Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: AP Photo/Christophe Ena)

Mora da donese ključnu odluku, mora da još jednom smiri sebe u biti ili ne biti situaciji, mora da predvidi ono što Nadal želi da uradi, a istovremeno mora da se nosi sa pritiskom sa kakvim se mnogi teniser nisu ni susreli.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Možda 15 minuta nakon što se završio meč Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na stadionu „Filip Šatrije“ nakon jednog, najblaže rečeno, nekorektnog tretmana u glavi mi se pojavila jedna misao.

„Prava je sreća što nemaju svi Srbi privilegiju da ovakve stvari dožive uživo iz prvog lica.“ Zašto?

Zato što se osećate kao prokazani, a opet nemoćni da nešto uradite. Zato što gledate kako prepuni stadion navija protiv jednog čoveka. Ne samo da navija nego pokušava da ga na svaki način izbaci iz takta. Niste toliko nemoćni kada ste prava složna armija sa 15.000 grla i dlanova…

Naravno, nije samo publika odlučila ovaj susret (iako je i sam Novak rekao da je ona „preokrenula meč“ aludirajući na to što je podigla Nadala u četvrtom setu) jer mora se biti iskren i reći da je bilo mnogo gorih atmosfera. I na Vimbldonu i na US Openu je Novak imao stadion protiv sebe, pa je ipak uspevao da izađe kao pobednik protiv Rodžera Federera.

Imao je Novak i dve set lopte kojima je mogao da meč uvede u peti odlučujući, imao je Novak neobično mnogo grešaka iz bekhenda, pogotovo pri dijagonalama. Sa druge strane, Nadal je značajno smanjio greške u odnosu na prethodni duel, sa prošlog Rolan Garosa. Najviše brine što u Novakovoj igri nije bilo agresivnosti, verovatno jer bekhend nikako nije uspevao da funkcioniše sve vreme. Koliko je samo kratkih lopti bacio Nadalu… Kada dozvolite Nadalu da kontroliše meč forhendima, pa desilo se ono što smo videli juče jedan i po sat posle ponoći.

Ipak, trebalo bi da ostane dokumentovano i kako to izgleda sa lica mesta, barem zbog onih koji će godinama kasnije razmišljati da možda pritisak nije bio toliki.

Sve ste videli i sami na televizoru, ali evo da i sam iznesem nekoliko detalja. Kajaće se zbog ovakvog ponašanja. Hoće jednog dana kada Đoković bude završio karijeru, kada više ne bude predmet nevoljenja (verovatno će početi da ga izbegavaju sada kada rezultatima ne mogu), pokajaće se zbog onog što su priredili ovom čoveku. Kajaće se zapadni mediji što nisu želeli da mu daju šansu, kajaće se oni koji su mu pravili različite spletke i od toga pravili karijere, kajaće se mnogi jer nisu poštovali velikog igrača.

Pa zar se najbolji igrač sveta bilo gde dočeka zvižducima i pre nego što uradi nešto loše?

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Jean-Francois Badias

Zapravo teško da će se stvarno kajati jer se nikada nisu našli u drugoj situaciji. Nikada nisu verovatno nisu bili u takvoj manjini. Kajaće se oni koji su stigli do te spoznaje.

Zamislite da se u jednom trenutku okreću španske kolege (koje pritom ne znate) i počinju da se najslađuju momentom kada Nadal ubedljivo vodi uz neke ne baš prigodne gestikulacije.

Ipak, ovde je reč o onome kroz šta je prolazio Đoković. Verovatno ne postoji nijedan servis gem, a da nije prilikom priprema za početni udarac čuo dobacivanje sa tribina.

To je postalo posebno intenzivno u četvrtom setu kada je bilo raznih dobacivanja poput „Vamos Rafa“ baš pre nego što Novak treba da izbaci lopticu iz ruke.

Zato je jednom i napravio grešku jer je loše bacio, pa se izvinio Nadalu. Španac je samo klimnuo glavom.

Bilo je i raznih povika na francuskom koji su izazivali salvu smeha. Teško da je to bila pohvala Đokoviću jer je usledilo ono kikotanje kada se kaže nešto što se ne sme.

To je došlo do te tačke, da je na kraju jedan usamljeni srpski glas iz samog ugla tribine dobacio „Mamu vam j**** više“.

Bilo je to nakon što je tri puta tokom jednog gema svašta dobacivano Đokoviću sa tribina.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Bezobrazluk zaista, iako je sasvim u redu favorizovati jednog igrača, nije korektno utišavati navijače koji počinju da skandiraju „Nole, Nole“. Jedan od bastiona podrške Novaku te večeri bili su „Srbikosi“ koji nisu mogli sa četiri grla da nadjačaju 15 hiljada duša.

Nije tajna da je to Đokovića izbacilo iz ritma, iako ni sam nije bio na svom uobičajenom nivou. Kao da je postojao neki magični prekidač kada je sve radilo ili nije ništa radilo. Svi motori u pogonu ili potpuni kvar. „Šteta, šteta, šteta“ ponavljao je razočarani Đoković.

I sam je pomenuo publiku, ali samo usput, bez da im odgovori na pravi način.

„Tada bi sve bilo otvoreno. Šteta. Imao sam dve set lopte, svoj servis. Publika je preokrenula meč, ona je bila 99,9% na njegovoj strani i to je to, nema šta. Oni su ga podigli u tim momentima kada je trebalo i šteta… Ovo je veliki meč, veliki je značaj, svestan sam toga i naravno da je uvek razočaranje veliko kada izgubiš od najvećeg rivala“, rekao je Đoković.

Novak je morao da se bori sa različitim prozivkama, slušao je sve i svašta u toku meča (kako govori toliko jezika većinu je i razumeo), ali je delovalo kao da sam nema dovoljno energije. Kao da se ona pojavi, a zatim odjednom iščezne bespovratno. Delovalo je da mu fali tako malo da prelomi meč. Sve je stalo u dva udarca na dve set lopte. Sve je moglo da bude drugačije da je tada bio onaj pravi. Još jednom je tenis potvrdio da je igra ključnih poena.

Čuli smo zvižduke i psovke na račun Đokovića na različitim jezicima i još jednom smo bili svedoci dvostrukih standarda. Kada Novak zahteva od sudije proveru odluke dobije porciju zvižduka, dok kada se Nadal raspravlja sa sudijom na kraju dobije aplauz. Ali, na to smo valjda svi i navikli do sada.

I nije publika presudila, već sam Novak. Ovog puta nije bio spreman da se nosi sa svim tim, a kada je propustio te dve set lopte u četvrtom setu sve kočnice su popustile…

Još jednom je Đoković bio najusamljeniji čovek na svetu. Sa vremena na vreme je bio potpuno odsečen od svih, većina je želela da „Kralj šljake“ i apsolutni rekorder Rolan Garosa završi posao. Novak nije uspeo da upiše još jednom pobedu protiv Nadala nakon što je Španac osvoji prvi set. Jedini je to uspeo u istoriji Otvorenog prvenstva Francuske, a skor Španca je sada 101-1 kada osvoji prvi set u Parizu.

Sada bi samoća mogla zapravo i da mu pomogne nakon svih ovih problema. Moraće detaljno da preispita gde je napravljena greška i šta treba menjati. Delovalo je posle Rima da je sve u najboljem redu, a onda je opet uskledila škripa. Sada mora da donese pravu odluku jer do Vimbldona ima malo vremena, a i dalje se ne zna da li će igrati na US Openu.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram