Foto: Tanjug/AP

Nije lako ni najvećim šampionima.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Ni najveći šampioni nisu od čelika i suočavaju se sa brojnim problemima koje moraju da prevaziđu. Novak Đoković je svoj šampionski put gradio na neverovatnoj mentalnoj snazi i sposobnosti da pronađe način da se nosi sa problemima i na terenu i van njega.

Kroz godine je radio na brojnim tehnikama, vodio računa o svom zdravlju i tražio balans na psihičkom planu.

Međutim, i takvom šampionu koji je prošao kroz nebrojeno teških moemenata se dešavaju trenuci sa kojima nije lako da se nosi.

PROČITAJTE JOŠ

O tome nam je pričao nakon meča sa Dinom Prižmićem, a povod je bila izjava Andreja Rubljova koji je u petom setu rekao da je osećao paniku.

“Koliko god imao iskustva, uvek se odvija u čoveku to mentalno pozorište. Nije svejedno naći se u situaciji u kojoj gubiš, bilo je 1:1 u setovima i imao sam brejk zaostatka. Takva situacija, naravno, nije dobrodošla, ali ako se već desi, čovek mora da pokuša da što više filtrira negativne misli. Ja ih imam u svakom meču, naravno, pogotovo kada je ovako tesno – sumnje, razni scenariji, šta će se sledeće desiti, da li mogu da izvučem…“.

Potom je i objasnio kako se nosi sa takvim problemima.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

„U tim trenucima – nije kliše, ali stvarno moram da gledam i da se usredsredim jedino na to šta mogu da uradim u narednom poenu, da ostanem priseban i da moj protivnik primeti da nisi pokoleban ni kada okolnosti ne idu na tvoju ruku. To mogu da izdvojim – pogotovo protiv mladog i rasterećenog tenisera poput Prižmića, koji je možda igrao i meč života, imao sam izbor kad se lomilo u trećem setu – da li ću da padnem i da mu dam još mentalne hrane, da vidi da sam pao, da oseti krv i da me pritisne, ili ću da ostanem neutralan i smiren, barem spolja, te da pokušam da se vratim rezultatski – od 2:3 u trećem setu sam uzeo osam gemova u nizu“.

Zbog svega toga što je prošao u životu i karijeri Nole je odlučio i da napiše knjigu u kojoj će biti saveti o ishrani i drugim tehnikama koja bi mogla da pomogne brojnim teniserima.

„Nju sam već samostalno počeo da pišem, ali ću verovatno potražiti pomoć oko svega toga. To bi trebalo da bude nastavak knjige „Serviraj za pobedu“, reč će biti o ishrani, oporavku, treningu, dakle više tehničke prirode“, objasnio je Novak.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare