Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Kada god se dođe u završnicu nekog velikog turnira i kada god pogledamo šta piše u biografijama četiri tenisera shvatamo koliko je Novak Đoković pomerio granice. Tako je bilo i ovog puta.

Foto: Nova.rs
Foto: Promo

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Novak Đoković će od 04.30 igrati protiv Janika Sinera u polufinalu Australijan opena, a drugi par čine Danil Medvedev i Aleksander Zverev (ne pre 09.30). I kada pogledate liste njihovih dostignuć shvatate kolika je sila zapravo srpski as.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski as je u karijeri osvojio 98 titula, a preostali polufinalisti ukupno 51. Tu prednjači Aleksander Zverev sa 21, na drugom mestu je Medvedev sa 20, a Siner je na tek trećem mestu sa 10.

I pogledajmo i broj osvojenih grend slem titula. Novak je stigao do 24, a preostala trojica imaju tek jednu – titula koju je Medvedev podigao na US Openu 2021. godine kada je srušio Đokovića sa 6:4, 6:4, 6:4.

Zverev je godinu dana ostao za jedan set „kratak“ od titule jer je Dominik Tim preokrenuo sa 0:2 u setovima i podigao trofej, dok je Siner tek po drugi put stigao do polufinala nekog grend slema, a ovo mu je ujedno najbolji rezultat u Australiji.

Koliko god da je teško čitati sve ove rekorde setite se da zvanični spikeri uvek moraju da izgovore gotovo sve ovo kada najavljuju njegove mečeve. I to je strašno zabavno navijačima iz Srbije koji se zabavljaju sa po minut ovacija srpskom asu…

Naravno, rivali su od Đokovića neuporedivo mlađi, pa je tako razlika u godinama između Đokovića i Sinera sedma najveća u polufinalima grend slema sa 14 godina i 86 dana. Najveća razlika je zabeležena 1976. godine kada je Ken Rouzvel bio stariji od Marka Edmondsona čak 19 godina i 238 dana.

Novak je rekorder i po broju grend slem finala sa čak 36, dok su preostala trojica imala ukupno šest (od čega Medvedev pet), a Siner nije ni stigao do meča za titulu.

Đoković će provesti najmanje 412 sedmica na vrhu ATP liste (sa tim što je sasvim realno da ne bude ugrožen sve do Rolan Garosa jer će moći da osvoji čak 2.00 poena na mastersima u Majamiju i na Indijan Velsu) koliko mu je garantovano, a preostala trojica imaj zajedno 16 sedmica na vrhu. Svih 16 piše uz ime Danila Medvedeva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Ipak, najluđi podatak od svih je ostao za kraj. Svi ljubitelji brojki koji su izdržali do kraja ovaj podatak verovatno znaju. Srpski as je upisao svih 20 pobeda u polufinalima i finalima Australijan opena do sada i tako podigao 10 titula, što je jedan od najimpresivnijih dostignuća svih vremena.

Ove godine želi da nastavi niz nepobedivosti na „Rod Lejveru“ u najvažnijim mečevima, ali će imati izuzetno komplikovan zadatak protiv Sinera.

Barbara Šet ga je upitala da li zna šta se dešava uvek kad prođe u polufinale Australijan opena, zbog toga što uvek osvoji titulu.

„Da“, kratko je rekao Novak.

„Šta?“, nadovezala se Šet.

„Prođem u finale“, odgovorio je Đoković.

„I pobediš, osvojiš“, rekla je Barbara i uzela Novaka za ruku kao pobednika.

„Da budemo skromni malo. Samopouzdanje je tu, svaki meč je sve teži“, zaključio je Novak u svom stilu.

Odlučio je da bude skroman jer je svestan šta se desilo svim igračima koji su bili barem malo gordi. Tu je najbolji primer Karlosa Alkaraza koji je sebe nazvao čudom.

BONUS VIDEO Pogledajte kako je Novak Đoković srušio Tejlora Frica u četvrtfinalu Australijan opena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar