Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Od kada je Novak Đoković postao prvi teniser sveta po prvi put do danas kada smo svedoci njegove neosporne dominacije. Ipak, sve to dobija potpuno novu dimenziju kada se pogleda iz perspektive rivala.

Novak Đoković je jula 2011. godine postao prvi teniser sveta nakon osvajanja Vimbldona (znao je to već kada je u polufinalu srušio Žo-Vilfreda Congu), a u prethodnoj deceniji je bio apsolutno dominantan.

PROČITAJTE JOŠ

Osvojio je gotovo sve što se može osvojiti (izuzev zlatne medalje na Olimpijskim igrama, koju planira da napadne ove godine u Tokiju). U karijeri je do sada trijumfovao na 59 velikih turnira (grend slem, mastersi, završni turnir) i po tome je je ispred Rafaela Nadala (56) i Rodžera Federera (54).

Ipak, dok su oni čak 310 nedelja gledali u leđa našem asu, on je samo 173 nedelje morao da gleda da je neko ispred njega na listi najboljih.

Najduže se na vrhu zadržao Nadal koji je u ovom periodu uspeo da skupi 107 sedmica na vrhu, a najkraće Federer sa tek 25 nedelja! To znači da je od 310 sedmica koliko je Švajcarac bio na vrhu, čak 285 imao pre nego što je Đoković sazreo kao teniser!

Zanimljivo da je čak i Endi Mari imao više nedelja od Švajcarca na vrhu, a sa 41 sedmicom je treći u prethodnoj deceniji.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Da sve ovo dobije novu dimenziju pobrinuo se i ATP koji je u toku pandemije koronavirusa odlučio da zamrzne ATP listu! Nije bilo promena (ni računanja nedelja) na listi najboljih od marta do avgusta, ukupno 22 nedelje. To znači da bi bez toga Novak već sada brojao 332 nedelju na vrhu…

Dakle Novak je na vrhu skupio za trećinu više nedelja nego svi ostali teniseri zajedno! Niko nije uspevao da ga ugrozi, a uspeo je da sakupi i niz od 43 trijumfa zaredom.

Đoković u ovom momentu ima 12.030 poena više od dve hiljade više od Nadala, dok još Danil Medvedev i Dominik Tim predstavljaju jedine tenisere koji uz njih imaju više od 7.000 poena.

Novak je u pet navrata dolazio na vrh, a od poslednjeg puta kada se našao na vrhu prošlo je godinu dana i jedan mesec (2. februar 2020. godine). Ne namerava da se zaustavi, iako mu je sada primarni cilj da se oporavi od povrede rupture mišića koju je zadobio na nedavno završenom Australijan openu.

Ispunio je jedan veliki cilj time što je postao apsolutni rekorder po broju nedelja na vrhu ATP liste, pa će mu sada potpuni fokus biti da osvoji što više grend slem trofeja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar