Novak Đoković slavi pobedu
Novak Đoković slavi pobedu; Foto: Starsrport/Serbia Open

Zaista neobična situacija.

Međunarodna teniska Kuća slavnih nominovala je dva legendarna momenta u karijeri Novaka Đokovića za dobijanje nagrada.

PROČITAJTE JOŠ

U kategoriji „Epska rivalstva“ Novak Đoković se nalazi zajedno sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, dok je sa reprezentacijom Srbije kandidat u kategoriji „Najpoznatija proslava“. Naime, te 2010. godine je Srbija nakon osvajanja Dejvis kupa gledala kako se igrači šišaju nasred „Arene“.

Glasanje je trajalo do 30. aprila, ali kako da sam Novak Đoković bude primljen u Kuću slavnih?

Od kada je osnovana 1954. godine u nju je uvršteno 262 tenisera i teniserki iz 27 zemalja. Za sada Srbija nema predstavnika, a nedavno 2021. godine je u nju primljen Goran Ivanišević, trener srpskog tenisera.

Ipak, Novak je odavno zapravo u Kući slavnih (iako ne zvanično). Naime, automatski članovi postaju igrači koju su u karijeri osvojili najmanje tri titule na mastersima i grend slem turnirima i bili 13 nedelje na vrhu ili oni koji su osvojili pet velikih titula. Novak je ovaj uslov zadovoljio pre više od decenije.

Ipak, proći će pet godina od kada Đoković bude izašao u penziju dok ne bude primljen u Kuću slavnih, jer je toliki period čekanja.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nominacije se podnose do 1. aprila, a zatim kandidat treba da dobije više od 75 odsto podrške Grupe za glasanje. U glasanje su uključeni aktuelni članovi, novinari, istoričari tenisa i vodeći ljudi ovog sporta.

Đoković je u karijeri osvojio 86 titula (od čega 37 mastersa i 20 grend slem titula), bio je na vrhu ATP liste 367 nedelja, pa ne samo da je ispunio uslov da ga prime već je (za sad) od 11 do 13 puta prebacio potrebne norme. Novak je već u Rimu 2008. godine obezbedio sebi mesto u Kući slavnih, a od tada je višestruko podebljao svoje mesto među najboljima.

„Ove figure su bile veličanstvene jedna naspram druge. Federer i Nadal su se 2004. borili u svom prvom od 40 blistavih duela. Prema poslednjem prebrojavanju, Đoković i Nadal su se „sudarili“ u 58 navrata, sastali su se u devet finala na GS. Srbin i Švajcarac su od 2006. do 2021. igrali 50 puta, a ova rivalstva su promenila samu igru“, stajalo u objašnjenju rivalstva pomenute trojice tenisera.

Uz to su tu kategorije i „Najbolja priča o Pepeljugi“, „Najbolji povratak“ i „Momenat nacionalnog ponosa“. Goran Ivanišević je nominovan u dve kategorije „Najbolja priča o Pepeljugi“ i „Momenat nacionalnog ponosa“. U kategoriji „Najbolji povratak“ se nalazi ovogodišnje finale između Rafaela Nadala i Danila Medvedeva u finalu Australijan opena.

Glasanje traje do 30. aprila i svi navijači mogu da glasaju na sajtu.

BONUS VIDEO Novaku skandirali posle poraza u finalu Serbia Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare