Najbolji teniser planete Novak Đoković odigrao je spektakularan meč četvrtfinala Australijan opena protiv Aleksandra Zvereva u Melburnu, a do pobede je došao u troipočasovnom maratonu sa 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6)!

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je izliva besa, lomljenja reketa i sedanja na beton tokom pauze, prekida zbog insekata i ptičjeg izmeta, preokreta i oscilacija, ali je na kraju bitno samo jedno, Novak nastavlja pohod na svoj deveti pehar u Melburnu!

Igrao se Novak sa nervima, svojim i navijačkim, na kraju mu je uspelo da zakaže duel sa najvećim hitom turnira, Aslanom Karacevim – Rus je najveća senzacija i nepoznanica Australijan opena, jer je na debiju došao do polufinala, i to preko kvalifikacija.

Sa druge strane, Zverev i Đoković su bili stari znanci iz svetskog vrha, a Novak je imao težak zadatak jer je povreda ostavila traga. Zverev je igrao protiv negativne tradicije jer nikad na Grend slemu nije pobedio igrača iz top 10, Novak mu je  tu agoniju produžio.

Ujedno, ovo je Novakov nastavak pohoda na 18. Grend slem, po 20 imaju Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Španac u sredu u 9.30 igra protiv Stefanosa Cicipasa, u 5.00 je ruski derbi Rubljev – Medvedev, sa druge strane kostura takmičenja, u borbi za polufinale.

ČETVRTI SET, Đoković – Zverev 6:7, 6:2, 6:4, 7:6

7:6 – Pobeda! Presudio je Novak i potvrdio dobru tradiciju igranja važnih taj-brejkova! Druga meč lopta bila je trijumfalna, Đoković je odservirao as i izazvao oduševljenje u svojoj loži.

6:6 – Lepo je za prvi poen Novak izašao na mrežu i matirao Zvereva, onda je razmena bila kratka za 30:0 uz drop šot, naterao je Zvereva da pojuri za lopticom i pošalje je u aut.

Naredni poen bio je spektakularan, Novak je iz bezizlazne situacije došao do 40:0, leđima je bio okrenut i bilo mu je bitno samo da vrati lopticu u polje rivala, učinio je to idealno.

Sve je to prosuo, dozvolivši Zverevu da dođe do brejk i set lopte. Anulirano je to 22. asom Novaka na meču, onda je Đoković ušao i u silno čekani taj-brejk.

5:6 – Duga je bila razmena u kojoj je Zverev poveo sa 30:0, a Novak je, umoran i frustriran promašajem, samo ispustio reket iz ruku. Posle novog poena Nemca, pitao se „je l’ moguće ovo“, izgubio je fokus sa igre, gledao ka loži.

Preostalo mu je samo da izbori taj-brejk.

5:5 – Mini maraton okončan je izjednačenjem Đokovića, ozbiljno je potrajao gem iako Zverev nije imao šansu za brejk. Razmene su bile maratonske, Novak je na kraju potvrdio da drži ritam.

4:5 – Savršenstvo Zvereva, čak mu je i Novak čestitao na poenu za 30:0, iako se videlo da je frustriran trenutnom situacijom.

4:4 – Ništa od brejka, nije bilo dobro štabu Đokovića. Hvatali su se svi za glavu uz uzdahe olakšanja,  jer je dva puta Zverev bio na pragu brejka.

3:4 – Brejk šansi nije bilo, Zverev je sprečio Novaka da ozbiljnije napadne preokret u ovom setu.

3:3 – Bilo je oscilacija, ali Novak nije doveo u pitanje osvajanje ovog gema, tri ga dele od polufinala.

2:3 Vraćen je brejk! Novak će servirati za izjednačenje.

1:3 – Delovalo je da će biti 0:4, Novak je uspeo da to spreči kroćenjem tri brejk lopte.

0:3 – Ima za čime da žali Novak, dve brejk šanse je propustio u ovom gemu.

0:2 – Novi brejk Zvereva!

0:1 – Mirniji je bio ritam na startu 4. seta, ovaj put je to više odgovaralo Zverevu.

TREĆI SET – Novakova kriza trajala do razbijanja reketa, a onda, veliki preokret

6:4 – To je to, set deli Novaka od polufinala! Deluje da je šok terapija sa razbijanjem reketa probudila Novaka, Zverev psihološki nije uspeo da se izbori sa tim momentom i održi ritam, iako je diktirao tempo.

5:4 – Viđena je maratonska razmena u kojoj je Novak poveo sa 40:0, spektakularan poen, poen meča je pripao Đokoviću!

4:4 – Brejk ne bi vredeo da ga Novak nije opravdao. Učinio je to na skoro savršen način, izgubivši tek jedan poen.

3:4 Vratio je brejk Novak! Dupla greška Zvereva, u pravo vreme!

2:4 – „Izduvao“ se Novak razbijanjem reketa, pa je uzeo novi gem pri svom servisu. Sada mora ozbiljno da napadne Zvereva kako bi „reprizirao“ vraćanje brejka kao u prvom setu.

1:4 – Pred start petog gema, Zverev je otišao da zameni reket, a Novak je pauzu iskoristio da sedne na beton i odmori. Potom je prokockao brejk šansu i razbio reket pri prednosti Zvereva.

Zverev je to iskoristio da odbrani servis.

1:3 Hrabri osvojen gem, ali ne i ponašanje Novaka. Ponovo je nervozan, svađao se, čini se, malo sam sa sobom, ali je bilo i reči i pogleda upućenih kaloži.

0:3 – Zverev je preuzeo kontrolu ritma meča, ima Novak za čime da žali zbog prethodnog gema, sada opet mora da juri brejk.

0:2 – Ni Novak nije mogao da poveruje kako je jeftino ključne poene poklonio, opet Zverev ima prednost brejka!

0:1 – Održao je odlično prvi servis Zverev, Novak ipak nije bio ni blizu brejka.

Foto: Eurosport

DRUGI SET – Novak dominirao od starta sa dva vezana brejka

6:2 – Iako je Zverev pripretio sa 30:0, Novak je strpljivo i polako gradio izjednačenje, a onda Nemca počastio sa dva asa! Manje od pola sata trajao je set, Novak je pri svom servisu izgubio samo tri poena. Impresivan podatak, a valja podsetiti da Zverev nikad nije pobedio Top 10 igrača na Grend slemu.

5:1 – Novi ekspres gem, i ovde je Zverev bio samo statista, samo gem deli Novaka od izjednačenja.

4:1 – Deluje Novak zadovoljno sa dva brejka „fore“, nije se trošio u ovom gemu.

4:0 – Nula za Zvereva! Nije mu ni trunku nade ostavio Novak, gem je trajao 68 sekundi.

3:0 – Počastio je jednim aplauzom Novak Zvereva za dobar potez, ali je Nemac ruskih korena morao na kraju da čestita. Novak koristi prvu novu brejk šansu za ubedljivih 3:0.

2:0 – Savršenstvo od gema, koji je Novak asom okončao bez izgubljenog poena, pogodio je samu liniju, Zverev je odmah video da nema svrhe podizati reket.

1:0 – U pravo vreme! Novak je otvorio set brejkom, ispravio je grešku sa početka meča i sada prvi put u meču potpuno kontroliše ritam duela.

PRVI SET: Novak vratio brejk, pa pao u taj-brejku

6:7 (6) – Uz mini brejk je poveo Novak sa 2:0, ali je to prokockao. Delovao je frustrirano zbog toga, a onda se nastavilo u egalu do kraja. Ipak, treća set lopta bila je talična Zverevu.

I ovde je nešto ranije set loptu pri 6:5 imao Zverev, anulirao je to Novak, pa je došlo do predaha za promenu strane.

6:6 – Uveden je meč u taj-brejk, nije se previše trošio Novak u ovom gemu i nije jurio novi brejk.

6:5 – Melje Novak, razigrao se i Zverev je sada u nokdaunu. Još jednom je Đoković uzeo gem bez izgubljenog poena, po drugi put na meču.

5:5 – Vratio je brejk Novak!

4:5 – Konačno se igra rasplamsala i razvila, bilo je dinamičnih i dužih razmena, izlazaka na mrežu, a Novak je pokazao karakter kada je bilo teško. Sprečio je brejk i set loptu!

3:5 – Vezana su dva gema na nuli, prvo je Novak bez greške servirao, pa Nemac.

3:4 – Ne pokazuje naznake Novak da može do brejka i dalje.

2:3 – Poveo je Novak sa 40:15, ali je to prokockao i Zverev je došao do brejk šanse. U pravom momentu je najjači servis sprečio najgore, kroz dva asa.

1:3 – Servis solidno služi Zvereva, još dva asa je prikupio i održava prednost brejka. Inače, u jednom momentu meča, došlo je do neočekivanog predaha jer su deca morala da očiste ptičji izmet sa betona Melburna.

1:2 – Konačno se konsolidovao Novak, nije nepotrebno gubio poene i potvrdio je da se vraća u meč. Ništa epohalno Zverev do sada nije pokazao, čeka se samo buđenje Đokovića.

0:2 Ekspres gem za Zvereva, uz dva asa i bez izgubljenog poena je potvrdio brejk. Novak je kratio udarce i pogađao mrežu, jeftino gubeći poene.

0:1 Novak je prvi servirao, i to kako – as je otvorio meč. Onda je pogodio mrežu, pa ponovio as, ali je usledila i dupla servis greška. Onda se Zverevu otvorila prilika za brejk šansu, iskoristio je zahvaljujući greškama „broja 1“.

UOČI MEČA

Novak je prethodnih dana imao problema sa povredom mišića stomaka, zbog čega je bio neizvestan za okršaj i sa Milošem Raonićem (7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4) u prethodnom kolu.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u Australiji, pojedini su i sumnjali u verodostojnost njegove povrede, ali se u međuvremenu još nekoliko tenisera požalilo na istu (Lajović, Beretini, Rud, Martinez).

Zbog toga je nepoznanica u kakvom će fizičkom stanju srpski teniser dočekati Nemca, koji je do četvrtfinala prošao pobedom nad Dušanom Lajovićem.

Pobednik ovog susreta ide na Andreja Karaceva koji je iznenadio Bugarina Grigora Dimitrova u četiri seta, dok drugi polufinalni par dobijamo iz mečeva Rubljov – Medvedev i Cicipas – Nadal.

Inače, Zverev je pre meča podsetio da je već pobeđivao Đokovića u Rimu i Londonu, što će reći da zna kako da igra protiv najboljeg na svetu, a na Novaku je da dokaže da Saša greši.

Meč je trebalo da počne oko 10.30, ali je nešto duži duel Serene Vilijams i Simone Halep zakazao susret za 11.00.

Na zagrevanju, Novak je delovao bolje nego pre dva dana, nadajmo se da će igrom potvrditi da je povreda prošlost.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Sve o meču Novaka Đokovića i Aleksandra Zvereva pročitajte ovde:

I Novakov najveći mrzitelj se poklonio majstoru

Zverev: To je Novak, uzmeš gem pa ne promaši ništa 20 minuta

“Moj fizio čini čuda, ne bi bilo nezasluženo da sam izgubio”

Novak vikao ka boksu i umalo ponovio kiks sa US Opena VIDEO

Novak i protiv Zvereva izlepljen flasterima FOTO

Vilander: Novaku polomljen reket pomogao da okrene set

Nole iskalio bes, pa dobio set: Reket je pukao kao čačkalica

Zverev muči muku kao Novak: Podigao majicu i otkrio flastere

Izbacila Novaka u Njujorku, sad mu sudi i protiv Zvereva

Bizarno: Prekinut meč Novaka, ptice “obeležile teritoriju”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare