Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Ovaj turnir predstavlja praktično proširenje ATP kupa koji se održavao u prethodne tri sezone (Srbija je bila prvi šampion), a ovog puta će i dame biti uključene u čitavu priču.

Srbija bi mogla da bude na prvom istorijskom Junajted kupu, a ta nada se probudila u trenutku kada je Australija saopštila da je Novaku Đokoviću ukinuta zabrana.

Ovaj turnir predstavlja praktično proširenje ATP kupa koji se održavao u prethodne tri sezone (Srbija je bila prvi šampion), a ovog puta će i dame biti uključene u čitavu priču.

PROČITAJTE JOŠ

Zapravo je ovo način da se WTA popularizuje uz veliku slavu ATP, a predstavlja jedan od retkih dogovora u poslednje vreme koji su zapravo prošli. Takmičenje počinje 29. decembra, a završava se 8. januara i mnogi igrači ga vide kao idealnu pripremu za povratak u ritam. Ostaje da se vidi da li će i Đoković odlučiti da bi to bila dobra ideja.

Naime, kako su naše teniserke previše slabo plasirane da bismo dobili mesto, jedina šansa je da Đoković odluči da zaigra.

Sada su ostala samo dva mesta (grupe u Pertu i Brizbejnu) i postoji nada da bi mogla i Srbija da se nađe tamo.

Na fajnal-for ovog turnira odlaze najbolji u grupi, te najbolja drugoplasirana ekipa.

Svaki duel predstavlja četiri singl meča (dva muška i dva ženska), te jedan miks dubl.

Poslednje dve zemlje koje će se takmičiti biće objavljene u ponedeljak, 21. novembra.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Pol Meknami, legendarni direktor Australijan open, ostaće upamćen što je ohrabrivao sve ljude da donose zastave na kompleks.

Poznat je i kao veliki prijatelj Srba, pa je bio sa našim ljudima na protestu kada je Novak bio zatočen u hotelu „Park“ januara. Upravo on je i potegao pitanje koje zvuči i te kako zanimljivo svim navijačima.

– Ako Novak Đoković može slobodno da igra u Australiji, da li je Junajted kup mogućnost? Ako je tako, to bi bile sjajne vesti za Part, koji čeka tim najbolje rangiranog igrača na ATP listi… Malo sam iznenađen da nije bilo spekulacija o timu Srbije? Možda grešim? Razlog zbog kog mislim na ovaj način je što je najveća novina u Pertu ‘Vest Australijan’ izgleda pustila udarnu vest – napisao je Meknami na Tviteru.

Na turniru će igrati Rafael Nadal, Paula Badosa, Kameron Nori, Džesika Pegula, Hubert Hurkač i Iga Švjontek, Marija Sakari i Stefanos Cicipas… To su samo neke zvezde koje su potvrdile dolazak, što svedoči da će to biti pravi spektakl.

Ukupni nagradni fond je 15 miliona dolara, a igrači mogu da dođu do 500 ATP poena, dok igračice mogu da napreduju za 500 bodova za WTA listi.

PERT

Grupa A: Grčka, Belgija, (još uvek nepoznata zemlja)
Grupa F: Francuska, Hrvatska, Argentina

BRIZBEJN

Grupa B: Poljska, Švajcarska, (još uvek nepoznata zemlja)
Grupa E: Italija, Brazil, Norveška

SIDNEJ

Grupa C: Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Češka
Grupa D: Španija, Australija, Velika Britanija

BONUS VIDEO Đokovićeva izjava o Australijan openu