Foto: NSJsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković će do 8. aprila sigurno biti prvi na ATP listi, što znači da ima garantovanih 420 sedmica na vrhu. Ipak, nakon toga više ništa nije sigurno.

U tom trenutku kreće prava ludnica na zemlji. Kako drugačije objasniti situacija da se tri tenisera na svetu nalaze u manje od 1.100 bodova, a po svemu sudeći bi ta razlika mogla da bude i dramatično manja uskoro.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser će zavisiti od rezultata koje će imati na predstojećim turnirima na šljaci, pre svega na mastersu u Monte Karlu koji počinje 7. aprila. Đoković je prošle godine ispao već u drugoj rundi kada je bolji od njega bio Lorenco Museti posle preokreta.

To znači da bi mogao da dođe do 950 novih poena jer od prošle godine brani tek 50. Ipak, sada će biti pod ogromnim pritiskom Karlosa Alkaraza i Janika Sinera.

Italijan je prvi put u karijeri stigao do drugog mesta na svetu sa 1.015 poena manje od Đokovića, dok 1.080 ima španski as.

Alkaraz prošle godine nije igrao u kneževini, dok je Siner stigao do polufinala. To umnogome komplikuje borbu za prvo mesto, ali i čini da je Đokoviću neophodan što bolji rezultat. Siner je kroz karijeru najslabije rezultate beležio na šljaci (osvojio samo jedan turnir na šljaci i to Umag iz serije 250 tokom 2022. godine), a na Rolan Garosu je imao ubedljivo najmanje uspeha.

Nikada nije stigao dalje od četvrfinala (i to na debiju 2020. godine), a prošle godine je eliminsan već u drugoj rundi. To znači da će sada moći da dođe do ogromnog broja poena i da tako dodatno zakuva situaciju na vrhu.

Novak bi u slučaju da stigne do polufinala Monte Karla i do titule u Rimu odbraniti prvo mesto na svetu do Rolan Garosa, a onda će morati da odbrani čak 2.000 bodova što će mu biti najveći ispit u sezoni.

Novak Đoković Monte Karlo
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Ovo je vrhunac sezone, a iako mu mečevi na mastersima nisu prioritet sigurno da ne želi da dozvoli da ostane bez prvog mesta bez velike borbe. Uostalom, to bi mogao da mu bude pravi rezervoar samopouzdanja za neugodnu sezonu na šljaci koja će trajati neobično dugo za njega. Naime, vrhunac te sezone su, uz pauzu od nekoliko nedelja zbog Vimbldona, Olimpijske igre koje će igrati od 27. jula do 4. avgusta.

Srpski teniser verovatno neće igrati u Madridu, ali će masters u Rimu pokazati u kakvoj se formi nalazi pred Rolan Garos. Novak će morati da rešava i probleme van terena sa obzirom na činjenicu da je trenutno bez trenera, pa je pitanje ko bi mogao da pojača njegov tim. U ovom trenutku u Beogradu trenira sa Nenadom Zimonjićem, bivšim broj 1 u dublu.

Novak je u Beogradu trenirao sa Dušanom Lajovićem koji mu je prošle godine zadao neugodan poraz na Srpska openu (turnir kog ove godine nema u kalendaru), a Đoković bi mogao u Monaku da napadne treću titulu (svaki od ostalih osam mastersa je osvojio najmanje tri ptua) i tako dođe do trostrukog zlatnog mastersa. Nijedan drugi teniser nije osvojio sve masters turnire.

Đoković će morati ponovo da izmisli samog sebe i da pronađe novu verziju sebe. Ovo bi praktično bila četvrta verzija srpskog tenisera koji se razlikuje radikalno od onog koji se pojavio 2006. godine na najvišoj sceni.

BONUS VIDEO Đoković o Ivaniševiću: kraj profesionalne saradnje ne znači kraj prijateljstva“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare