Novak Đoković
Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Da li možete da zamislite situaciju u kojoj najbolji sportista jedne zemlje u istoriji nema gde da trenira u svojoj otaždbini. Da, to je novi problem sa kojim se suočio Novak Đoković.

Ne znači da nema teniskih terena u Srbiji, već da u rodnom Beogradu Đoković nema sopstvenu bazu. I dok se godinama priča o pokretanju Nacionalnog teniskog centra, uspelo je da se dođe do toga da Đoković vrati terene gradu i da praktično ugasi akademiju.

Uz to sada više nema gde da se neometano priprema za sledeće izazove.

U sredu je započeto rušenje terena koji sada odjednom smetaju gradskim vlastima na Kalemegdanu. Nije to bio nikakav problem deceniju unazad, ali sada kada su narušeni (ili potpuno uništeni) odnosi sa najboljim teniserom sveta odjednom oni predstavljaju problem.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, kod Spomenika braniocima Beograda 1915. prilikom rušenja terena koji su pripadali Teniskom centru Novak.

Dakle, sada se brine o spomenicima, sada se brine o kulturnoj i istorijskoj baštini, modalitet za budućnost je mogao da bude dogovoren znatno ranije, a ovako samo predstavlja dodatnu komplikaciju u već ispunjenom rasporedu Đokovića.

I tako se došlo do apsurdne situacije u kojoj su Novaka praktično oterali iz Beograda, a verovatno i iz Srbije. Uostalom, najavio je mogućnost da akademiju podigne van Srbije.

„Okrećem se dalje novim projektima i u narednih par godina će se nešto ostvariti na tom planu, na drugoj lokaciji, da li u Srbiji ili ne, videćemo“, rekao je Đoković ranije ove godine.

Novak Đoković
Foto: Vicente Vidal Fernandez / Zuma Press / Profimedia

Za sada se najčešće pominje klub u Marbelji, oko koga, kako tvrde pojedini španski mediji, ratuje sa Rafaelom Nadalom. U tom klubu već neko vreme radi Marko Đoković, mlađi brat srpskog tenisera.

I tako se došlo do situacije da Novak u ovom trenutku nema gde da bude „svoj na svome“ u rodnom gradu. Đoković je tako pripreme za US Open odradio u Crnoj Gori u sklopu luksuznih teniskih terena koje drži Janko Tipsarević, a sada se nalazi pred novim izborom pred početak sezone u dvorani.

Srpski teniser je slobodan do 30. oktobra kada je po planu najavio dolazak u Pariz na masters, ali gde će trenirati? Pitanje na koje možda ni sam nema odgovor u ovom trenutku, a jedna opcija je povratak počecima…

„Što se tiče moje baze u Beogradu – to još ne znam. Pretpostavljam da će biti Gemaks, dvorana. Što se tiče šljake i betona na otvorenom, to ćemo videti. Možda čak i 25. maj u zavisnosti od toga ko će tamo ući i kako će se to voditi“, rekao je Đoković.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Pablo Morano

Pominjala se u javnosti i mogućnost da Srđan Đoković preuzme brigu o terenima na Dorćolu, ali od tog saopštenja nije bilo novih informacija.

Pričalo se tada da je Novak tražio dodatne dozvole za proširenje kompleksa kako bi turnir mogao da bude na nivou onih iz serije 500, što je bio neskriveni cilj Đorđa Đokovića, direktora Serbia Opena. Ipak, ovog puta, za razliku od svih prethodnih, grad nije dao potrebne dozvole, a onda je to otišlo do te tačke bez povratka. Đoković je odlučio da napusti terene koji barem zvanično nemaju nikog ko se o njima brine od kraja juna.

Đoković će tako morati da radi pripreme na Gemaksu ili na nekoj drugoj lokaciji, a to će stvoriti neke druge logističke probleme. Taj odnos između vlasti i Novaka je sada zategnutiji nego ikada pre, a o tome svedoči i činjenica da „nije stigao“ na prijem kod predsednika Aleksandra Vučića nakon osvajanja US Opena.

BONUS VIDEO Novak Đoković o Karlosu Alkarazu i njegovom uspehu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare