Novak Đokoviž
Novak Đokoviž; Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Verovatno ste zaboravili kada ste poslednji put gledali Novaka Đokovića u takmičarskim mečevima. Nismo navikli da je ovoliko dugo van terena, ali i povratak bi mogao da bude jedna od dve krajnosti.

Poslednji poen Novak Đoković odigrao je još 10. jula kada je u finalu srušio Nika Kirjosa sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3). Od tada je loptica prebacivao preko mreže samo u egzibicijama, u sparing sesijama i tokom treninga.

PROČITAJTE JOŠ

Svaki teniski navijač se uželeo da srpskog tenisera opet vidi na delu. Nadali su se mnogi da će zaigrati u Dejvis kupu, ali su „privatne obaveze“ (svadba brata Đorđa i Saške Veselinov) odložili njegov novi nastup za Srbiju. U slučaju da u poslednjem kolu Dejvis kupa naši momci ne naprave čudo i slave sa 3:0 Đoković će završiti ove sezone sa reprezentativnim obavezama. Đoković je slobodno vreme iskoristio da gleda mečeve košarkaša, da skoči do Ljubljane, Dubrovnika, Istanbula, da bude u Crnoj Gori, da sa porodicom putuje po Srbiji, a sada kada je napunio baterije deluje da bi mogao da uhvati pravi zalet. U 2023. godini verovatno neće imati nikakvih ograničenja i opet će moći da igra neometano.

“Ova godina nije bila laka za Novaka, ali on nastavlja da ide napred. Siguran sam da će posle svega što je izdržao izaći jači. Novak je svoj čovek. On zna ko je i šta je. Novak zna šta hoće”, rekao je Goran Đoković za “thepavlovictoday.com”.

Zatim je pojasnio zbog čega smatra da će Đoković još dugo igrati na najvišem nivou.

“Iskušenje kroz koje je prošao ove godine u Australiji samo je produžilo njegovu karijeru. Umesto da se možda povuče iz tenisa za tri-četiri godine, njegova karijera je produžena na pet-šest godina. On odmara svoje telo”.

Ipak, činjenica da je napravio pauzu dužu od 70 dana može da donese malo rđe u jednoj od najboljih teniskih mašina svih vremena. Daleko od toga da je Đoković prestao da trenira (pojavljuju se redovno snimci i saradnja čak i sa Pjati akademijom), ali smo videli koliko duža pauza može da mu nanese štetu na primeru Monte Karla. Vratio se tada nakon što je u prethodnih četiri meseca igrao samo na turniru u Dubaiju i u prvom kolu je i Alehandro Davidovič Fokina bio preveliki zalogaj.

Nadajmo se da ovog puta takvo mučenje nećemo gledati jer nema nikakve dileme da će se Novak vratiti u staru formu, ali je postavio toliko visoke standarde da sve sem titule znači da nije na svom nivou.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nerviraćemo se ukoliko kiksne na turniru u Tel Avivu pogotovo zbog toga što su svi svesni koliko bi i relativno skromnih 250 bodova moglo da mu znači u konačnom plasmanu. Mnogo puta su svi znali bolje od njega samog šta bi trebalo da uradi, a na kraju ih je demntovao. Čovek koji brižljivo planira stvari godinu dana unapred sada se nalazi na novom izazovu jer će još jednom posle duže pauze morati da pokuša da se vrati još jači.

Imaće veliku prednost u odnosu na druge igrače jer će biti znatno svežiji, a ostaje samo da se vidi da li će mu set, dva ili tri (možda su tu u pitanju i mečevi) biti potrebni da opet vrati taj osećaj za lopticu.

Turnir u Izraelu se igra od 26. septembra i po prvi put će Đoković nastupiti u ovoj državi. Od igrača iz vrha igraće još i Dijego Švarcman, Marin Čilić, te Botik van de Zandšulp.

Da li će Đoković odlučiti da igra turnir u oktobru? Za sada na njegovom zvaničnom sajtu nema nikakvih informacija, ali nema nikakve dileme da bi i u Tokiju od 3. do 9. oktobra, ali i u Astani (igra se istovremeno) voleli da ga vide.

Od 31. oktobra će Novak igrati na mastersu u Parizu i tu će pokušati da odbrani titulu kako bi sačuvao hiljadu bodova koji mogu da budu izuzetno značajni za ostanak u Top 20.

Naime, neophodno je da Srbin kao osvajača grend slema ostane u Top 20 i da tako izbori plasman na Završni masters koji se igra od 13. do 20. novembra. Ovo pravilo je bilo nepoznato i samom Đokoviću do Vimbldona, a upravo ga je on predočio javnosti nakon što mu je sve objasnio agent. U Parizu bi odbranom „hiljadarke“ izborio mesto na turniru u Torinu i najavio svima da se vratio u velikom stilu. Naime, kao osmi „upada“ osvajač grend slema ukoliko ostane u Top 20, bez obzira što ima igrača koji su iste godine osvojili više bodova od njega. Đoković je ove godine na grend slem turnirima osvojio samo 360 bodova (na Australijan openu i US Openu nije učestvovao, dok mu na Vimbldonu bodovi nisu priznati), nije igrao ni na mastersima u SAD i Kanadi, pa je tako ostao bez prilike da osvoji više od 10.000 poena.

Koliko je gusta trka za Torino svedoči i što Aleks de Minor koji je trenutno 21. ima samo 360 bodova manje od Đokovića.

Za sada su na Završnom turniru sigurno samo Karlos Alkaraz i Rafael Nadal, dakle ostale su još šest pozicije koje će biti popunjene do sredine novembra.

BONUS VIDEO Poslednji poen koji je Novak odigrao u 2022. godini

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram