“.

Tri godine kasnije je Amerikanac postao 12. teniser sveta (bio je i peti februara prošle godine) i masters šampion, ali na grend slemovima nikada nije stigao dalje od četvrtfinala (na Rolan Garosu nikada nije dobio više od dva meča iste godine).

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ipak, te stvari srpski teniser ne zaboravlja, pa će ga motivisati da od početka meča odigra na najvišem nivou. Protiv Frica nikada sebi nije dozvolio opuštanje ni u jednom trenutku o čemu najbolje govori da je izgubio samo ta dva seta kada je pokušavao da dođe sebi od bola.

Uostalom, predigra umnogome podseća na ono što smo videli prethodne godine pre osmine finala kada se saznalo da će Aleks de Minor ići na megdan Đokoviću. Isti Australijanac koji mu se podsmevao zbog čitave situacije oko ulaska u Australiju.

Srbin je slavio sa 6:2, 6:1, 6:2, a onda je na pitanje „Zašto ga je tako demolirao usred Australije“ kratko poručio.

„Zato što sam hteo“, rekao je Đoković. To je bilo dovoljno. To je bio ujedno i jedan novi Novak, onaj koji više ne želi da okreće drugi obraz, nego zna i da odgovori. Najviše na terenu jer mu u tome nema ravnog u istoriji tenisa.

Ono što svakako raduje je izdanje Novaka bez ikakvog limita. Konačno je zalečena ta prehlada.

I ove godine nema velikih iznenađenja na Australijan openu, šest od osam najboljih tenisera se nalazi u četvrtfinalu, a zanimljivo da je upravo Fric najgore plasirani teniser na ATP listi od svih u Top 8. On je uostalom i zaslužan za izbacivanje Stefanosa Cicipasa, što je donekle viđeno kao iznenađenje jer Grku baš leže tereni u Melburnu.

Fric – Đoković je ujedno repriza četvrtfinala sa US Opena sa kraja prošle godine, ali tada nije bilo tako žustrih sukoba između dva tenisera. Tada je Novak ušao u klinč sa jednim navijačem, ali to nije previše iznenađujuća situacija.

Amerikanac nikada u karijeri nije uspeo da savlada najboljeg tenisera sveta u tom trenutku, što je jedna od stvari koje mu se spočitavaju kada se priča o članovima Top 10 društva (iako je sad van njega).

„Mnogo tih mečeva je bilo kada sam bio mlađi, od tada sam napredovao i postao bolji igrač. Igrali smo od tada, ali nisam uspeo da iznesem svoj najbolji nivo, a to morate da uradite ukoliko želite da se takmičite protiv nekog kao što je Novak. Moram da serviram kao danas, ali imam samopouzdanje. Imam šanse ako igram kao danas“, rekao je Fric aludirajući na meč protiv Cicipasa.

BONUS VIDEO Godina u kojoj je Novak Đoković obarao rekorde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar