Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Ostalo je još nešto više od 10 meseci do početka Olimpijskih igara, ali je trka uveliko u toku. Kada je počela, kada se završava i zbog čega je Novak Đoković trenutno drugi?

Tog 12. juna je zvanično počela Olimpijska trka, kako u tenisu nazivaju kvalifikacije za Olimpijske igre. One su sledeće godine na programu od 27. jula, a presek za Pariz je zakazan za 12. jun. Tada će se znati spisak učesnika. Poznato je da je najveći cilj Đokovića da osvoji zlatnu olimpijsku medalju jer je to jedini cilj koji do sada nije ispunio.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom trenutku je prvoplasirani Karlos Alkaraz sa 4.270 bodova, a samo 70 manje od njega ima Novak Đoković. Naravno, Alkaraz je odigrao neuporedivo više turnira od Novaka, pa ima vremena da se ovaj učinak promeni. Moguće već na mastresu u Parizu ili Završnom mastersu u Torinu.

Obojica su od početka trke osvojila po jedan grend slem, Alkaraz je podigao trofej Vimbldona, dok je Đoković slavio na US Openu. Bodovi se računaju isto kao i na svim drugim listama, ali je razlika samo u tome od kada do kada traje trka.

Janik Siner je trenutno treći sa „samo“ 2.635 bodova, dok je Danil Medvedev četvrti sa 2.625.

Međunarodni olimpijski komitet i dalje nije odlučio zvanično da li će dozvoliti Rusima i Belorusima da se takmiče.

Na olimpijskom teniskom turniru će se takmičiti 64 igrača u singu, a 56 igrača će se kvalifikovati putem ATP liste 12. juna. Svaka država može da ima najviše četiri predstavnika, to praktično znači da Frensis Tijafo, iako 16. na ATP listi u ovom trenutku ne bi mogao da igra jer je peti Amerikanac…

BONUS VIDEO Novak Đoković povodom završetka sezone i poslednjih turnira u 2023. godini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare