Foto: Nova.rs

Bila je to nešto drugačija serenada, sa neobično velikim brojem ljudi, ali nema nikakve dileme da je to bila muzika za Đokovićeve uši.

Grafika: Slađana Đermanović

Morao je Novak Đoković možda i neočekivano da zapne protiv Sunvu Kvona u prvoj rundi Vimbldona 6:3, 3:6, 6:3, 6:4 jer je Korejac odigrao na gornjim granicama svojih mogućnosti. Za razliku od prethodnog meča u Beogradu (Novak slavio sa 6:1, 6:3) ovog puta nije bilo nimalo lako.

PROČITAJTE JOŠ

Kvon je na momente pokazao igru daleko iznad mesta koje zauzima na ATP listi (trenutno 81. na svetu), dok je i Đoković bio neobično stegnut na početku. Nakon što su izašli na teren na nešto drugačiji nego prethodnih godina (nema prolaska iza semafora, već se direktno otvaraju vrata iz kluba), usledio je prvi meč na Centralnom terenu koji nam je samo obećao da ćemo na 100. godišnjicu ovog stadiona gledati neke fantastične mečeve.

Biće vremena da se radi detaljne analize Đokovićevih mečeva, a ovde je prosto odlučio suvi kvalitet. O tome koliko je zadovoljan svojom partijom svedoči i što je Kvon dok smo razgovarali sve vreme imao osmeh od uva do uva, kao da ni sam ne zna šta ga je odjednom snašlo. Bio je prosto oduševljen uprkos porazu. Bio je oduševljen što je postao deo istorije jer je igrao prvi meč na Centralnom terenu i to će prepričavati i svojim unucima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ipak, ovo je trenutak da vam pokažem koliko zapravo obaveza imaju igrači kada konačno završe meč. Naime, njihov dan na Vimbldonu je gotovo uvek čitav dan. Sve počinje treningom zagrevanja, zatim sledi meč, a onda različite obaveze. Obično igrači vole da dođu na pres konferenciju sat vremena nakon meča (devojke po pravilu sa mokrim kosama), dok kada izgube to često pute znatno brže.

Konferencije se održavaju u jednoj od ukoliko se ne varam 14 različitih prostorija na Vimbldonu, ali i pored toga se uvek desi neki mali haos jer je juče istovremeno završeno pet mečeva, pa su hitno morali da pronalaze rešenja kako da svi mogu da se obrate.

Nakon konferencije sledi snimanje na balkonu za TV ekipe, a ukoliko to igrač prihvati često se dešava da se rade i intervjui 1 na 1. Ipak, Vimbldon je više nego Rolan Garos okrenut vlasnicima prenosa, pa sada pisani mediji dobijaju nešto manje prilike.

I sve to traje dobrih dva, dva i po sata nakon susreta, tek onda je igrač „slobodan“ da napusti kompleks. Ima mnogo tenisera, poput Marina Čilića koji se nažalost povukao sa turnira, koji govore da vole kada su „ispod radara“ i kada konferencije drže tek kada stignu do četvrtfinala.

Foto: Nova.rs

Đoković je takve obaveze imao nakon prvo meča na turniru, ali onda su ga navijači videli na balkonu. Sada se već tradicionalno okupljaju odmah ispod balkona jer znaju da će se u jednom trenutku tu pojaviti njihov idol.

I prethodnih godina su znali da se pojave niotkuda, a ovog puta su „igru“ podigli na viši nivo. Naime, skandirali su Đokoviću, ali ne na engleskom već na srpskom kako ne bi bilo mogućnosti da ih primeti.

„Idemo Nole“, orilo se u nekoliko navrata od po 10 sekundi Vimbldonom, a onda su navijači dobili barem delić onog što su tražili.

Đoković se okrenuo i mahnuo im.

Koliko Đoković ima fanatičnu podršku svedoči i što su simpatizeri ostali ispod balkona i dobrih 15 minuta nakon što je Đoković otišao. Nisu mogli da ga vide u jednom trentku, on je otišao dalje da završava obaveze, a oni su ostali da čekaju nadajući se da će se barem na trenutak ponovo pojaviti.

Navijači su bili organizovani, a zanimljivo da su, iako su iz svakog dela sveta, svi nosili srpske zastave. Neki su nosili one manje, neki su imali nešto veće na kojima je ispisano ime kluba Novakovih navijača. Zaista Đoković je dobio sjajnu podršku, a ova ekipa entuzijasta se okupila i na jednom delu tribine Centralnog stadiona.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Novak navijači
Foto: Nova.rs
Novak navijači
Foto: Nova.rs
Novak navijači
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Poen kojim je Novak Đoković obezbedio plasman u drugo kolo Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram