Navikao je Novak Đoković na napade svetskih medija, često ničim izazvane. Baš takav bio je jedan komentar u čuvenom "Lekipu".

Kristel Bone, novinarka „Lekipa“, napisala je tekst pod naslovom „Nema ljubavi za Đokovića„, i to kada je već odavno spuštena zavesa na Australijan open i kada nema dešavanja.

PROČITAJTE JOŠ

I ona nije odolela da se ne pozove na Nika Kirjosa, koji je „raskrinkao Novaka“. Ekscentrični teniser koji u životu nije odmakao dalje od četvrtfinala Grend slema tako uspešno pliva u elitnim vodama samo zahvaljujući ispadima, izjavama i provokacijama na račun najboljeg igrača sveta.

“Nole bi mogao da igra protiv ljuskavca i opet biste oklevali da navijate za njega. Postoji više hipoteza za to – možda je to njegov oholi stas, ali ako ste bili fan Ivana Lendla, onda verovatno to nije razlog. Možda je to što je došao posle tandema Federer-Nadal, što bi ostavilo malo ljubavi za njega. Ili možda baš zbog njegove prevelike želje da bude voljen, kao što je uvek ljubazni Nik Kirjos rekao – Želi da bude toliko voljen da ne mogu da ga podnesem“, napisala je Bone, koja je čak dovela u pitanje Novakovu sportsku čast, tvrdeći da je povreda stomačnog mišića bila bezazlena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Nije to ništa novo, jer „Dejli Mejl“ ima već dugo sličnu praksu, koja je naročito bila izražena u vreme britanske nade da Endi Mari može biti deo kruga velikana. Na silu je stvarana slika o velikoj četvorci, koja je splasnula kada je škotski teniser ušao u seriju povreda.

Iako je Mari generalno uvek bio korektan uz dobar odnos prema Novaku, međusobno poštovanje se uvek videlo, britanski medij je to često umeo da pokvari, u vreme Marijevog pariranja Novaku, Rafi i Rodžeru.

Ipak, „Dejli“ je vrhunac dostigao tako što je proglasio Novaka „kovidiotom godine„.

“Postojalo je nekoliko kandidata za našu najveću nagradu, ‘Kovidiot godine’. Uostalom, svake nedelje se dešavalo da neke sportske zvezde krše pravila o izolaciji zbog korona virusa, a predvodili su ih engleski fudbaleri, uključujući Fila Fodena, Mejsona Grinvuda, Džeka Griliša, Kajla Vokera i Hadsona Odoija. Ipak, nagrada ide u ruke teniske zvezde, svetskog broja jedan, nikog drugog do – Novaka Đokovića”, pisao je ovaj medij.

“Samo Đoković, čovek koji stalno izaziva podele, može da zakuca lopticu u sudijino lice i da bude izbačen sa US Opena, a da to ne bude ni blizu njegovog najkontroverznijeg poteza godine. Srbin je organizovao Adrija tur na Balkanu, tokom opšte korona-izolacije u junu, zbog čega je dospeo na prvo mesto Kovidiot rang liste”, dodaje se, u nastavku je čak u izboru drugog sportiste navedeno kako je “Đoković najveći gubitnik lokdauna”.

Gde je „Dejli“ bio okom, američki „Deadspinom“ skokom. Novak je ovde doduše bio na 20. mestu „idiota godine“, uz poruku da je zaslužio da ga vređaju svake godine!?

Kako su objasnili, lista je sastavljena od osoba koje karakterišu neznanje, nadmenost, zloba i nesposobnost!

Zaista, od koga god da dolazi, sramno da bilo koji od ovih opisa ide uz Đokovića, jer jedan od najboljih u istoriji tenisa ništa od toga zaista nije.

“Džoker bi mogao da se svake godine nađe na ovoj listi zbog svojih razmišljanja o zdravlju. Đoković je bio domaćin posećenog turnira (Adrija tura), nakon kojeg su on i još nekoliko igrača bili pozitivni na koronavirus. Tada su se pojavile i fotografije iz noćnih klubova na kojima su igrači bili. Na US Openu nije bilo Rafaela Nadala i Rodžera Federera, pa je Đoković mogao da se prošeta do titule, ali je u trenutku frustracije lopticom pogodio u grlo linijskog sudiju, zbog čega su ga izbacili sa turnira. Možda je loptica ignorisala njegove emocije”, navodi se u objašnjenju američkog portala.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Primera ima bezbroj, a Australija se digla na noge zbog njegove liste sugestija, koja nije trebalo ni da ugleda svetlost dana. Radilo se o privatnoj prepisci sa Kregom Tilijem, bezazlenoj i bez ikakve namere da se ikome bilo šta nameće.

Predlozi su odbijeni, a neuspelo vršenje pritiska samo je rodilo Novakov inat da se igra preko granice bola, kako bi se osvojila 18. Grend slem titula.

Na kraju, nismo ni saznali ko je rešio da predloge isturi u javnost i napravi hajku koja je trajala nedeljama. Sem Grot je posebno bio ratoboran, da bi na kraju, po Novakovom osvajanju titule, rekao kako je on „prognozirao Đokovićevu titulu.“

„Nekad morate da se zapitate da li je lakše da samo začepite svoja usta. Možda mu je muka od toga. On je globalna teniska zvezda, ima pravo na svoje mišljenje i možete reći da je zaslužio svoje pravo da ga podeli. Nažalost po njega, kada govori, on gotovo uvek deluje da je u manjini. Žalim ga zbog toga. Mislim da duboko želi da kao i svi mi oseti odobravanje i da se dopadne drugima. Niko ne želi da bude dečak na igralištu bez drugara. Deluje gotovo apsurdno da jedan od najboljih igrača jedne generacije može da ima tako negativnu javnu sliku i nažalost po njega, nisam siguran da će to moći da promeni ako nastavi da pali vatru. U bilo kojoj drugoj eri ne mislim da bi bilo ovako. Ali Rodžeru i Rafi je bio potreban negativac i dobili su Novaka“, pisao je Grot za australijske medije.

Praktično su se svi vodeći australijski mediji utrkivali u hajci, glas razuma bio je samo „Tajms“.

Foto: twitter.com

Metju Sajed, britanski novinar, pisac i stonoteniser, koji je branio boje Velike Britanije na Olimpijskim igrama 1992. i 2000, stao je u odbranu Novaka Đokovića od hajke australijske javnosti.

“Sem Grot, bivši australijski profesionalac, nazvao je Novaka sebičim. Nik Kirjos, taj bastion racionalnosti, okarakterisao ga je kao marionetu. Ne mogu a da ne kažem da je to malo nepravedno. Đoković nije ove predloge izneo za sebe i na svoju ruku, već kao jedan od ko-lidera Profesionalne asocijacije tenisera. On neće lično dobiti benefit ako se olakšaju mere. Naprotiv, to će pomoći rivalima da se bolje spreme i smanje njegove šanse da postane šampion turnira”, napisao je tada Sajed.

Posebno je bio efektan kraj njegove kolumne.

“Za kraj, završio bih sa Kirjosom, čiji su tvitovi dobili preko 20.000 lajkova. To je igrač koji je ozbiljno osramotio sport, a nikada nije našao dovoljno zrelosti u sebi da se izvini. Mislim da smo dostigli vrhunac ironije kada je Kirjos nekog nazvao marionetom”, poentirao je na kraju Sajed.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare