Foto: EPA/EFE

Skot Morison, premijer Australije, oglasio se mesec dana nakon što je Novak Đoković deportovan iz Australije, a u odgovoru je evidentno da se ne kaje zbog ijedne stvari kroz koju je morao da prođe najbolji teniser planete.

Morison je potvrdio da nije promenio stav o kontroverznom slučaju oduzimanja vize Novaku Đokoviću.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi čovek Australije poslao je pismo RTS i na početku je naveo upravo ono što gotovo neprekidno ponavlja dva meseca.

„Australija ima stroge zakone i pravila o graničnoj bezbednosti i niko nije iznad njih!“, stajalo je u odgovoru Morisona.

Kako navodi RTS Morison je zatim naveo čitavu hronologiju dešavanja sa Novakom, a nijednom rečju nije izrazio žaljenje zbog agonije kroz koju je prošao najbolji teniser sveta uoči Australijan opena.

Nema nijedne reči samokritike zbog neodgovarajućeg postupanja australijske vlasti prema Đokoviću, što je kasnije potvrdio i Federalni sud Australije, kada je doneo odluku da se Novak „oslobi iz poluzatvora u hotelu „Park“ u Melburnu“.

Rasprava u Parlamentarnom komitetu pre dva dana potvrdila je da je bilo mnogo nepravilnosti u ovom slučaju.

Validnost vize je dodatno osnažena kada je postalo jasno da nije vizu Novaku odobrio kompjuter po automatizmu, već da su to učinili službenici Ministarstva za imigraciju i Minisarstva unutrašnjih poslova.

Postavljeno je i logično pitanje na sednici Komiteta: Zašto Novak nije praćen ukoliko se tvrdilo da je opasan.

Zvaničnik Ministarstva je potvrdio da je Novak bio nadziran tokom boravka na ovom kontinentu, potvrdio je i evidentno da su kamere i helikopteri pratili svaki njegov trening u Melburnu.

Morison je u odgovoru srpskom mediju potvrdio da opravdava odluku svog ministarstva za imigracije Aleksa Hoka o proterivanju Srbina.

„Ministar je doneo takvu odluku na bazi zaštite javnog interesa.“

Odluka o deportovanju doneta je na spekulacijama da bi Novak mogao da podstakne talas protesta protiv obavezne vakcinacije u Australiji.

Trent Cimerman, parlamentarac iz redova Liberalne partije Morisona, izjavio da se nije vakcinisao, te da to „nikada neće učiniti jer obavezna vakcinacija ugrožava slobodu izbora“. Usledila je nimalo neočekivana poruka premijeru Morisonu.

„Šta ćete sa Cimermanom, da li ćete i njega da proterate u Srbiju?“

Premijer Morison je u pismu srpskom mediju naglasio da su se građani Australije mnogo žrtvovali u borbi protiv pandemije i da „sa pravom očekuju da rezultati te žrtve budu zaštićeni“.

„Uverevam vas da ćemo se vrlo brzo vratiti normalnom životu i da ćemo pobediti ne samo kovid 19 nego i sve druge viruse kojima ćemo biti izloženi“, napisao je Morison i završio pismo političkom porukom da je sve to „ostvareno teškim radom i žrtvovanjem Australijanaca, koji su, u ogromnom broju, prihvatili vakcinaciju i tako zaštitili sebe i zajednicu“.

BONUS VIDEO Đoković odradio trening u Melburnu dok su ga snimali dronom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram