Novak Đoković, Rafael Nadal
Novak Đoković, Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON; EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Za Nadala perfektna sezona, za Đokovića i jedna od najgorih

Španski teniser Rafael Nadal dominira u 2022. godini i već je osvojio četiri titule od čega dva grend slema.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre je iskoristio deportaciju Novaka Đokovića iz Australije, te stigao do finala u kom je savladao Danila Medvedeva nakon pet setova i uz veliki preokret.

Već tada su se pojačale priče o tome da je Nadal GOAT, jer je prvi stigao do 21. grend slem titule, uprkos povredi i operacijama koje je imao u drugoj polovini 2021. godine.

Nedavno je dominantno stigao i do šampionske krune na omiljenom Rolan Garosu, ukupno 14. titule u Parizu, tačnije 22. grend slem u karijeri.

Pobegao je Novaku i Rodžeru Federeru na dva grend slema više, te pokazao da niko ni na jednom turniru nikada nije dominirao kao on na Rolan Garosu.

Pored toga uspeo je da osvoji turnire i Akapulku i Melburnu, ali je veliki broj navijača i teniskih obožavatelja to već zaboravio, jer ko još u eri „velike trojke“ broji titule na turnirima iz serija 250? Mnogo bitniji su grend slemovi, a Nadalu je po prvi put u karijeri pošlo za rukom da u istoj godini osvoji prva dva grend slema u sezoni.

U Parizu je mnogo pažnje privlačilo i njegovo stopalo, odnosno hronična povreda koju vuče već godinama. Međutim, ona ga nije omela da dođe do pehara, iako se dan-dva posle finala pojavio na štakama.

Mnogi smatraju da Španac preteruje sa pričom o povredi, stopalu i godinama, te da je sve to alibi ukoliko nekada kiksne. Bilo to tačno ili ne, Nadal će svakako igrati i na Vimbldonu, za koji je uspeo da se oporavi i već odradi treninge na travi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Biku sa Majorke“ trava nije omiljena podloga, ni pribižno na njoj ne igra kao na šljaci, ali je u izostanku prvog i drugog tenisera sveta, Danila Medvedeva i Aleksandra Zvereva, upravo on drugi nosilac na turniru, odmah iza Novaka. Jubilarni 60. duel Srbina i Španca moguć je tek u finalu, a put do tamo im se poprilično otvorio.

Nesumnjivo je da se Đoković bolje snalazi na travi, ima šest titula na Vimbldonu naspram Nadalove dve, ali ništa više nije nemoguće u ovoj „ludoj“ 2022. godini, pa ni da Nadal osvoji Vimbldon prvi put nakon 12 sezona.

Ukoliko u tome uspe, biće na samo jedan korak daleko od kalendarskog slema, koji Novak nije uspeo da osvoji prošle godine, kada je vezao titule na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, ali je u finalu US Opena poražen sa 3:0 od Medvedeva.

Nadal nije neko ko se mnogo hvali svojim uspesima i koji priča o tome kako će sve osvojiti, već je više neko ko na terenu to pokazuje sa (skrivenom) željom da osvari sve o čemu drugi samo mogu da sanjaju.

Osvajanje kalendarskog slema pošlo je za rukom samo dvojici tenisera u istoriji – Donu Badžu (1938. godine) i Rodu Lejveru u dva navrata 1962. i 1969.

Karlos Moja, Rafin trener, smatra da je sasvim realno da Nadal osvoji kalendarski slem uprkos svim problemima koje ima sa stopalom.

Foto: EPA-EFE/JASON O’BRIEN

„To je realan cilj. Rafa je trenutno jedini koji to može da postigne ove godine. Prvi put u karijeri to mu je pošlo za rukom, ali mi to vidimo kao nešto daleko. Prešao je samo pola puta,“ rekao je Moja i dodao:

„Moramo postepeno da se krećemo prema tom cilju, ali to nije primaran zadatak, iako ga nećemo napustiti.“

I legendarni teniser Greg Rusedski pričao je o potencijalnom Nadalavom uspehu, ali o tome kako se oseća Novak oseća zbog poraza u četvrtfinalu Rolan Garosa.

„Đoković je ljut jer ove godine nije osvojio grend slem, a doživeo je i taj poraz od Nadala na Rolan Garosu. Rafa pokušava da stigne do kalendarskog slema. Neće se pojaviti ako njegovo stopalo nije na 100 odsto i ako nije spreman. Beretini je takođe spreman da ide daleko“, istakao je nedavno Rusedski kada je upitan o predikcijama za Vimbldon.

Rafael Nadal i Novak Đoković
Rafael Nadal i Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ANDREW COULDRIDGE / POOL

Ni Toni Nadal nije ostao suzdržan od komentara o Nadalovoj šansi da osvoji predstojeći Vimbldon.

„Rafa je dobro, lečenje funkcioniše. Prilično je srećan i svi smo uvereni da stvari idu dobro. Mislim da će biti jedan od favorita, čak i ako je glavni favorit i dalje Novak Ðoković, ali morate pripaziti i na Beretinija i Hurkača. Ako Rafa bude imao sreće da prođe prvu nedelju, biće konkurentan u drugoj”, naveo je Toni Nadal, jasno prebacujući pritisak na Novakovu stranu.

Rafa, međutim, i nije tako siguran da može do kalendarskog slema, ili to samo priča kako bi pritisak bio što manji.

„Poslednji (koji je osvojio kalendarski slem prim.aut) bio je Rod Lejver pre više od 40 godina. Teško je pomisliti da to mogu da uradim sa 36“, istakao je Nadal i podsetio na svoju izjavu još iz davne 2015. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

„Osvajanje sva četiri grend slema je za mene nemoguće. Nastaviću da igram u istom ritmu i svakako ću probati da ostvarim taj veliki podvig, ali ponavljam, mislim da je to nemoguće“, rekao je Nadal 2015. godine kada je osvojio tri grend slem titule.

Sada nikada nije bliže tome da ostvari uspeh koji je za Novaka (bar za sada) ostao nedodirljiv. Ukoliko bi u tome uspeo, priče o tome da je on definitivno GOAT bi bile neizbežne, a Novaku je Vimbldon možda i poslednja šansa da promeni tok ove sezone.

Ne treba zaboraviti da Srbinu i dalje nije dozvoljen ulazak u Sjedinjene Američke Države zbog stava o vakcinaciji, a samim tim je neizvestan i njegov nastup na US Openu, gde brani finale. Porazom na Vimbldonu Novak bi svoju sudbinu definitivno prepustio drugima u ruke, što nije nešto što priželjkuje.

Vimbldon počinje 27. juna i traje do 10. jula.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare