Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Najbolji teniser planete Novak Đoković poražen je od 33. tenisera na ATP listi Dena Evansa u meču trećeg kola mastersa u Monte Karlu 6:4 i 7:5.

PROČITAJTE JOŠ:

Do Monte Karla nije imao nijednu na šljaci nekoliko godina unazad, a onda je redom bio bolji od Dušana Lajovića, Huberta Hurkača i sada Đokovića.

Novak je samo sporadično igrao kako treba. Menjao je ritam i strane, Evans je uglavnom igrao pasivnije i sigurnije kada se odavao slajsevima.

Nestrpljivom srpskom igraču to je škodilo, pa je neke udarce, koji bi inače završili u polju, slao u aut ili u mrežu i nakupio preveliki broj neiznuđenih grešaka u prelomnim trenucima.

Ovo je Đokoviću bio prvi poraz ove godine posle titule na Australijan openu u februaru, dok Evans čeka Davida Gofana koji je pobedio Aleksandra Zvereva.

Prvi set je počeo opomenom za Dena Evansa koji se kasno pojavio na terenu, osmehom Novaka Đokovića zbog te situacije, ali i Novakovim lošim servisima.

Od šest prvih servisa, Srbin je promašio pet, imao je dve duple greške i Evans je posle njegovog udarca u mrežu prvi napravio brejk i poveo 1:0.

Kako su se prsti malo zagrejali na prohladnih 16 stepeni u Monte Karlu, tako su i Novakovi udarci postali odsečniji i precizniji, te je istrčavanjem na mrežu u drugom gemu poveo 30:15.

Ipak, jedna loptica u mreži, druga preko osnovne linije i Evans se bar u tom trenutku izvukao i potvrdio brejk promašenim bekhendom Đokovića.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Evans je u trećem gemu tek nešto bolje počeo da se brani, što je nestrpljivom Đokoviću bilo veliki problem. Novak je nastavio da promašuje, a Britanac je dobrim drop-šotom došao do 15:40 i nove dve brejk lopte.

Den je tek u četvrtom poenu poslao lopticu u aut, pa nije iskoristio prvu, ali jeste drugu brejk šansu, ponovo drop-šotom za 3:0.

Evans je imao šansu da osvoji i taj gem, ali je Đoković vezao dva poena, Britanac ga je napao odmah posle riterna i promašio, pa je posle dvadesetak minuta igre jedan brejk vraćen.

Devet poena je nanizao Nole, a kada je dogurao do 3:2 i stigao drop-šot Evansa za 0:30, Đoković je jasno stavio do znanja rivalu da se vraća u prvi set.

Propustio je dve brejk prilike u šestom gemu, ali onda odigrao najbolji poen od početka meča kada je spasavao gem loptu Evansa. Lob, pa pasing šot i onda drop-šot, svega je tu bilo!

Maratonski gem na kraju je završen u Evansovu korist posle preciznog servisa u „T“ liniju, a onda i nove greške Novaka – 4:2 za Evansa.

To je bio samo pokazatelj da se Đoković zagrejao, pa je idealnim bekhend vinerom iz sredine ostavio Evansa ukopanog u mestu i ponovo smanjio zaostatak na 4:3.

Foto: AP Photo/Andy Brownbill)

Po dva poena podelili su u osmom gemu teniseri i grešili su i jedan i drugi sve do 30:40 i brejk šanse za Novaka. Izbacio je lopticu u aut, ali je ipak došao do brejka.

Imao je prednost i zicer lob kada je linijski sudija na udarac Evansa uzviknuo „aut“. Glavna sudija Aureli Turt je procenila da nije bilo auta i korigovala je odluku linijskog, a poen je ponovljen.

Usporeni snimak je pokazao da je linijski sudija bio u pravu, te je Đokoviću uzet čist poen. Ipak, protivnik ga je nagradio promašajem, pa je Novak ipak napravio drugi brejk za 4:4.

Taj gem ga je istrošio, Evans je uspeo da uzme i najduži poen u devetom gemu usled nestrpljivosti Novaka i servirao je za set na 5:4.

Dotle je napravio neverovatne 22 neiznuđene greške. Poveo je 0:15 na servisu Britanca, posle čega je Evans uzeo tri poena zaredom.

Forhend ga je slušao, paralelom je namestio sebi zicer na mreži za 40:15 i dve set lopte. Prvu je Novak poništio riternom, a drugu nestvarnom skraćenom loptom na liniji za 40:40.

Ipak, greške su došle glave srpskom igraču, koji je pred drugi set drastično morao da smanji broj grešaka.

Prva tri poena drugog seta nagovestila su bolju igru Đokovića. Nije više bio nestrpljiv na slajsevima protivnika, pa je nakon snažnog forhenda bilo 40:30. Igralo se na razliku, Nole je očistio liniju bekhend paralelom i ubrzo poveo 1:0.

Britanac je počeo da pokazuje znake nervoze, ramom je izbacio lopticu van za 15:40 i dve brejk lopte za Đokovića i onda brejk za 2:0.

Dobrom promenom strana posle servisa, Nole stiže do 30:15 u trećem gemu, pa forhend vinerom po paraleli do 40:30 i naposletku do potvrde brejka 3:0.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Tada je stao naprosto popustio. Evans je posle duple greške Đokovića, odigrao korektan drop-šot, Srbin ga je vratio, ali je Britanac ispratio dijagonalu i vinerom stigao do 30:40 i prilike za brejk koji je napravio strašnim forhendom i smanjio na 3:2.

Izlazio je agresivnije na mrežu u šestom gemu, to je bila taktika koja je radila, pa je Danijel izjednačio na 3:3. Đoković je tada prekinuo rivalov niz, ne sluteći da će Denu pripasti i završnica seta.

Osmi gem bio je „šahovski“, sa više dugih razmena i Evans je posle jedne spasene brejk lopte ponovo poravnao rezultat na 4:4.

Užasnim slajsom preko linije, Đoković pravi 35. neiznuđenu grešku za 15:30 u korist Evansa, ali onda Den čašćava Novaka promašenim zicerom na mreži. Tim poenom je srpski igrač stvorio prednost, a onda asom uzeo poen za 5:4.

Imao je i set loptu na servisu rivala, nije je iskoristio i Evans je na krilima iskorišćenog profitirao i onda brejkom za 6:5 rešio meč u svoju korist.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram