Najbolji teniser planete Novak Đoković pobedio je Andreja Rubljova 6:3, 6:2 i upisao drugi trijumf na Završnom mastersu u Torinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak je obezbedio polufinale ovog turnira, sjajnom igrom u ključnim momentima i uz nekoliko veoma atraktivnih poteza.

Rubljov je tokom većeg dela meča bio taktički podređen, udarci mu nisu prolazili ni blizu onako kao što su išli protiv Saše Zvereva i Novaku je to olakšavalo posao.

Kada se dodaju tome i spektakularni udarci Srbina na startu drugog seta, Rus nije imao mnogo šanse, pa Đoković sada daleko mirniji čeka okršaj sa Kameronom Norijem u trećem kolu „Zelene grupe“ u Torinu.

Prvi set je počeo preslikano kao protiv Kaspera Ruda. Loši servisi u prvom gemu koštali su ga brejka. Rubljov je hrabro napadao, uglavnom po paraleli i upisivao vinere, a njegov protivnik je grešio.

Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno)

Tri neiznuđene srpskog asa stavile su ga u nezavidan položaj već posle pet, šest minuta igre, pa je morao da juri Rubljova.

Ni Andrej se na servisu nije proslavio. Slabo je pogađao ovaj udarac i odmah je izgubio stečenu prednost.

Đokoviću je u međuvremenu servis proradio i lagano je uzeo gem za 2:1 i prvo vođstvo u meču. Do petog gema je Srbin napravio više grešaka iz forhenda, ali je u četvrtom gemu imao još jednu brejk priliku.

Nije je iskoristio i onda je do 4:3 lagano čuvao prednost preciznim servisima, mada je Rubljov imao šest vinera više (9:3).

Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno)

Upravo te greške su mu i došle „glave“ u osmom gemu, kada je jednodimenzionalnom igrom sam sebe „zakopao“.

Pogodio je viner po paraleli, izvrsnom promenom ritma, ali je njegova boljka iz servisa bila prevelika.

Đoković je svaki put prilazio blizu na drugi servis Rubljova i ritern vinerom je u osmom gemu stigao do 15:15.

Andrej je nastavio da promašuje, a u poenu na brejk lopti Novaka je izašao na mrežu i našao se u nebranom grožđu jer mu je prilazni udarac Đoković pročitao.

VIDEO: Neverovatna odbrana Đokovića kojom je „slomio“ otpor Rubljova

Naterao je Rubljova na težak volej, odigrao je jako dobar pasing šot i onda odservirao za set prilično rutinski.

Na startu drugog seta je Rubljov zaigrao bolje i iznudio je oštrim udarcima grešku Đokovića za vođstvo 1:0.

Nekoliko strašnih poena odigrao je Srbin do 2:1 i prvog brejka u tom delu igre. Posebno treba izdvojiti kombinaciju drop-šota i loba, a onda u završnici gema neviđenu odbranu i viner iz bekhenda koji verovatno niko drugi na svetu ne može da odigra.

Đoković ga je pogodio, Rubljov je, uzdrman poslao lopticu pored polja u sledećem poenu i prvi reket sveta je napravio brejk za 2:1.

Ekspresno ga je potvrdio za 3:1, a Rubljov je vidno bio nervozan. Do kraja meča je Novak uzeo još jedan brejk u završnici za 5:2, pa je lagano završio posao protiv petog igrača sveta.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Gledajte Novaka Đokovića na Završnom mastersu uz SBB i EON pakete

Novakove mečeve možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko niste korisnik SBB interneta putem EON aplikacije uz EON pakete koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji za 799 dinara mesečno, bez ugovorne obaveze (PROMO)

Drugi set Đoković – Rubljov 6:3, 6:2

6:2 As za kraj!

Đoković je rutinskom igrom i as udarcem završio posao u gemu u kom je bilo malo neizvesnosti jer je bilo u jednom trenutku 30:30. Dva poena je vezao srpski igrač, koji je završio posao početnim udarcem.

5:2 Dupli brejk, Novak pred pobedom!

Kao zid je Đoković kada se brani od Rubljova, na 15:15 osvaja dva poena i dolazi do brejk lopte i opet u detaljima lomi Rubljova. Tera ga na novu grešku i stiže do dva brejka viška.

4:2 Sigurna igra Đokovića, Rubljov bez mnogo šansi

Dva asa za završetak gema sa jednim izgubljenim poenom, za sada nema apsolutno nikakve drame na servisu srpskog igrača, Rubljov pokušava da rizikom pronađe oštre i precizne udarce i ne ide mu.

3:2 Lep potez Rubljova za kraj gema

Veoma lepo je promenio ritam Andrej i odigrao slajs uz paralelu za osvojen gem. Pre toga je konačno zaigrao malo stabilnije, ali Đoković sada ne forsira u udarcima.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

3:1 Rutinski potvrđen brejk

Servis je dobitni udarac sada za Novaka, njime je dodatno podigao nivo svoje igre i lagano je potvrdio brejk za minut.

2:1 Novakov brejk, spektakularan poen za preokret!

Au kakav poen Novaka! Prizvao je Rubljova na mrežu drop-šotom, onda ga je lobovao u najlepšem potezu meča za 0:15. Još jedan poen je uzeo vinerom po sredini do 0:30, ali se vratio Rubljov forhendima do 30:30. Na 40:30 je izbacio jednu lopticu u aut posle čelendža i drugog servisa, pa se ušlo u napet gem. Do prednosti je srpski igrač došao spektakularnom defanzivom.

Ne zna se šta je bilo „luđe“, da li forhend blok, ili skraćena bekhend dijagonala koja je razoružala Rubljova za brejk loptu. Andrej je potom promašio bekhend i Đoković je došao do brejka.

1:1 Novak sigurniji od protivnika

Servis viner Novaka za 15:15, pa onda još jedan za 30:15. Osmim i devetim asom je rešio lagani gem.

0:1 Proigrao je Rubljov

Bolji početak Rubljova. Oporavio se posle kraja prvog seta, uzeo tri poena do 40:15, ali onda izbacio lopticu van iz bekhenda – 40:30. Oštrim udarcima je iznudio od Đokovića da pogodi mrežu, pa je Andrej poveo.

Prvi set Đoković – Rubljov 6:3

6:3 Lagano rešava Novak!

Sedam grešaka Rusa samo iz forhenda. Mnogo rizikuje, ne ide mu, servis tek sporadično proradi, pa na servisu Đokovića ništa nije mogao da uradi do 40:0. Novak je asom posle 35 minuta rešio ovaj deo igre u svoju korist.

5:3 Brejk Đokovića, Srbin servira za set!

Strašna promena ritma i viner Rubljova po paraleli, ali onda odmah i ritern viner Đokovića za 15:15. Dubok ritern je bio problem za Rusa i u sledećem poenu pa je Novak poveo 15:30. Servisom se protivnik Beograđanina izvukao iz neugodne situacije do 30:30, a onda je promašio bekhend za brejk loptu Đokovića na 30:40.

Probao je Andrej da izađe na mrežu, Đoković mu je pročitao forhend i naterao ga na težak volej, pa je onda imao vremena da se namesti na pasing šot za brejk.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

4:3 Novak asovima „krstari“ kroz prvi set

Sjajan forhend Rusa za 30:30, Rubljov ima devet vinera, Novak šest do sada. Ali, kada uđe prvi servis, onda nema greške, pa Đoković tako dolazi do gem lopte 40:30, a onda trećim asom u gemu do 4:3.

3:3 Hvata ritam servisa Rubljov

Inteligentan poen Đokovića u razmeni, uzvraća Rus sjajnom dijagonalom za 15:15. Rubljov je počeo bolje da servira od tog trenutka i nije ostavio mnogo šanse Đokoviću.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

3:2 Greške se ređaju, ali gem je tu…

Mnogo greši Đoković iz forhenda, prebacuje osnovnu liniju dvaput u prethodnih nekoliko poena, a Rubljov ima egal u gemu do 30:30. Posle slabog prvog servisa, uspeo je Novak ipak da uzme poen za 40:30, jer je Andrej poslao lopticu van polja. Odmah je uzvratio Srbin svojim promašajem i tek je asom došao do prednosti, pa potom i strašnom bekhend paralelom rešio gem.

2:2 Šteta, Novak je imao brejk šansu

Po dva poena svakog od igrača, Rubljov prvi stiže do prednosti servisom, ali onda pravi i treću grešku u gemu za „đus“. Iz nekog razloga se samo „ugasio“ na terenu i pogodio mrežu još jedanput za prednost Đokovića. Tek kad je pogodio dva dobra servisa, stigao je do prednosti i uzeo gem.

Novak Đoković na terenu u Torinu, Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

2:1 Proradio je prvi servis Đokovića

Dva solidna servisa i dobra poena Đokovića donose mu 30:0, Rubljov riternom smanjuje zaostatak, ali čim radi prvi servis, Novak je u prednosti, pa sa nova dva vinera posle ovog udarca stiže do laganog gema.

1:1 Vraća Novak brejk!

Fantastičan poen Đokovića, dijagonala, pa onda i bekhend paralela koja je razoružala Rubljova za 15:15. Ni Andrej ne blista na servisu, pa zbog toga u drugom gemu nema sigurnost ni u udarcima. Pogađa mrežu za 15:30, pa pravi duplu grešku za 15:40 i dve brejk šanse Đokovića. Na prvoj je Rubljov pogodio viner iz bekhenda, a na drugoj je rizikovao drajv-volejem i promašio je.

0:1 Brejk za Rubljova!

Sličan Đokovićev početak kao i protiv Ruda. Tek jedan od pet prvih servisa i odmah su tu problemi. Dobar početak ruskog igrača koji je forhendom po paraleli došao do prvog poena  u meču. Novak je odgovorio asom za 15:15. Na drugi servis je Rubljov odigrao bekhend uz liniju, Novak je pogrešio, a onda Rus riternom tera rivala na novu grešku. Dve brejk lopte 15:40. Već prvu je iskoristio Rubljov.

BONUS VIDEO: Jelena i Tara Đoković plešu i slave pobedu Novaka u Parizu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar