Novak Đoković
Foto: Felice Calabrň / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ne želi da ćuti zbog nepravde.

Novak Đoković se još jednom suprostavio organizaciji i teniskim moćnicima koji su odlučili da najmasovnije takmičenje na svetu (ITF ima više članova i od FIFA) potpuno izmeste i da se igra u samo nekoliko zemalja.

PROČITAJTE JOŠ

Godinama unazad se Dejvis kup igra po novom formatu, najpre zbog toga što je u igru ušao Đerar Pike, a teniska elita je gotovo centralizovana u Španiji. Srbija ne pre 16.00 igra protiv Velike Britanije četvrtfinale Dejvis kupa, neposredno pre toga će saznati i potencijalnog rivala u polufinalu nakon meča Italije i Holandije.

To se ne dopada mnogim igračima, ali je Đoković uvek bio jedan od prvih koji je podizao glas.

„Mislim da je najbolji format negde između starog i novog, ali ne mislim da je ovo sada baš najbolja formula za nacije koje igraju Svetsku grupu. Činjenica da mi kao tim nismo igrali u Srbiji dugi niz godina nije dobra stvar, pogotovo jer ne dajemo šansu ljudima iz Srbije da nas vide kako igramo. Posebno tu mislim na mlade ljude i na mlade tenisere. Znate, ovo takođe daje šansu savezima da na različite načine profitiraju od domaćih mečeva. Nadam se da će se to dešavati ponovo na neki način“, počeo je Đoković.

Foto: AP Photo/Antonio Calanni

Pozvao je ITF da razgovara sa savezima, ali i sa igračima, te je istakao koliko je bitno da se Dejvis kup igra pred domaćom publikom.

„Lično nemam neki format u glavi, ali mislim da je bitno da ovo pitanje stavimo na sto i da diskutujemo. Ali ne iza zatvorenih vrata. Pričajte sa igračima i sa Dejvis kup timovima. Mislim da svako zaslužuje da kaže nešto jer za sada niko iz ITF-a nije pričao sa nama. To je nešto što bi trebalo da se promeni jer smo mi integralni deo takmičenja. Osećam kao da možemo da pružimo važne informacije i mislim da je ovo pravi način da se to uradi. Ne mislim da ćemo se svi slagati, biće razlika u mišljenjima, ali mislim da su mečevi kod kuće i na strani bitan i istorijski deo Dejvis kupa“, podvukao je najbolji teniser svih vremena.

Ne dopada mu se ideja da se završnica uvek igra u Španiji jer je činjenica da bi mnoge zemlje mogle da organizuju turnire.

„A sada dajete jednoj naciji pravo da održava turnir svake godine po tri, četiri, sada pet godina zaredom. Madrid, pa Malaga, po mom mišljenju je to previše. Turnir mora da putuje, ovo je takmičenje koje se igra na globalnom nivou. Mislim da finala Dejvis kupa ili bar F4 ili F8 moraju da se pomeraju svake godine. Ne treba nigde da ostane duže od godinu dana“, naglasio je srpski teniser.

BONUS VIDEO Novak Đoković u finalu Završnog mastersa pobedio Janika Sinera

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar