Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno)

Najbolji teniser planete Novak Đoković rekao je da mu je servis mnogo olakšao posao u pobedi nad Andrejem Rubljovom.

Novak se u sredu plasirao u polufinale Završnog mastersa pobedom 6:3, 6:2, protiv ruskog igrača sa kojim je igrao prvi zvanični meč.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pre svega veoma sam zadovoljan kako sam servirao danas i u prvom meču, ali pogotovo danas. Taj udarac se ističe u odnosu na druge udarce. Počeo sam izgubljenim gemom i prvim servisom, bilo je jako da se vratim odmah. Malo nervozan start mene i njega. On je igrač koji ide na sve ili ništa. Nismo imali prilike da se suočimo na terenu pre, što je malo čudno jer on već godinama igra u teniskom vrhu. Ali eto, iako smo trenirali zajedno, drugačije je kad si na zvaničnom meču. Igra izuzetno brzo i oduzima vreme, posebno sa forhend strane, koja mu je ‘ubitačna’ i to mu je najveće oružje. Uspeo sam nekako da ga neutrališem, menjao sam ritam, navlačio sam ga na mrežu, pokušavao sam da ga izbacim iz zone komfora i uspelo je. Definitivno prednost velika i rasteretilo me je mnogo dosta tih lako osvojenih gemova, visok procenat prvog servisa i mnogo aseva. To je u ovakvim uslovima krucijalno“, rekao je Đoković za Sport klub.

I dalje, dodaje on, oseća tremu pred mečeve, iako u njima ima izuzetno mnogo iskustva.

„Kako da ne, apsolutno, znoji se dlan, drhti ruka, grčevi u stomaku. Sve su to senzacije koje imam pred svaki meč. Neizbežne su jer smo ljudi, imamo emocije, okruženje i sve što se dešava, ne može da se izbegne. Može da se kontroliše samo kako ti rukovodiš tim reakcijama. Često se trudim da to posmatram sa strane, da budem neutralan na te emocije jer znam da je sve to prolazno i da su sve to momenti koji zavise od okoline, okruženja i onog konstrukta koji imam u glavi – značaja momenta, želje da se pobedi. Iskustvo tu pomaže, ali mentalni rad o kom se malo priča u profesionalnom sportu. Ljudi se obično drže floskula: ‘Budi jak, treniraj jako i vratiće ti se’. Ali, ja sam više bliži onoj mantri da treba da radiš pametno. Svako od nas je drugačiji i karakter i osobine i fizička konstitucija. Čovek treba da razume sebe, mentalni rad je jednako bitan kao fizički“, istakao je Đoković.

VIDEO: Poen kojim je Novak „ubio u pojam“ Rubljova i napravio brejk

Prokomentarisao je i svog narednog rivala Kamerona Norija, koji je na turnir došao kao zamena za povređenog Stefanosa Cicipasa.

„Nori, ovo je retkost da ću igrati dva meča zaredom sa igračima sa kojima se nikad nisam sastao na zvaničnom meču. Imao je izuzetnu godinu, iako je ušao kao druga alternativa. Zasluženo je tu, osvojio je Indijan Vels, neke velike turnire. Rasterećuje me činjenica da sam se kvalifikovao za polufinale i rezultatsi to nema veliki značaj, ali svaka pobeda nosi bodove i u psihološkom smislu je bitno da se pobedi svaki meč koji se igra, i sa takvim pristupom ću sigurno izaći na teren“, objasnio je Đoković.

BONUS VIDEO: Meč poen Đokovića protiv Rubljova

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar