Rafael Nadal, Novak Đoković, Novak Djoković, Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT/ANDREJ CUKIC/ROB PREZIOSO

Ovo do sada nismo videli, koliko još "najveći" mogu da izdrže?

Ruski teniser Danil Medvedev je od ponedeljka preuzeo prvo mesto ATP liste od Novaka Đokovića, što je izazvalo jedinstvenu situaciju u teniskom svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer dugi niz godina su vladali svetskim tenisom, te su se smenjivali na vrhu ATP liste.

Jedini koji su na kratko uspeli da im preuzmu tron od 2003. godine do danas bili su Endi Mari u periodu od novembra 2016. do avgusta 2017. godine, te Danil Medvedev početkom tekuće sezone.

Međutim, nikada se pre ponedeljka 13. juna nije desilo da nijedan od članova „velike trojke“ ne bude na nekom od prva dva mesta na ATP listi.

Đoković je zbog poraza u četvrtfinalu Rolan Garosa izgubio 1.640 bodova, te je pao na treće mesto, dok je Nadal osvojio novih 1.280 bodova, ali je stigao „samo“ do četvrte pozicije.

Profitirali su Danil Medvedev i Aleksandar Zverev, koji su, bar neko vreme, sigurni na čelu liste, jer neće biti bodova na Vimbldonu, te će Novak biti u još težoj poziciji.

Srpski teniser osvojio je titulu prošle godine u Londonu zbog čega će izgubiti 2.000 poena, dok Nadal neće izgubiti ništa, jer 2021. nije učestvovao.

Već dugo je otpisan i Federer, koji se muči sa povredama i operacijama, ali i dalje ne odustaje od tenisa, te namerava da se vrati, ali ne pre septembra ili oktobra.

Rodžer Federer Roger Federer
Rodžer Federer Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Švajcarac je poslednji profesionalni meč odigrao na Vimbldonu prošle godine, gde je izgubio od Huberta Hurkača sa 3:0 u četvrtfinalu. Ovogodišnji Vimbldon biće prvi koji će Federer propustiti nakon 23 godine.

Rodžeru je treći grend slem u sezoni omiljeni, tamo je osvojio osam titula, ali će upravo zbog oduzimanja bodova od prošle godine biti izbrisan sa ATP liste.

Iako je Nadal nedavno osvojio 22. grend slem titulu u karijeri, te pobegao Novaku i Federeru na dva najveća trofeja više, ni on nije u najboljem fizičkom stanju, zbog povrede stopala. Pitanje je koliko će Španac još moći da igra na vrhunskom nivou, tačnije koliko će mu stopalo to dozvoliti. Pored svega, Rafa će uskoro postati i otac, jer je njegova supruga Ćiska Pereljo trudna.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sve ovo ukazuje na to da je „velika trojka“ u problemu nakon što je vladala skoro punih 20 godina. Sve je započeo Federer, koji je 2. februara 2004. godine preuzeo tron od Endija Rodika i nakon toga neprekidno vladao više od četiri godine.

U drugoj polovini 2008. Nadal je uspeo da mu isparira, te se popne na vrh liste, a onda je one čuvene 2011. godine „uleteo“ Novak, koji je pomeo sve ideje i planove svojih najvećih rivala. Uspeo je da osvoji Vimbldon i u isto vreme postane prvi igrač sveta, čime je ispunio svoje snove.

Od tada je proveo 373 nedelje na vrhu ATP liste, dok su mu 22 nedelje praktično „uskraćene“, jer je lista bila zamrznuta od 23. marta do 23. avgusta zbog pandemije koronavirusa.

Sada je ostao na četiri sedmice od večnosti, pošto je Štefi Graf ostala rekorderka sa 377 nedelja provedenih kao svetski broj jedan.

Foto: EPA / EFE / Yoan Valat

Što se muške konkurencije tiče daleko iza Novaka ostao je Federer sa 310 nedelja i po svemu sudeći više nikada neće moći da oseti slast prvog mesta.

Najslabiji učinak od „velike trojke“ po tom pitanju ima Nadal, koji je na vrhu bio 209 nedelja u karijeri, ali ga trenutno mnogi smatraju za najboljeg u istoriji zbog najviše osvojenih grend slemova.

Uspon mlađe generacije osetio se prošle godine, kada su pored Novaka, Medvedev, Zverev i Cicipas dominirali na Turu. Ove godine „iskočili“ su i Karlos Alkaraz, Feliks Ože-Alijasim, kao i Kasper Rur, koji su istakli kandidaturu za sam vrh u narednom periodu. Njihova najveća prednost može biti što ne brane mnogo bodova, te imaju priliku da pišu neku novu istoriju tenisa.

BONUS VIDEO Vila Novaka Đokovića na Kosmaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar