Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Metju Sajed, britanski novinar, pisac i stonoteniser, stao je u odbranu Novaka Đokovića od hajke australijske javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Sajed se takmičio za Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. i u Sidneju 2000, novinar je lista Tajms od 1999. godine, a sada je rešio da se obrati svetskoj javnosti upravo tekstom za Tajms.

Mnogi su zlobnim komentarima zasuli Novaka Đokovića zbog šest predloga da se rad omogući zatvorenim teniserima, koji nemaju čak ni pet sati na raspolaganju za trening i teretanu.

Svi koji su leteli avionima u kojima je bila zaražena barem jedna osoba, moraju u 14 dana potpunog karantina.

Australija se digla na noge zbog Novakovih predloga, Sem Grot je osudio Novaka, Nik Kirjos je nazvao Đokovića „marionetom“, nisu najboljeg igrača sveta štedeli ni mediji.

Zato je i Sajed imao šta da kaže tim povodom.

„Sem Grot, bivši australijski profesionalac, nazvao je Novaka sebičim. Nik Kirjos, taj bastion racionalnosti, okarakterisao ga je kao marionetu. Ne mogu a da ne kažem da je to malo nepravedno. Đoković nije ove predloge izneo za sebe i na svoju ruku, već kao jedan od ko-lidera Profesionalne asocijacije tenisera. On neće lično dobiti benefit ako se olakšaju mere. Naprotiv, to će pomoći rivalima da se bolje spreme i smanje njegove šanse da postane šampion turnira“, napisao je Sajed.

Setio se i on Adrija Tura, ali nije želeo da bude deo hajke.

„Mogao bih da kažem da je Đoković daleko od savršenog, saglasan sam sa svima koji ga kritikuju za suludi turnir koji je prošle godine organizovao, gde je grupa tenisera zaražena koronom. Lametinram i nad njegovim antinaučinm stavovima o vakcini, aplaudiram onima koji su ga kritikovali jer nije nosi masku ove nedelje. Ali mnogi komentari su postali histerični. Spominje se njegova ‘narcisoidnost’ i to je postao trend na Tviteru. Čovek je već prebogat i zalagao se za druge igrače da im se povećaju prihodi, da se obezbedi veći novac za čelendžere i druge turnire, od kojih žive teniseri ispod top 150. Smisleni argumenti su se izgubili u moru sintetičkog besa“, dodao je Sajed.

On je naveo i da mnogi od Grota do Kirjosa prave insinuacije da je Novak „antiaustralijski raspoložen“.

„Za kraj, završio bih sa Kirjosom, čiji su tvitovi dobili preko 20.000 lajkova. To je igrač koji je ozbiljno osramotio sport, a nikada nije našao dovoljno zrelosti u sebi da se izvini. Mislim da smo dostigli vrhunac ironije kada je Kirjos nekog nazvao marionetom“, poentirao je na kraju Sajed.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare